TECH

Η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ στους υπερυπολογιστές

Η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ στους υπερυπολογιστές
Reuters/KACPER PEMPEL

Την πρώτη θέση στον τομέα των υπερυπολογιστών κατέχει, πλέον, η Κίνα, αφήνοντας τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση. 

Στη λίστα με τα 500 ταχύτερα υπολογιστικά συστήματα στον πλανήτη, η Κίνα διαθέτει 167 με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με 165, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που συγκροτεί τη σχετική λίστα.

Η τεχνολογική επέλαση της Κίνας δεν περιορίζεται μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα, καθώς κατέχει τις δύο πρώτες θέσεις. Ο νέος υπερυπολογιστής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, ονομάζεται Sunway TaihuLight και οι επεξεργαστές που χρησιμοποιεί είναι κατασκευασμένοι εντός συνόρων και όχι στις ΗΠΑ, όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του CNN.

Οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δημιουργία σεναρίων και την πρόβλεψη της εξέλιξής τους, εξαιτίας των δυνατοτήτων που διαθέτουν για να υπολογίσουν τεράστιο αριθμό παραγόντων. Για παράδειγμα, μπορούν να δημιουργούν ακριβή μοντέλα σε σύνθετα φαινόμενα, όπως οι καιρικές συνθήκες, η χαρτογράφηση του DNA ή η εξομοίωση μίας πυρηνικής έκρηξης.

Στο παρελθόν, η φήμη των υπερυπολογιστών βασιζόταν στις αναμετρήσεις τους με την ανθρώπινη διάνοια. Ακολουθούν οι πιο διάσημες αναμετρήσεις ανθρώπου – μηχανής.

Η επέλαση της Google

alphago
Η πιο πρόσφατη επιτυχία ήταν οι τρεις νίκες της τεχνητής ευφυίας της Google και της Deep Mind, τον περασμένο Μάρτιο, στις πέντε αναμετρήσεις με τον Νοτιοκορεάτη παγκόσμιο πρωταθλητή του παιχνιδιού Go.
Το πρόγραμμα AlphaGo σημείωσε τρεις συνεχόμενες νίκες και, κατόπιν, δύο ήττες, σε μια σειρά από πέντε παρτίδες στη Σεούλ έχοντας απέναντί του τον Λι Σε-Ντολ, ο οποίος είναι εδώ και μια δεκαετία ο κυρίαρχος του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Η νίκη του Dr. Watson της IBM σε παιχνίδι ερωτήσεων

Το 2011 ο υπερ-υπολογιστής "Watson" της ΙΒΜ κέρδισε τους δύο καλύτερους παίκτες του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Jeopardy. Ύστερα από τρεις γύρους, στον πρώτο από τους οποίους υπήρχε ισοπαλία, ο "Γουότσον" δεν άφησε κανένα περιθώριο επιτυχίας στους δύο ανθρώπους αντιπάλους του. Εντυπωσιακή ήταν η ταχύτητα με την οποία ο υπερυπολογιστής έβρισκε τις απαντήσεις.

ibm watson

Τελικά, ο υπολογιστής κέρδισε 77.147 δολάρια έναντι 24.000 δολαρίων του δεύτερου Κεν Τζένιγκς και 21.600 δολαρίων του τρίτου Μπραντ Ράτερ.
Ο "Γουότσον" καταλάβαινε τη φυσική γλώσσα και μέσω μαθηματικών αλγόριθμων αντιλαμβανόταν τους νοηματικούς συσχετισμούς.

Η μεγάλη αναμέτρηση του Deep Blue με τον Κασπάροβ στο σκάκι

deepblue

Τον Μάιο του 1997, έναν χρόνο μετά την πρώτη συνάντηση, όπου είχε επικρατήσει ο Κασπάροβ, οι δυο αντίπαλοι ήρθαν ξανά αντιμέτωποι, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ο Deep Blue παρουσιάστηκε αναβαθμισμένος, ειδικά στη μελέτη των ανοιγμάτων. Ο Deep Blue νίκησε με τελικό σκορ 3.5-2.5, αν και η πρώτη μεγάλη επικράτηση των μηχανών έναντι των ανθρώπων συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο και όργιο φημών για το αν υπήρχε ανθρώπινη παρέμβαση σε πραγματικό χρόνο, στο παιχνίδι του Deep Blue.

Jethro Mullen @CNNTech
China is putting the U.S. firmly in the shade in the battle for supercomputer supremacy