TECH

Meta: Μπλόκο σε καναδικά δημοσιεύματα - Aρνείται να τα πληρώσει

AP Photo/Jeff Chiu, File

To Facebook και το Instagram θα μπλοκάρουν την πρόσβαση σε δημοσιεύματα που προέρχονται από καναδικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε η μητρική εταιρεία τους, η Meta, αντιδρώντας σ' ένα νόμο που μόλις ψηφίσθηκε και υποχρεώνει τους γίγαντες του Διαδικτύου να πληρώνουν για να διανέμουν το περιεχόμενο των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

«Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι το περιεχόμενο επικαιρότητας δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο στο Facebook και το Instagram για τους χρήστες στoν Καναδά», ανέφερε η Meta σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει «επανειλημμένα» πως θα έπαιρνε αυτό το μέτρο.

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους Καναδούς απέναντι στους γίγαντες του διαδικτύου, ποιός θα το κάνει;», αντέδρασε ο υπουργός Κληρονομιάς Πάμπλο Ροντρίγκες. Το Facebook δεν είχε «καμιά υποχρέωση» να κόψει αυτή την πρόσβαση, καθώς ο νόμος δεν έχει ακόμη τεθεί επισήμως σε ισχύ, πρόσθεσε.

Το γραφείο του υπουργού υπογράμμισε επίσης πως «έγινε συνάντηση αυτή την εβδομάδα με το Facebook και το Google και πως παραμένει ανοικτό σε νέες συνομιλίες».

Ο νέος νόμος υποχρεώνει τους γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας να συνάπτουν δίκαιες εμπορικές συμφωνίες με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης για τα δημοσιεύματα που ανεβάζουν στις πλατφόρμες τους, διότι διαφορετικά θα πρέπει να προσφύγουν σε υποχρεωτική διαιτησία.

Τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε τη Meta ότι εμποδίζει την πρόσβαση ορισμένων Καναδών στη διαδικτυακή ενημέρωση στο πλαίσιο δοκιμών, δηλώνοντας πως η εταιρεία είναι «βαθιά ανεύθυνη και αποσυνδεμένη από την πραγματικότητα» όταν αρνείται να πληρώσει τους δημοσιογράφους για τη δουλειά τους.

Η αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, είναι «εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και την οικονομία μας».

Τους τελευταίους μήνες, οι Meta και Google ανακοίνωσαν πως διεξάγουν δοκιμές σε μικρό τμήμα του καναδικού πληθυσμού περιορίζοντας την πρόσβασή του σε ενημερωτικούς ιστότοπους.

Ο νέος νόμος, ο οποίος επικρίνεται έντονα από τους δύο γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, έχει στόχο να υποστηρίξει τον τομέα της ενημέρωσης στον Καναδά που, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται «σε κρίση».

Η εκπρόσωπος της Google Τζεν Κράιντερ δήλωσε πως η επιχείρηση «θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν θέλει» και πως επιδιώκει να εργασθεί με την κυβέρνηση «για να προχωρήσουμε».

Ο γίγαντας του διαδικτύου πρότεινε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, όμως η Κράιντερ είπε χθες, Πέμπτη, πως «μέχρι τώρα καμιά από τις ανησυχίες μας δεν έχει ληφθεί υπόψη».

Από το 2008 έχουν κλείσει περισσότερα από 450 καναδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Κληρονομιάς.

Την έμπνευση για το νομοσχέδιο αυτό έδωσε ένα άλλο που υιοθετήθηκε το 2021 από την Αυστραλία και ήταν το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Είχε υιοθετηθεί εύκολα, αφού οι Facebook και Google είχαν συνάψει συμφωνίες ώστε να αποφύγουν να υποβληθούν σε υποχρεωτική διαιτησία.

Αντιμέτωπη με την ίδια κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε το 2019 «γειτονικά δικαιώματα» που αναμένεται ότι θα επιτρέψουν να αμείβονται οι εκδότες εντύπων για τα περιεχόμενα που χρησιμοποιούνται από τις πλατφόρμες του Ίντερνετ.

Αφού δυσανασχέτησε, η Google υπέγραψε το Νοέμβριο συμφωνίες με γαλλικές εφημερίδες, κάτι που έκανε για πρώτη φορά στον κόσμο. Το Γαλλικό Πρακτορείο υπέγραψε με τη Google στα τέλη του 2021 μια συμφωνία, βάσει της οποίας το πρακτορείο αμείβεται για πέντε χρόνια για τα περιεχόμενά του που παρουσιάζονται από τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία, καθώς και δύο εμπορικά συμβόλαια, επίσης πενταετούς διάρκειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης