Χρονιά εξελίξεων για data centers, FTTH και 5G το 2024
Δυναμικά αναμένεται να ξεκινήσει η νέα χρονιά όσον αφορά στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο με μεγάλους «παίκτες» -εγχώριους και διεθνείς- να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε προηγμένες δικτυακές υποδομές.
Η σημαντικότερη εξέλιξη, τουλάχιστον, όσον αφορά στο πρώτο δίμηνο πιθανότατα θα σχετίζεται με τις επενδύσεις που έχουν ανακοινώσει διεθνείς τεχνολογικοί κολοσσοί όσον αφορά στη δημιουργία κέντρων δεδομένων (data centers) στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι θέμα μερικών εβδομάδων προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για το πρώτο από τα τρία κέντρα που θα απαρτίζουν το data center region που σκοπεύει να δημιουργήσει η Microsoft στην περιοχή της ανατολικής Αττικής. Μία επένδυση που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2020 και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία όσον αφορά στην έναρξη του κατασκευαστικού κομματιού της.
Μένοντας στο χώρο των data centers, μέσα στο α’ εξάμηνο αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του local zone της Amazon Web Services (AWS), το οποίο είχε ανακοινωθεί στο τέλος του 2021. Οι πληροφορίες θέλουν η συγκεκριμένη υποδομή να δημιουργείται σε υφιστάμενο μεγάλο data center στην ανατολική Αττική και θα δώσει νέες επιλογές στους πελάτες της AWS, η οποία -μαζί με τη Microsoft- είναι οι δύο μεγαλύτεροι «παίκτες» παγκοσμίως στο χώρο των cloud υποδομών. Όσον αφορά στον τρίτο μεγαλύτερο «παίκτη», ήτοι τη Google, το 2024 αναμένεται να είναι -και γι’ αυτήν μία χρονιά εξελίξεων όσον αφορά τη δική της επένδυση σε data centers στη χώρα μας.
Από εκεί και πέρα, οι υφιστάμενοι πάροχοι σχετικών υποδομών συνεχίζουν να προωθούν τα δικά τους πλάνα περαιτέρω ανάπτυξης. Καταρχάς, η Digital Realty Hellas προχωρά γρήγορα με την κατασκευή των νέων data centers της σε Αττική και Κρήτη. Αντίστοιχα και η Lancom επεκτείνει τις δικές της υποδομές στη Θεσσαλονίκη, ενώ προχωρά και η κατασκευή του νέου data center της στο Ηράκλειο Κρήτης.
Προηγμένες υποδομές
Όσον αφορά στους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, τα πλάνα για την ανάπτυξη των δικών τους υποδομών προχωρούν με αρκετά γρήγορους ρυθμούς. Cosmote, Vodafone και Nova συνεχίζουν την υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι η συνολική κάλυψη με FTTH φθάνει στα 2 εκατ. νοικοκυριά και στο τέλος του 2024 είναι πολύ πιθανό να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,5 εκατ. σπίτια.
Στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζεται η κάλυψη από το εναέριο δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, η υλοποίηση του οποίου δείχνει να επιταχύνεται και στο τέλος του 2024 δεν αποκλείεται να έχει πλησιάσει το 1 εκατ. νοικοκυριά.
Το ζήτημα είναι, βέβαια, πως θα αυξηθεί η ζήτηση για συνδέσεις FTTH. Οι συζητήσεις μεταξύ των παρόχων και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσον αφορά τις πιθανές αλλαγές στο μοντέλο χονδρικής διάθεσης έχουν ενταθεί και δεν αποκλείεται μέσα στο 2024 να έχουμε εξελίξεις που να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών λιανικής. Πολλοί περιμένουν, πάντως, και την έλευση του Gigabit voucher, μίας νέας δράσης, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της ζήτησης για συνδέσεις άνω των 250 Mbps, αλλά, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, πολύ δύσκολα θα τη δούμε να υλοποιείται πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2024.
Στο προσκήνιο επανέρχονται, επίσης, και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Οι «υποσχέσεις» που είχε δώσει η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αλλά αυτό ενδέχεται να αρχίσει να αλλάζει από το 2024. Ο λόγος είναι η εμφάνιση των δικτύων 5G Stand Alone (SA), τα οποία αποτελούν την επόμενη έκδοση του 5G και για πολλούς αποτελούν την «πραγματική» 5η γενιά. Το 5G SA φέρνει στο προσκήνιο νέες δυνατότητες όπως είναι η χαμηλή απόκριση (latency) και το αποκαλούμενο network slicing, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για μία σειρά από καινούριες υπηρεσίες και εφαρμογές.
Η Cosmote ανακοίνωσε πριν το τέλος του 2023 ότι το δικό της δίκτυο έχει πλέον αναβαθμιστεί σε 5G SA με τη Vodafone και τη Nova να εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του 2024. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε μέσα στη νέα χρονιά νέες, καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές, οι οποίες θα αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων 5G.