Ψηφιακή αναβάθμιση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αποκτούν το «δικό» τους 5G δίκτυο
Ανανεώθηκε:
Πρώτο βήμα προς την ψηφιακή αναβάθμιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας χαρακτηρίζεται η κίνηση της Onex Shipyards & Technologies να προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Cisco, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, με στόχο τη δημιουργία ενός «ιδιωτικού» δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (private 5G).
Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου, ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος του ομίλου Onex, προκειμένου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να κάνουν το επόμενο βήμα θα πρέπει να αναβαθμιστούν ψηφιακά και η δημιουργία ενός private 5G δικτύου είναι η πρώτη κίνηση.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την επένδυση που σκοπεύει να κάνει η Onex για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας δεν αναφέρθηκαν πέραν του ότι πρόκειται για μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος. Στο οικοσύστημα αυτό θα αξιοποιηθούν τεχνολογίες όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το IoT, το 3D printing και τα «ψηφιακά δίδυμα» (digital twins).
Από την πλευρά, ο Αντώνης Τσιμπούκης, διευθύνων σύμβουλος της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Μάλτα επεσήμανε ότι πέραν του private 5G δικτύου, το πλάνο της ψηφιακής αναβάθμισης περιλαμβάνει και τις δικτυακές υποδομές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αλλά και τον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Όσον αφορά το θέμα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου με τον οποίο θα συνεργαστούν Onex και Cisco για τη δημιουργία του εν λόγω «ιδιωτικού» δικτύου, ο κ. Τσιμπούκης ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις, οι οποίες, όμως, δεν έχουν ακόμη καταλήξει οριστικά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο βασικός υποψήφιος είναι η Cosmote.
Ένα «ιδιωτικό» δίκτυο 5G αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνήθως δημιουργούνται σε μεγάλες εγκαταστάσεις και ουσιαστικά αντικαθιστούν τις υπάρχουσες υποδομές. Το 5G προσφέρει ορισμένες δυνατότητες όπως είναι οι υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας δεκάδων χιλιάδων συσκευών σε ένα σημείο και η χαμηλή απόκριση (latency) που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για εγκαταστάσεις όπως είναι αεροδρόμια, λιμάνια και εργοστάσια. Το συγκεκριμένο δίκτυο δεν συνδέεται με τα 5G δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και λειτουργεί με πλήρη αυτονομία. Επιπλέον, στο εξωτερικό υπάρχουν περιπτώσεις όπου τη λειτουργία τέτοιων δικτύων δεν την αναλαμβάνουν τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αλλά εξειδικευμένες εταιρίες που έχουν αποκτήσει δικαιώματα χρήσης φάσματος συχνοτήτων.
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα είναι από τα πρώτα ναυπηγεία στην Ευρώπη όπου θα υπάρξει μία τέτοια εγκατάσταση. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα πλάνα για τη δημιουργία «ιδιωτικών» δικτύων 5G στη χώρα μας έχουν τόσο ο Διεθνές Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) όσο και ο ΟΛΠ, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη τέτοιου είδους υποδομών αν και προς το παρόν χρησιμοποιούν κυρίως τεχνολογίες 4G δικτύων. Αντίστοιχο πλάνο υπάρχει επίσης και για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο με την ΘΕΚ Α.Ε. (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) να έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την 5G Ventures για τη διερεύνηση της προοπτικής σχηματισμού μίας κοινοπραξίας για την ανάπτυξη και λειτουργία private 5G δικτύου.