Doppelganger: Εκστρατεία παραπληροφόρησης με «σωσίες» γαλλικών και γερμανικών εφημερίδων
Στόχος της εκστρατείας «Doppelganger» με τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών - αντιγράφων έχουν γίνει γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες.
Ειδικότερα, η εκστρατεία «Doppelganger», που σημαίνει σωσίας και αποτελεί μια τεράστια προσπάθεια παραπληροφόρησης, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο μεγάλες εφημερίδες όπως οι Le Parisien, 20 minutes, Le Monde και Le Figaro.
Η εκστρατεία ξεκίνησε το 2022 και στόχευσε επίσης γερμανικά μέσα όπως FAZ, Der Spiegel, Bild, Die Welt, σύμφωνα με το euronews.
Το παράδειγμα της Le Parisien και της Le Monde
Η δημιουργία αντιγράφου στην περίπτωση του ιστοτόπου της γαλλικής Le Parisien, διαπιστώνεται ως εξής: Ο πραγματικός ιστότοπος είναι «leparisien.fr», ενώ η αντιγραφή του «leparisien.ltd».
Ταυτόχρονα, προσθέτουν συνδέσμους (link) σε ορισμένα πραγματικά άρθρα από τους πραγματικούς ιστότοπους. Αυτή η τεχνική ονομάζεται typosquatting.
Οι χάκερς αντιγράφουν τη διάταξη των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων και φέρεται να αναπαράγουν παρεμφερή άρθρα, προκειμένου να παραπληροφορήσουν τους διαδικτυακούς αναγνώστες των πρότυπων μέσων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι ψεύτικοι αυτοί ιστότοποι διαδίδουν φιλορωσικό περιεχόμενο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα άρθρο που αποδίδεται στη Le Monde, με τίτλο «Γάλλος υπουργός υποστηρίζει τη δολοφονία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με το euronews, το περιεχόμενο των άρθρων όπως αυτό που προαναφέρθηκε περιγράφουν την «αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» ή και την «ρωσοφοβία που επικρατεί στη Δύση.
Στο στόχαστρο, όμως, έχει βρεθεί και ο ιστότοπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν διέρρευσε μια ψεύτικη ανακοίνωση πως επιβλήθηκε φόρος σε «κάθε χρηματική συναλλαγή» για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί πως, τα άρθρα στη συνέχεια διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής η εκστρατεία αυτή παραπληροφόρησης φέρεται να μην ήταν επαρκής και να τραβήξει την προσοχή των αναγνωστών.