Νέο κύμα εξαγορών και χρηματοδοτήσεων στην ελληνική αγορά ψηφιακών τεχνολογιών
Ανανεώθηκε:
Σε έναν από τους κλάδους όπου η κινητικότητα τόσο σε επίπεδο εξαγορών όσο και όσον αφορά νέες χρηματοδοτήσεις εξελίσσεται αυτός των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα.
Οι νέες συμφωνίες που ανακοινώνονται ή γνωστοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι συνεχείς και η τάση που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια εκτιμάται πως θα μας απασχολήσει και στο υπόλοιπο της φετινής χρονιάς.
Μία συμφωνία που έγινε γνωστή στην Ελλάδα μέσω ουσιαστικά του LinkedIn και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή για την απόκτηση του 80% της Agile Actors από την Austrian Post.
Το στοιχείο που διαφοροποιεί την συγκεκριμένη συμφωνία είναι πως η -μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό- Agile Actors είναι μία εταιρεία που διαθέτει developers σε άλλες εταιρείες και έχει φθάσει να απασχολεί αρκετές εκατοντάδες μηχανικούς λογισμικού.
Σε μία πρώτη ματιά προκαλεί εντύπωση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ταχυδρομείων της Αυστρίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, δείχνει την ανάγκη που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη για developers σε σημείο που μεγάλοι οργανισμοί, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Austrian Post, να προχωρούν σε εξαγορές μόνο και μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε άτομα που γράφουν κώδικα και δημιουργούν εφαρμογές.
Αντίστοιχο στόχο δείχνει να έχει και η κίνηση της Qualco να αποκτήσει το 30% της Indice, μίας εταιρείας με έδρα την Αθήνα, η οποία απασχολεί περίπου 45 έμπειρους και καταρτισμένους σε διάφορα πεδία μηχανικούς.
Μία κίνηση η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Qualco, θα της επιτρέψει να συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιο της όσον αφορά λύσεις που απευθύνονται σε εταιρείες από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, την ιδιωτική ασφάλιση, το λιανικό εμπόριο και την ηλεκτροκίνηση.
Σημειωτέον πως πληροφορίες από την αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών αναφέρουν ότι υπάρχει και άλλη εξαγορά ελληνικής startup, η οποία κινείται στο χώρο των λύσεων για επιχειρήσεις και δη στο cloud, από διεθνή κολοσσό. Τα τελευταία χρόνια, ελληνικές εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από παγκόσμιους κολοσσούς, όπως συνέβη με την περίπτωση της Softomotive που εξαγοράσθηκε από την Microsost αλλά και με την Accusonus που ανήκει πλέον στη Meta (Facebook), την Innoetics που αποκτήθηκε από τη Samsung ή την Think Silicon που ανήκει πλέον στον όμιλο της Applied Materials.
Fintech
Γενικότερα, ο χώρος του λογισμικού για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το αποκαλούμενο και fintech, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι η Natech, μία εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα, ανακοίνωσε την ολοκλήρωσης ενός νέου γύρου χρηματοδότησης, ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ιδιωτικού μετατρέψιμου ομολόγου.
Η έκδοση του ομολόγου υπερκαλύφθηκε από το fund Orasis μαζί με το family οffice του Γιώργου Μουνδρέα, την Codrus Capital και υφιστάμενους μετόχους. Όμως, όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση, η Natech σχεδιάζει νέο γύρο χρηματοδότησης στο προσεχές διάστημα. Οι πληροφορίες σχετικά με αυτή την κίνηση που κυκλοφορούν εδώ και μήνες κάνουν λόγο για μία προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων που θα ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Natech έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς για τη δημιουργία μίας αμιγώς ψηφιακής τράπεζας. Η σχετική συμφωνία είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2022 και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω ψηφιακή τράπεζα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στους επόμενους μήνες.
Η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει προχωρήσει σε συνεργασίες και επενδύσεις σε εταιρίες πληροφορικής. Η Εθνική Τράπεζα έχει αποκτήσει το 7,5% της Epsilon Net με την προοπτική αυτό το ποσοστό να φθάσει στο 20%.
Η κίνηση αυτή έγινε τόσο προκειμένου η Εθνική να αποκτήσει πρόσβαση στο εκτενές πελατολόγιο της Epsilon Net αλλά και για να καλυφθούν οι ανάγκες της τράπεζας όσον αφορά στην ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών.
Η Epsilon Net, πάντως, είναι από τις εταιρείες πληροφορικής που έχουν προχωρήσει σε αρκετές εξαγορές τα τελευταία χρόνια. Μοντέλο που έχουν ακολουθήσει και οι βασικοί ανταγωνιστές της, ήτοι η SoftOne αλλά και η Entersoft. Μάλιστα, η τελευταία, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, είχε αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο για νέες εξαγορές εντός Ελλάδας στο προσεχές διάστημα.
Παράλληλα, όμως, ετοιμάζεται για νέα κίνηση και στη Ρουμανία, πιθανότατα στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι η Entersoft έχει αποκτήσει τη ρουμανική Bit Software, κίνηση που της έχει δώσει σημαντική ώθηση στα οικονομικά αποτελέσματα της.
Η Entersoft δεν είναι μόνη ελληνική εταιρεία από τον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών που κάνει κινήσεις εκτός των ελληνικών συνόρων. Πρόσφατα, η PeopleCert ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% του οργανισμού DevOps Institute, ο οποίος έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το DevOps Institute είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός στον χώρο της πληροφορικής και του προγραμματισμού που βοηθά τις εταιρίες αλλά και τους ανθρώπους να εξελιχθούν, μέσα από τη χρήση της DevOps μεθοδολογίας.