TECH

Google: τα επόμενα βήματα για το data center, τα 15 χρόνια, το ΑΙ και οι νέες κινήσεις

Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης της επένδυσης της Google σε data centers στην Ελλάδα με τον αμερικανικό κολοσσό να προχωρά σε νέες δράσεις στη χώρα μας δίνοντας έμφαση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως ανέφερε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα, η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια νοτιοανατολικής Ευρώπης του αμερικανικού κολοσσού, η επένδυση για τη δημιουργία ενός cloud region προχωρά κανονικά και η σχετική υποδομή θα δημιουργηθεί στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και είχε αναφερθεί ότι η υλοποίηση του θα γίνει εντός τριετίας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το cloud region της Google, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελεί από τρία data centers, θα λειτουργήσει το 2025. Σημειώνεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν η Google θα χτίσει τα δικά της data centers ή θα συνεργαστεί με υφιστάμενα με το δεύτερο σενάριο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες λόγω και των χρονικών περιορισμών. Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της AlphaBeta Economics, μέχρι το 2030, το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Google και AI

Πέραν της επένδυσης στο data center, η Google δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Και οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος για την τεχνητή νοημοσύνη τόσο όσον αφορά τις δυνατότητες της αλλά και την ευθύνη που φέρνει. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πλάνο της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις δυνατότητες του ΑΙ, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές startups στην Ελλάδα που κινούνται στο συγκεκριμένο χώρο και τόνισε ότι στόχος είναι η χώρα να παράγει τεχνογνωσία όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το θέμα της ορθής αξιοποίησης του ΑΙ ήταν από αυτά που επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο «κέντρο σκέψης» όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ εκτίμησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει και στην προάσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών περιορίζοντας την παραπληροφόρηση και τα fake news. Επίσης, ανέφερε ότι στις συζητήσεις -σε παγκόσμιο επίπεδο- για το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΑΙ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι μεγάλες εταιρείες πέραν των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι τρεις κλάδοι όπου μπορεί να αξιοποιηθεί το ΑΙ στην Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η υγεία αλλά και η εκπαίδευση. Και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο γνώσης αναφορικά με το πως λειτουργούν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Νέες δράσεις

Στις επόμενες δράσεις του αμερικανικού κολοσσού περιλαμβάνεται η στήριξη από το Google.org του ICLEI Europe με 1 εκατ. ευρώ για την προώθηση περιβαλλοντικών και κλιματικών δράσεων που αξιοποιούν δεδομένα, σε ελληνικές πόλεις. Το ICLEI Local Governments for Sustainability θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσει μια ανοιχτή πρόσκληση όπου οι οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έως και 275.000 EUR για τα επιλέξιμα έργα τους. Η οικονομική στήριξη αφορά σε πόλεις-μέλη του EU Mission for Climate Neutral and Smart Cities που έχουν υπογράψει την "Αποστολή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή" της ΕΕ. Τέτοιες πόλεις στην Ελλάδα είναι: περιοχές της Αθήνας (Κέντρο, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη), Χαλκίδα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα.

Επίσης, εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Google Safety Engineering Center (GSEC) στη Μάλαγα της Ισπανίας, ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα σεμιναρίων κυβερνοασφάλειας, το οποίο θα παρέχει σε πανεπιστήμια τα απαραίτητα μέσα για την εκπαίδευση των φοιτητών που ενδιαφέρονται για την κυβερνοασφάλεια. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία της πρώτης πανευρωπαϊκής κοινότητας εκπαιδευτών κυβερνοασφάλειας στα πανεπιστήμια υπό την καθοδήγηση του European Cyber Conflict Research Initiative («ECCRI»). Μεταξύ των χωρών που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι και η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης