TECH

Google, Facebook SpaceX και OneWeb σχεδιάζουν να μπει παντού το ιντερνετ

Κινητό αγρότη σε χωριό στην Κένυα Waldo Swiegers Bloomberg via Getty Images

Ακούγεται δύσκολο να το πιστέψεις, για κάποιους ίσως και να είναι κάπως...ντροπιαστικό! Περίπου 57% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι...οφλάιν. Ο βασικός λόγος είναι πως το διαδίκτυο δεν είναι διαθέσιμο σε φτωχές ή αγροτικές χώρες. Τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν στόχο να μειώσουν αυτόν τον αριθμό κατά 50% ως το τέλος του 2020.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραδέχονται τώρα ότι αυτό δεν θα συμβεί. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη γενικά του διαδικτύου αναμένεται να βυθιστεί κατά 5%, αντί να ανέβει.

Για ανθρώπους όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, αυτά είναι πολύ κακά νέα. Ο στόχος του για να "συνδεθούν όλοι" δια μέσου του διαδικτύου, είναι ένας "από τις θεμελιώδεις προκλήσεις της γενιάς μας", είπε. Η πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό θα μπορούσε να τερματίσει την φτώχεια.

Ένα πρόβλημα όμως είναι κόστος. Ή όπως το θέτει ο ΟΗΕ:

"Σε πολλές από τις φτωχές χώρες του πλανήτη, όπου η ευρυζωνικότητα θα μπορούσε να έχει το μεγαλύτερο όφελος, καθώς θα γεφύρωνε χάσματα ανάπτυξης, ακόμα και οι απλές, βασικές συνδέσεις παραμένουν απαγορευτικά ακριβές.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν τεράστιες περιοχές με μεγάλες "άγριες" εκτάσεις, δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι κόμβοι και γραμμές.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η λύση είναι δύο απλές λέξεις: Κοιτάμε ψηλά.

Τι εννοούμε: Οι Google, Facebook, SpaceX και άλλοι σχεδιάζουν να χτίσουν ακτινωτά το διαδίκτυο είτε από χαμηλής τροχιάς δορυφόρους είτε από ντρόουνς και ειδικά μπαλόνια.

Οι τέσσερις μεγάλοι παίκτες είναι:

OneWeb

Η εταιρεία OneWeb σκοπεύει να εκτοξεύσει 600 μικρούς δορυφόρους σχεδιασμένοι έτσι ώστε να στέλνουν ιντερνέτ σε υψηλές ταχύτητες στη Γη. Οι δορυφόροι θα είναι σε τροχιά σε περίπου 750 μίλια ύψος, που είναι πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια από ότι άλλοι αυτή τη στιγμή που βρίσκονται 22.000 μίλια ψηλά.

Πίσω από την OneWeb είναι ο Γκρεγκ Γουάιλερ (Greg Wyler) και υποστηρίζεται από την Βίρτζιν Ατλάντικ του Ρίτσαρντ Μπράνσον.

"Θα μπορούσε να βοηθήσει να κλείσει το χάσμα στον πλούτο", είπε ο Μπράνσον στο CNN, ενώ ο Γουάιλερ σημείωσε πως το κόστος θα κυμανθεί από 1.5 δισ. δολάρια μέχρι δύο δισ. δολάρια.

Η υπηρεσία αναμένεται να ξεκινήσει το 2019.

SpaceX

Το SpaceX δεν είναι άγνωστο καθώς ήδη εξυπηρετεί τις ανάγκες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Σχεδιάζει να βάλει 4.000 μικρούς, χαμηλού κόστους δορυφόρους, κάτι σαν...μίας χρήσης, σε τροχιά. Θα πετάνε και αυτοί, όπως της OneWeb σε τροχιά περίπου 750 μιλίων πάνω από τη Γη.

Ο δημιουργός της SpaceX CEO είναι και ο συνδημιουργός της PayPal, ο Έλον Μασκ (Elon Musk). Είπε τον Ιούλιο πως νομίζει ότι "οι μακροχρόνιες δυνατότητες είναι τεράστιες". Οι "τεχνολογίες επικοινωνιών θα είναι πολύ πιο προηγμένες" από ότι αυτή που παράγεται τώρα από τους υφιστάμενους δορυφόρους, κατέληξε.

Τον Ιανουάριο, η Google και η Fidelity έδωσαν ένα δισ. δολάρια ως χρηματοδότηση του πρότζεκτ.

Τα πρώτα τεστ αναμένεται να ξεκινήσουν το 2016.

Google's Project Loon

Ηλιακά κινούμενα "μπαλόνια" θα μεταδίδουν σήμα ιντερνέτ σε σταθμούς στη γη, σπίτια και εργασιακούς χώρους ή κατευθείαν σε συσκευές.

Η Google λέει πως θα "επιπλέουν" πάνω από διαφημιστικά αεροπλάνα, ανάμεσα στα 60,000 και 90,000 πόδια, σε όλο τον κόσμο. Κάθε τέτοιο "μπαλόνι" θα λειτουργεί για περίπου 100 ημέρες.

Εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες από αυτά αναμένεται να ανέβουν στον αέρα, είπε ο διευθυντής του πρότζεκτ, Μάικ Κάσιντι. (Mike Cassidy)

Η Google είπε στο "The Verge" πως κάθε τέτοια συσκευή θα κοστίσει "δεκάδες χιλιάδες δολάρια", πολύ φτηνότερα από δορυφόρους. Όσο για τα τεστ, ξεκινάνε αμέσως.


Από το πρότζεκτ της Google Loom

Facebook's Aquila

Τέλος, το Facebook έχει φτιάξει ανώνυμα ένα αεροπλάνο το οποίο εκπέμπει διαδικτυακό σήμα. Λέγεται Ακουίλα, το λατινικό όνομα για τον αετό. Κινείται με ηλιακά κελύφη και διαθέτει ένα τεράστιο άνοιγμα φτερών, 140 ποδιών, περίπου το ίδιο με του Μπόινγκ 737. Έχει σχεδιαστεί να πετά για τρεις μήνες τη φορά σε ύψος 60.000 ποδιών, είπε ο αρχιμηχανικός Άντι Κοξ. Θα χρησιμοποιεί λέιζερ για να στείλει υψηλής ταχύτητας ιντερνέτ σε ακτίνα 50 μιλίων, στο έδαφος.

Στο Facebook ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ έγραψε πως "θα δοκιμάσουμε το σύστημα στον αληθινό κόσμο μέσα στους επόμενους μήνες και θα προχωρήσουμε με βελτιώσεις". Το κόστος παραμένει άγνωστο.

Το να βάλει πάντως μία εταιρεία ή ιδιώτης μεγάλα συμπλέγματα από μιρκούς δορυφόρους στον ήδη γεμάτο χώρο γύρω από τη Γη, δεν θα είναι εύκολο. Για παράδειγμα, εταιρείες που λειτουργούν δορυφόρους που πετάνε σε μεγάλο ύψος, περίπου 22.000 μίλια ψηλά, ανησυχούν ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, οι χαμηλής τροχιάς δορυφόροι ίσως παρεμβαίνουν με τα ηλεκτρονικά τους σήματα.

Επίσης, μία ερώτηση για το μέλλον:

Πώς οι ετραιρείες θα μπορέσουν να "δουλέψουν" χιλιάδες δορυφόρους γρήγορα και φτηνά; Η OneWeb έχει νοικιάσει αεροσκάφη Αιρμπάς με βάση τη Γαλλία για να λειτουργήσει 900 δορυφόρους, σε ένα ποσοστό τεσσάρων την ημέρα. Οι περισσότεροι εξ αυτών θα φτιαχτούν στις ΗΠΑ.


Πηγή Facebook

Πηγή CNN Google, Facebook, SpaceX, OneWeb plan to beam Internet everywhere

Thom Patterson,CNNMoney's David Goldman and Ananya Bhattacharya contributed to this report

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης