Όλοι οι βασικοί ανταγωνιστές του Twitter, για όσους δεν χωνεύουν τον Ίλον Μασκ
Ανανεώθηκε:
Όταν ο Ίλον Μασκ ανέλαβε το Twitter τον περασμένο Οκτώβριο και ξεκίνησε τις ανατροπές στην πλατφόρμα, δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τους απογοητευμένους χρήστες. Τώρα, μπορεί να υπάρχουν υπερβολικά πολλές.
Ένας αυξανόμενος αριθμός υπηρεσιών έχει εγκαινιαστεί ή κερδίσει έδαφος τους τελευταίους μήνες απευθυνόμενος σε χρήστες που δεν αισθάνονται άνετα με τις αποφάσεις του Μασκ να μειώσει το προσωπικό του Twitter, να αναθεωρήσει τη διαδικασία επαλήθευσης, να επαναφέρει πολλούς λογαριασμούς που είχαν ανασταλεί για παραβίαση κανόνων και, πιο πρόσφατα, να επιβάλει προσωρινά όρια ανάγνωσης στα tweets.
Οι Bluesky, Mastodon και Spill είναι μεταξύ των πολλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης που διεκδικούν χρήστες του Twitter τους τελευταίους μήνες, αλλά τη μεγάλη ανατροπή έφερε την περασμένη εβδομάδα η πρεμιέρα του Threads της Meta, το οποίο στις δύο πρώτες ημέρες συγκέντρωσε περισσότερες από 70 εκατομμύρια εγγραφές.
O συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, που πλέον στηρίζει την ανταγωνιστική πλατφόρμα Bluesky, την περασμένη εβδομάδα παραδέχτηκε ότι η αγορά έχει πλέον πλημμυρίσει από «κλώνους του Twitter».
Οι αντιδράσεις άλλων ανταγωνιστών στην είσοδο της Meta στο παιχνίδι είναι μοιρασμένες.
«Το Threads στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε διασημότητες και ανθρώπους με πολλούς ακολούθους στο Instagram, και ως εκ τούτου θα είναι περισσότερο ένα μεγάφωνο για τους ήδη καθιερωμένους, παρά κάτι για όλους», δήλωσε στο CNNi η Σάρα Ο, πρώην υπάλληλος του Twitter και ιδρύτρια της αντίπαλης εφαρμογής T2.
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Spill Αλφόνσο Τερέλ δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ενθουσιασμένη που βλέπει τόση καινοτομία στον κοινωνικό χώρο» και παραμένει «σίγουρη για την πορεία της».
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τους τωρινούς ανταγωνιστές του Twitter.
Threads
Το Threads είναι η πολυαναμενόμενη απάντηση της Meta στο Twitter και η μεγαλύτερη απειλή για το κοινωνικό δίκτυο που ο Μασκ αγόρασε έναντι 44 δισ. δολαρίων. Το Threads προορίζεται να προσφέρει έναν χώρο για διαδικτυακές συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο, μια λειτουργία που αποτελεί εδώ και καιρό το βασικό ατού του Twitter, και το κάνει εν μέρει υιοθετώντας πολλά από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της αντίπαλης πλατφόρμας.
Η εφαρμογή έχει ήδη προσελκύσει πολλές διασημότητες, εταιρείες και άλλους VIP χρήστες, καθώς και πολλούς που φαίνεται να είναι απογοητευμένοι από το Twitter του Μασκ. Και ο ιδρυτής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δεν θέλει απλώς να φτάσει το Twitter∙ θέλει να δημιουργήσει μια υπηρεσία που θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια εφαρμογή δημόσιων συζητήσεων με 1 δισεκατομμύριο και πλέον χρήστες. Το Twitter είχε την ευκαιρία να το κάνει αυτό, αλλά δεν το έχει καταφέρει», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ στο Threads. «Ας ελπίσουμε ότι θα το καταφέρουμε εμείς».
Spill
Το Spill που ξεκίνησε από πρώην υπαλλήλους του Twitter, δηλώνει ότι προσπαθεί να είναι μια «οπτική συζήτηση με την ταχύτητα του πολιτισμού».
Ο ιστότοπος είναι οπτικά βαρύς και προωθεί GIFs, memes και βίντεο, καθιστώντας τον περισσότερο προορισμό για δημιουργικές κοινότητες. Το Spill έχει επίσης αναδειχθεί σε καταφύγιο για μαύρους χρήστες του Twitter και περιθωριοποιημένες κοινότητες που αναζητούν έναν ασφαλή χώρο στο διαδίκτυο.
Αν και η άφιξη του Threads ήταν σαρωτική, το Spill έχει επίσης κερδίσει χρήστες πρόσφατα. Πριν από 10 μέρες, εν μέσω χάους στο Twitter σχετικά με τα όρια ανάγνωσης, το Spill απέκτησε «εκατοντάδες χιλιάδες νέους χρήστες», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλφόνσο Τερέλ.
T2
Το T2, μια άλλη υπηρεσία που δημιουργήθηκε από πρώην υπαλλήλους του Twitter, προσφέρει μια ροή αναρτήσεων με όρια 280 χαρακτήρων. Το βασικό πλεονέκτημα που το κάνει να ξεχωρίζει από είναι η εστίασή του στην ασφάλεια, σύμφωνα την ιδρύτρια Σάρα Ο.
«Θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε μια εμπειρία που επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιράζονται ό,τι θέλουν να μοιραστούν χωρίς να φοβούνται τον κίνδυνο για πράγματα όπως η κατάχρηση και η παρενόχληση», δήλωσε η Ο στο CNNi.
Στην ασφάλεια ποντάρει και ως στοιχείο διαφοροποίησης από το Threads, εγείροντας το ερώτημα αν η Meta «έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος» μετά από τις έρευνες και την κατακραυγή για τις προσπάθειές της να αστυνομεύσει τις δικές της πλατφόρμες.
Bluesky
Η Bluesky, μια υπηρεσία που υποστηρίζεται από τον συνιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, μοιάζει πανομοιότυπη με το Twitter, με μια βασική διαφορά. Η εφαρμογή τρέχει σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, το οποίο παρέχει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας, στην αποθήκευση των δεδομένων και στη διαχείριση του περιεχομένου.
Το Bluesky δημιουργήθηκε ανεξάρτητα από το Twitter, ενώ ο Ντόρσεϊ ήταν ακόμα διευθύνων σύμβουλος, και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία μέχρι να γίνει ανεξάρτητος οργανισμός τον Φεβρουάριο του 2022. Σε ένα tweet με το οποίο εισήγαγε την ιδέα το 2019, ο Ντόρσεϊ δήλωσε ότι σχεδιάζει επίσης να «χτίσει μια ανοιχτή κοινότητα γύρω από αυτό, που θα περιλαμβάνει εταιρείες και οργανισμούς, ερευνητές, ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών», αλλά προειδοποίησε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη».
Mastodon
Το Mastodon, επίσης βασισμένο σε αποκεντρωμένα δίκτυα, ξεκίνησε πριν ο Μασκ αναλάβει το Twitter, αλλά η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την εξαγορά.
Το Mastodon επιτρέπει στους χρήστες να ενταχθούν σε μια πληθώρα διαφορετικών σέρβερ που διαχειρίζονται διάφορες ομάδες και άτομα, αντί για μια κεντρική πλατφόρμα που ελέγχεται από μια μόνο εταιρεία, όπως συμβαίνει με το Twitter ή το Instagram. Το Mastodon είναι επίσης απαλλαγμένο από διαφημίσεις. Το αναπτύσεει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που διευθύνεται από τον Γερμανό Όιγκεν Ρότσκο, ο οποίος δημιούργησε το Mastodon το 2016.
Μετά την εγγραφή τους, οι χρήστες επιλέγουν έναν σέρβερ, με επιλογές από σέρβερ γενικού ενδιαφέροντος, όπως ο mastodon.world, περιφερειακούς σέρβερ, όπως ο sfba.social, ο οποίος απευθύνεται σε άτομα στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, και σέρβερ που απευθύνονται σε διάφορα ενδιαφέροντα.
Cohost
Το Cohost, που ξεκίνησε επίσημα τον Ιούνιο του 2022, προσφέρει μια ροή με βάση το κείμενο, με ακολούθους, reposts, likes και σχόλια, παρόμοια με το Twitter. Ωστόσο, το προϊόν είναι ρυθμισμένο χρονολογικά, χωρίς διαφημίσεις, χωρίς trending topics και χωρίς εμφανιζόμενες αλληλεπιδράσεις.
Μέρος του στόχου του Cohost είναι να δημιουργήσει έναν λιγότερο εχθρικό χώρο για ανοιχτό διάλογο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφαρμογής.
«Οι άνθρωποι που ακούνε ότι "το Facebook έχει και αντικαταστάτη του Twitter τώρα!" και δεν παίρνουν τα βουνά, είναι απίθανο να ενδιαφερθούν για οτιδήποτε κάνουμε», δήλωσε ο Τζο Κάπλαν, συνιδρυτής της anti-software software club, της εταιρείας που αναπτύσσει το Cohost. «Έχουμε εντελώς διαφορετικά κοινά. Αμφιβάλλω αν θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν τους χρήστες μας, και εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα για να προσελκύσουμε τους δικούς τους».
Με πληροφορίες από: Tired of Elon Musk? Here are the Twitter alternatives you should know about by Jennifer Korn