TECH

Η επιστροφή των αναδιπλούμενων κινητών τηλεφώνων

Η επιστροφή των αναδιπλούμενων κινητών τηλεφώνων

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και σχεδόν σε όλη τη δεκαετία των ‘00s οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας που προτιμούσαν όσοι και όσες ήθελαν να είναι στη «μόδα» ήταν οι αναδιπλούμενες. Τα clamshell κινητά τηλέφωνα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή και χρειάστηκε να έρθει το iPhone και η «επανάσταση» των smartphones για να τα εγκαταλείψουμε.

Όμως, τα αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα αρχίζουν σταδιακά να επιστρέφουν αξιοποιώντας το γεγονός ότι είναι πλέον διαθέσιμες αναδιπλούμενες οθόνες. Όπερ σημαίνει ότι μπορείς να έχεις και μία συσκευή που είναι μικρή σε μέγεθος και χωρά στην τσέπη του παντελονιού ή σε ένα μικρό τσαντάκι αλλά παράλληλα διαθέτει και μία αρκετά μεγάλη οθόνη αντίστοιχη με εκείνη που συναντάμε σε ένα συμβατικό smartphone.

Λίγη ιστορία

Η ιστορία των clamshell συσκευών (ή flip κινητών), σύμφωνα με μία άποψη ξεκινά το 1989 με την εμφάνιση του Motorola MicroTAC, του πρώτου κινητού τηλεφώνου με «πορτάκι» όπως αποκαλείτο τότε. Βέβαια, το πρώτο πραγματικά αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνο ήταν ο διάδοχος του προναφερθέντος μοντέλου και πιο συγκεκριμένα το Motorola StarTAC, το οποίο εμφανίστηκε το 1996. Και έγινε αμέσως μία τεράστια επιτυχία.

Γενικότερα, η Motorola αλλά και οι Ασιάτες κατασκευαστές όπως η Samsung και η LG αλλά και η Sony προωθούσαν clamshell μοντέλα αντίθετα με τη Nokia που γενικώς απέφευγε τέτοιου είδους κινητά τηλέφωνα. Κάτι που παρολίγο να στοιχίσει στη Nokia στα μέσα της δεκαετίας των ‘00s όταν το Motorola RAZR έσπασε κυριολεκτικά τα ταμεία και αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή κινητά τηλέφωνα όλων των εποχών.

Η έλευση των smartphones και η ανάγκη για μεγάλες οθόνες που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες και εφαρμογές του Διαδικτύου είχαν ως αποτέλεσμα τα clamshell μοντέλα να βρεθούν στο περιθώριο. Μέχρι τη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους τα smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη όπως το Samsung Galaxy Z Flip. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι στα smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη υπάρχουν δύο κατηγορίες συσκευών: τα foldable μοντέλα που όταν είναι κλειστά μοιάζουν με ένα «κλασικό» smartphone και όταν ανοίγουν τείνουν προς το tablet και τα flip που μοιάζουν με τα «παλιά» clamshell μοντέλα που τόσο αγαπήσαμε. Και συνδυάζουν την ευκολία ότι χωράνε στην τσέπη ενός παντελονιού με εκείνη ενός «κανονικού» smartphone όταν ανοίξει την οθόνη ο κάτοχος του.

Αρκετά μοντέλα

Τα flip smartphones έχουν αρχίσει πλέον να αυξάνονται. Την αρχή έκανε ουσιαστικά η Samsung με το Galaxy Z Flip που κυκλοφόρησε το 2020 και πλέον βρίσκεται στην 5η γενιά του. Η Samsung ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την εμπορική διάθεση ενός μοντέλου με αναδιπλούμενη οθόνη που μοιάζει με τα παλιά clamshell μοντέλα αλλά δεν ήταν ο μόνος κατασκευαστής που προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση την ίδια περίοδο καθώς και η Motorola ξεκίνησε την ίδια περίοδο την προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο την επωνυμία RAZR, η οποία ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στα τέλη των ‘00s.

Αυτή την περίοδο, clamshell smartphones είναι διαθέσιμα από τη Samsung και πιο συγκεκριμένα το Galaxy Z Flip 5 αλλά και από τη Motorola καθώς μπορείτε να βρείτε και στην Ελλάδα το Motorola Razr 40, ενώ στο εξωτερικό υπάρχει και το Razr Plus. Ακόμη, στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο και το Oppo N3 Flip, ένα πολύ ενδιαφέρον clamshell smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη.

Στο εξωτερικό, υπάρχουν και άλλα μοντέλα που ακολουθούν την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία όπως το Huawei P50 Pocket, ενώ τόσο η vivo όσο και η TCL αναμένεται να παρουσιάσουν σχετικά μοντέλα στο προσεχές μέλλον.

Τα clamshell smartphones προσφέρουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι εξαιρετικά μικρά μεν αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν και τη δυνατότητα της μεγάλης οθόνης. Είναι ιδανικά για τη λήψη μικρής διάρκειας video όπως αυτά που «ανεβαίνουν» στο TikTok και σε σχέση με τα foldable μοντέλα είναι αρκετά πιο φθηνά καθώς οι τιμές τους είναι ακόμη και κάτω από τα 1000 ευρώ. Το ερώτημα απλά είναι πλέον αν θα δούμε στο προσεχές μέλλον να έχουν επιτυχία εξίσου μεγάλη με εκείνη που είχαν τα αντίστοιχα μοντέλα τη δεκαετία των ‘00s.