TECH

Ήρθε το «τέλος» του 3G

Το 2004 η σημαντικότερη είδηση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών όσον αφορά στην Ελλάδα ήταν η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς (3G).

Το 2023 η είδηση ότι τα δίκτυα 3G των τριών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Nova) σταματούν να λειτουργούν μάλλον είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένης της εξέλιξης της τεχνολογίας αλλά και των αναγκών των εταιρειών να αξιοποιήσουν καλύτερα το φάσμα συχνοτήτων που έχουν στη διάθεση τους προκειμένου να υποστηρίξουν τα δίκτυα 4ης και 5ης γενιάς που λειτουργούν και προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων αλλά και πολλές ακόμη υπηρεσίες.

Η Nova έγινε χθες ο τελευταίος πάροχος που ανακοίνωσε και επίσημα την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Η Cosmoteείχε ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη διαδικασία από το φθινόπωρο του 2021, ενώ η Vodafoneέχει και αυτή ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου.

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη προκειμένου να μπορέσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αξιοποιήσουν το φάσμα συχνοτήτων που χρησιμοποιείτο για τα 3Gδίκτυα για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών μέσω των δικτύων 4G αλλά και για την επέκταση των δικτύων 5G. Και οι τρεις εταιρείες έχουν φθάσει την πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων 4G στο 100%, ενώ όσον αφορά στο 5G προχωρούν με αρκετά γρήγορους ρυθμούς. Η Cosmote έχει φθάσει στο 80% την πληθυσμιακή κάλυψη όσον αφορά στο 5G, με τον στόχο για το 2023 να είναι το 90%. Η Vodafone είναι κοντά στο 70% πληθυσμιακής κάλυψης με στόχο το 90% μέσα στην επόμενη διετία.

Όσον αφορά στη Nova, ανακοίνωσε χθες η κάλυψη μέχρι τέλος του 2023 θα φτάσει πανελλαδικά το 74% και μέχρι το τέλος του 2024 το 98%. Σημειωτέον πάντως πως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η κάλυψη φθάνει ήδη σε επίπεδα αρκετά κοντά στο 100%, ενώ σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα είναι επίσης κοντά ή και πάνω από το 90% ανάλογα με τον πάροχο.

Πρακτικά, η κατάργηση των 3G δικτύων δεν επηρεάζει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, εκτός από εκείνους που δεν έχουν αποκτήσει συσκευή που να λειτουργεί σε δίκτυα 4G ή 5G.

Σημειωτέον πως την τελευταία πενταετία όλα τα κινητά τηλέφωνα που πωλούνται στην Ελλάδα υποστηρίζουν τουλάχιστον 4G οπότε ο αριθμός των καταναλωτών που δεν έχουν αναβαθμίσει τη συσκευή τους από το 3G εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν ενημερώσει τα τελευταία χρόνια τους πελάτες τους για την κατάργηση του 3G προκειμένου να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των συσκευών τους.

Πάντως, ακόμη και αν δεν έχουν κάνει την κίνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή να στείλουν SMS δεδομένου ότι το δίκτυο 2G συνεχίζει να λειτουργεί. Όμως, δεν θα μπορούν να έχουν -ουσιαστικά- πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Το 3G ήταν ουσιαστικά η γενιά που έφερε τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο στους χρήστες κινητών τηλεφώνων, το αποκαλούμενο και mobile internet.

Οι ταχύτητες που προσέφερε ήταν της τάξεως των μερικών Mbps αλλά για τα δεδομένα της εποχής ήταν αρκετά υψηλές.

Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ήταν τεράστιες και είχε οδηγήσει μάλιστα πολλούς παρόχους να δαπανήσουν δεκάδες δισ. ευρώ για την απόκτηση των σχετικών αδειών.

Οι προσδοκίες δεν ευοδώθηκαν τουλάχιστον αρχικά και χρειάστηκε να εμφανιστούν τα smartphones και στη συνέχεια το 4G προκειμένου τα κινητά τηλέφωνα να εξελιχθούν στο βασικό μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, όπως, φυσικά, και στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης