TECH

Ασφαλιστικές εισφορές για τα ρομπότ προβλέπει ευρωπαϊκή πρόταση

REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Την αναγνώριση των ρομπότ-εργατών ως ηλεκτρονικά πρόσωπα με την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για αυτά από τους εργοδότες τους, εξετάζει η Ε.Ε., σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συνεχώς αυξανόμενη «εισβολή» των ρομπότ στα εργοστάσια της Ευρώπης αλλά και σε τομείς όπως η ιατρική ή ο επενδυτικός τομέας, δημιουργούν νέες ανάγκες και ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα βιομηχανική επανάσταση.

Όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας χάνονται, τροφοδοτώντας την αύξηση της ανεργίας, της κοινωνικής ανισότητας και της αποξένωσης. Την ίδια ώρα, τα ρομπότ αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ευφυΐα και αυτονομία, με αποτέλεσμα να επεκτείνονται σε περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρώντας να θέσει ένα πρώτο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας και συνύπαρξης ανθρώπων και μηχανών στην αγορά εργασίας, επανεξετάζει ζητήματα όπως η νομιμότητα της εργασίας τους ή η φορολόγησή τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις προέρχονται από τη Γερμανία, καθώς η VDMA, Ένωση στην οποία μετέχουν περισσότερες 3.000 μηχανολογικές και βιομηχανικές εταιρείες, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς και η πρόταση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 31 Μαΐου είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Μέρος της περιπλοκότητας του ζητήματος αποτελεί το γεγονός ότι στην ευρωπαϊκή πρόταση αναφέρεται ότι «τουλάχιστον τα πιο εξελιγμένα αυτόνομα ρομπότ πρέπει να αναγνωρίζονται ως ηλεκτρονικά πρόσωπα και συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Επίσης προτείνεται η δημιουργία ενός μητρώου έξυπνων ρομπότ. Σύμφωνα με τον Patrick Schwarzkopf, διευθυντή του τμήματος ρομποτικής της VDMA, «η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τα ηλεκτρονικά πρόσωπα είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε 50 χρόνια, αλλά όχι σε 10». Εντούτοις, αναγνώρισε ότι σύντομα θα χρειαστεί ένα νομικό πλαίσιο για αυτόνομα οχήματα.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο πρότασης, η ανάπτυξη της ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση και για αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τα ρομπότ πρέπει να καταγράφουν τις ασφαλιστικές εισφορές που γλυτώνουν.

Το 2020 θα χαθούν από τα ρομπότ οι μισές θέσεις εργασίας

To πόσο δύσκολο θα είναι το μέλλον της αγοράς εργασίας επεσήμανε με έρευνα της, τον Ιανουάριο, η Bank of America, στην οποία τονίζεται ότι μέχρι το 2025, τα ρομπότ θα έχουν καταλάβει το 45% των βιομηχανικών εργασιών, εξαφανίζονταςεκατομμύρια θέσεις εργασίας. Και το δεδομένο είναι ότι ο ρυθμός των εξελίξεων και αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί, καθώς αναμένεται ότι οι συσκευές που θα είναι διασυνδεδεμένες με το διαδίκτυο θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τα 50 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.

Το ίδιο έτος, περίπου οι μισές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα εξαφανιστούν από τουςυπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ένα επιπλέον 20% θα αντιμετωπίσει την ίδια απειλή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εργασίες που στο πρόσφατο παρελθόν έμοιαζαν να μην αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο, βρίσκονται πλέον στον ίδιο παρανομαστή: αναλυτές δεδομένων, τραπεζίτες, ακόμη και χρηματιστές θα απειληθούν από τα ρομπότ.
Το κόστος ρομπότ και υπολογιστών συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να αποτελούν ελκυστική επένδυση για τους επιχειρηματίες. Όπως αναφέρει η έκθεση της Bank of America, διαρκώς γίνεται πιο εύκολη η χρήση και η εργασιακή αξιοποίηση των ρομπότ. Αναπτύσσουν ικανότητες όπως αυτή της μάθησης, αλλά και της αναγνώρισης φωνής και προσώπων, γεγονός που τα κάνει ικανά να διαχειριστούν επαγγελματικά πόστα που απαιτούν διάδραση με πελάτες.

Οι χώρες που μπορούν να υιοθετήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες θα λάβουν άμεσα μία σημαντική ώθηση στους τομείς του χαμηλού εργασιακού κόστους και της υψηλής παραγωγικότητας. Αντίστροφοι, βέβαια, θα είναι οι αριθμοί της απασχόλησης και του εργατικού δυναμικού. Σε αυτήν την τεχνολογική κούρσα προπορεύεται η Ιαπωνία, όπου ήδη αντιστοιχούν 1.520 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένων στα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, νούμερο που απέχει πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο (66 ρομπότ ανά 10.000). Παρόμοιο δρόμο έχει χαράξει και η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ρομπότ παγκοσμίως, καλύπτοντας το 25% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ στην Ευρώπη τα "σκήπτρα" σε αυτόν τον τομέα κατέχει η Γερμανία.

Η επερχόμενη επανάσταση θα μεταβάλει δραματικά την παγκόσμια οικονομία αλλά και θα αυξήσει ραγδαία την οικονομική ανισότητα. Οι θέσεις εργασίας που χάνονται ή κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση έχουν χαμηλότερες αποδοχές και μικρές απαιτήσεις σε δεξιότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές και αυτήν δεν είναι η μοναδική στρέβλωση που θα προκληθεί. Εργαζόμενοι με πολλές γνώσεις και «πλούσιο» βιογραφικό ενδέχεται να χρειαστεί να καλύψουν θέσεις εργασίας με σχετικά απλοϊκό αντικείμενο, το οποίο όμως δεν θα μπορούν να εκτελέσουν μηχανές.

Ποιες είναι οι ειδικότητες που θα εξαφανιστούν

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα εργασιών που θα εκτελούνται από ρομπότ:
- Διοικητικοί υπάλληλοι
- Χειρωνακτικές εργασίες
- Αναλυτές δεδομένων
- Ξεναγοί
- Αρτοποιοί
- Κρεοπώλες
- Ασφαλιστές
- Πωλητές σε εμπορικά καταστήματα
- Εφοριακοί
- Πωλητές μέσω τηλεφώνου
- Λογιστές
- Ψαράδες
- Οδηγοί μέσω μεταφοράς

Οι εργασίες που θα παραμείνουν στο ανθρώπινο πεδίο και δεν φαίνεται να κινδυνεύουν είναι εκείνες όπου το συναίσθημα, η δημιουργικότητα, η κοινωνική συναναστροφή, το ένστικτο είναι προαπαιτούμενα. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, οι ερευνητές, οι αστυνομικοί, οι εκπαιδευτικοί,κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης