Πώς η αναδιάρθρωση της Microsoft επηρεάζει την ελληνική θυγατρική
Ανανεώθηκε:
Το κύμα αλλαγών στην παγκόσμια δομή της Microsoft που περιλαμβάνει μία διοικητική αναδιάρθρωση αλλά και αποχωρήσεις στελεχών άρχισε πλέον να επηρεάζει και την ελληνική θυγατρική, αν και, όπως αναφέρουν οι υπάρχουσες πληροφορίες, οι αλλαγές είναι αναλογικά λιγότερες σε σχέση με ότι συμβαίνει σε άλλες θυγατρικές του αμερικανικού κολοσσού των ψηφιακών τεχνολογιών.
Η Microsoft ανακοίνωσε τον Ιανουάριο τη μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 10.000 άτομα, αριθμός που αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο του 5% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που απασχολεί η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κίνηση αυτή αποδίδεται στις αλλαγές που έχουν υπάρξει στην παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους μήνες αλλά και τις ανάγκες των πελατών που καλείται να καλύψει η εταιρεία, η οποία δίνει πλέον πολύ μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την επένδυση στην πλατφόρμα του GPT αλλά και σε ανακοινώσεις πλατφορμών όπως το copilot που θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε.
Πέραν των αποχωρήσεων, η Microsoft προχωρά και σε αλλαγές στη δομή της. Αυτή που σχετίζεται με την θυγατρική της στην Ελλάδα, η οποία έχει και την ευθύνη για την Κύπρο και τη Μάλτα, σχετίζεται με τη «συνένωση» δύο περιφερειών.
Η Ελλάδα ανήκε στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), η οποία όμως ενώνεται πλέον με εκείνη της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Πρόεδρος της νέας περιοχής (CEMA), η οποία περιλαμβάνει 109 χώρες, αναλαμβάνει ο Samer Abu-Ltaif, μέχρι τώρα επικεφαλής της Μέσης Ανατολής και Αφρικής σε μία κίνηση που θεωρείται ότι δείχνει την πρόθεση της Microsoft να δώσει έμφαση σε αναπτυσσόμενες αγορές.
Παράλληλα, όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δημιουργούνται τέσσερις νέες «υπο-περιοχές» με το ελληνικό γραφείο να εντάσσεται σε αυτήν όπου περιλαμβάνονται όλες οι χώρες των Βαλκανίων αλλά και η Τουρκία και το Ισραήλ.
Οι αλλαγές, όπως τονίζουν όλες οι πληροφορίες, δεν επηρεάζουν τα σχέδια της Microsoft για τη δημιουργία ενός data center region στην Αττική, ενώ δεν υπάρχει αλλαγή και στον επικεφαλής της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας με τον Θεοδόση Μιχαλόπουλο να παραμένει στη συγκεκριμένη θέση.
Όσον αφορά στις αποχωρήσεις εργαζομένων, οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξαν ορισμένες αλλά ο αριθμός αυτός αναλογικά είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτόν που έχει ανακοινωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις αλλαγές σε επίπεδο στελεχών σε περιφερειακό επίπεδο. Σημειώνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων στελεχών της Microsoft είχαν αναλάβει σημαντικές θέσεις στην περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Σε πολλές περιπτώσεις, το πως θα διαμορφωθεί η δομή σε επίπεδο CEMA και τι αποχωρήσεις θα υπάρξουν δεν έχει ξεκαθαρίσει, κάτι που αναμένεται να γίνει είτε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώνεται το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους της Microsoft, είτε στις αρχές Απριλίου.
Ταυτόχρονα, όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και αρκετές αναβαθμίσεις στελεχών του ελληνικού γραφείου σε θέσεις ευθύνης σε επίπεδο CEMA.