TECH

MWC 2024: αναζητώντας την επόμενη μέρα για τα δίκτυα 5ης γενιάς

Τα αυτόνομα οχήματα είναι από τις περιοχές όπου το 5G μπορεί να αξιοποιηθεί GSMA

Το MWC Barcelona θεωρείται το σημαντικότερο ραντεβού για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών αλλά και γενικότερα των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως. Και η φετινή «εκδοχή» του που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα απέδειξε του λόγου του αληθές με περισσότερους από 101.000 επισκέπτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους υψηλόβαθμα στελέχη, απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη να βρίσκονται στους χώρους του εκθεσιακού κέντρου Fira Gran Via της Βαρκελώνης.

Πέραν των νέων συσκευών που ανακοινώθηκαν, το MWC Barcelona είναι η εκδήλωση όπου διαφαίνονται οι προσδοκίες και οι προβληματισμοί των εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Φέτος, ο βασικός προβληματισμός -όπως και πέρσι- αφορούσε το πως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα αρχίσουν να έχουν έσοδα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) στα οποία έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν το αποκαλούμενο 5G Advanced ή 5.5G, όπως το αποκαλεί η Huawei, η οποία είναι από τους πρωτοπόρους στον συγκεκριμένο τομέα. Το 5.5G αποτελεί πρακτικά την εξέλιξη του 5G όσον αφορά το κομμάτι των ασύρματων επικοινωνιών με τους νέας γενιάς σταθμούς βάσης να προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, καθώς φθάνουν στα 10 Gbps, αλλά και χαμηλότερη «απόκριση» (latency) το οποίο πλέον μπορεί να διαμορφωθεί σε μερικά milliseconds.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μία σειρά από νέες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως αυτές που μπορούσε να δει κάποιος από τους επισκέπτες του αχανούς περιπτέρου της Huawei και περιελάμβαναν από επιδείξεις αυτόματων οχημάτων και προβολή 3D περιεχομένου μέχρι την εξυπηρέτηση με avatars που αξιοποιούν και ΑΙ τεχνολογικές λύσεις. Επιπλέον, ο κινεζικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συνεργαστεί με παρόχους για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας και τις δοκιμές 5.5G σε περισσότερες από 20 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η Μέση Ανατολή έχει συναινέσει στην ανάπτυξη 5.5G, με τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) να έχουν ολοκληρώσει δοκιμές δικτύου 5.5G 10 Gbps και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών όπως το RedCap και Passive IoT. Επίσης, στο Χονγκ Κονγκ οι εκεί πάροχοι ολοκλήρωσαν τις δοκιμές δικτύων 5.5G 10 Gbps στη ζώνη C και το mmWave και άρχισαν να παρέχουν υπηρεσίες 5.5G FWA. Ακόμη στη Φινλανδία, οι πάροχοι έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5.5G σε εμπορικά δίκτυα, επιτυγχάνοντας ταχύτητες μεγαλύτερες από 10 Gbps και δοκίμασαν επιτυχώς τεχνολογίες Passive IoT. Ακόμη, στη Γερμανία, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που χρησιμοποιούν τη ζώνη των 6 GHz έχουν επίσης επιτύχει ταχύτητες μετάδοσης 12 Gbps.

Ουκ ολίγες εφαρμογές που αξιοποιούν την επόμενη «εκδοχή» του 5G μπορούσε να δει κανείς και στο περίπτερο της Ericsson, όπως και σε αυτό της Nokia. Στην περίπτωση της τελευταίας πάντως το κεντρικό σημείο αναφοράς ήταν το αποκαλούμενο AnyRAN, μία νέα προσέγγιση, η οποία ουσιαστικά επιτρέπει τη διασύνδεση τεχνολογικών λύσεων προκειμένου ένας πάροχος ή μία εταιρεία να προσφέρει νέου τύπου εφαρμογές.

Γενικότερα, η διασύνδεση ήταν ένα άλλο βασικό θέμα συζήτησης στο φετινό MWC Barcelona. Μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις που έγιναν από την πλευρά του GSMA (σ.σ. πρόκειται για την παγκόσμια ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας) αφορούσε την επέκταση της πρωτοβουλίας Open Gateway. Οι συμμετέχοντες πάροχοι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνουν τη δυνατότητα σε τρίτες εταιρείες να μπορούν να διασυνδέουν τις εφαρμογές τους με τις υποδομές των παρόχων μέσα από κοινά πρότυπα και APIs. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μία εταιρεία που έχει αναπτύξει μία συγκεκριμένη λύση και έχει διασυνδεθεί μέσω API με έναν πάροχο, θα μπορεί να κάνει το ίδιο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με όλους τους παρόχους που συμμετέχουν στο Open Gateway. Αυτό κάνει πιο εύκολο το έργο εταιρειών που θέλουν να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες και αυτός είναι άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους της έλευση των δικτύων 5G, τα οποία φέρνουν πιο κοντά τον «κόσμο» της κινητής τηλεφωνίας με εκείνο της πληροφορικής.

Για όσους αναρωτιούνται πάντως κατά πόσον το 5G αναπτύσσεται, οι αριθμοί και οι προβλέψεις του GSMA είναι άκρως ενδιαφέροντες: στο τέλος του 2023 ο αριθμός των 5G συνδέσεων ήταν στο 1,6 δισ. από 1 δις. στο τέλος του 2022. Μέχρι το 2029 το 51% των χρηστών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως θα συνδέεται σε ένα 5G δίκτυο, ποσοστό που θα φθάσει στο 56% το 2030 και στα 5,5 δισ. χρήστες. Επιπλέον, τα οφέλη για την παγκόσμια οικονομία από το 5G αναμένεται να ξεπεράσουν τα 930 δισ. δολάρια το 2030 με τον κλάδο της βιομηχανίας (36%), τον δημόσιο τομέα (15%) και τις υπηρεσίες (10%) να είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης