TECH

Νέα έρευνα συνδέει τους εγκεφαλικούς όγκους με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση

Νέα έρευνα συνδέει τους εγκεφαλικούς όγκους με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση
REUTERS/Neil Hall

Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με εγκεφαλικό όγκο, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν λάβει ανώτατη εκπαίδευση, αναφέρει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα ένα είδος όγκου, το γλοίωμα που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, βρέθηκε ότι μπορεί να εμφανιστεί σε ποσοστό 19% περισσότερο στους άνδρες που έχουν φοιτήσει για τρία χρόνια σε πανεπιστήμιο ή κολλέγιο, σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν σταματήσει το σχολείο στα 16.

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεβαίνει στο 23% επικινδυνότητας εάν έχουν φοιτήσει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health». Οι μελετητές προσπάθησαν να βρουν σύνδεση ανάμεσα στην παιδεία ενός ατόμου και τις μορφές εγκεφαλικού όγκου: γλοίωμα, μηνιγγίωμα και το ακουστικό νευρίνωμα.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι άντρες που κατέχουν θέσεις διοικητικού χαρακτήρα, όπως οι μάνατζερ και οι διευθυντές, κινδυνεύουν να διαγνωστούν με γλοίωμα σε ποσοστό 20% σε σύγκριση με κάποιον που έχει κατώτερη θέση εργασίας. Μάλιστα, έχουν και 50% περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν και με νευρίνωμα.

Παράλληλα, οι γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις έχουν πιθανότητες 26% εμφάνισης εγκεφαλικών όγκων ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης μηνιγγίωματος αυξάνεται κατά 14%.

Προηγούμενες έρευνες έδειχναν ότι οι κοινωνικό-οικονομικές θέσεις είναι υπεύθυνες για τους εγκεφαλικούς όγκους, ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν ότι ευθύνη έχει η παιδεία κάθε ανθρώπου.

Η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από 4.3 εκατομμύρια Σουηδούς- σε διάστημα αρκετών ετών-, γεννημένους από το 1911 έως το 1961. Έπειτα, εξέτασαν τους ανθρώπους που είναι γεννημένοι μεταξύ του 1993 έως το 2010.

Σαν αποτέλεσμα, 7.100 γυναίκες και 5.700 άνδρες διαγνώστηκαν με εγκεφαλικούς όγκους.

Για να εξηγήσουν αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι άνθρωποι που έχουν υψηλή μόρφωση και θέσεις εργασίας, είναι πολύ πιο πιθανό να χρειάζονται φαρμακευτική βοήθεια, λόγω άγχους και αυξημένων υποχρεώσεων.

Ο Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ (David Spiegelhalter), καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ αναφέρει στην Independent:

Θα σκίσω τα πτυχία μου, τα αποτελέσματα είναι αρκετά ανησυχητικά. Σε ομάδα 3.000 ανδρών χαμηλής εκπαίδευσης, βρήκαμε μόλις πέντε περιπτώσεις εμφάνισης γλοιώματος, σε 18 χρόνια έρευνας.