TECH

Οι εφαρμογές με 5G και το Internet των αισθήσεων που θα φέρει το 6G

Οι εφαρμογές με 5G και το Internet των αισθήσεων που θα φέρει το 6G
Με το 6G θα πρέπει να αναμένουμε ταχύτητες που θα φθάνουν στα 100 Gbps, αλλά και νέου τύπου εφαρμογές όπως το Διαδίκτυο των… Αισθήσεων

Η προσπάθεια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αλλά και των μεγάλων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού να προσπαθούν να δημιουργήσουν το οικοσύστημα εκείνο που θα επιτρέψει στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς να αναδείξουν τις εντυπωσιακές δυνατότητες του βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο φετινό MWC Barcelona.

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της πρωτεύουσας της Καταλονίας.

Δημήτρης Μαλλάς - Αποστολή στη Βαρκελώνη

Αν και παράλληλα με την προώθηση του 5G και ειδικότερα της επόμενης γενιάς του, οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν ήδη στρέψει την προσοχή τους προς το 6G καθώς τα πρώτα εμπορικά δίκτυα που θα προσφέρουν υπηρεσίες βασισμένες στη συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένονται το 2030.

Picture2.jpg
Η Nokia,έδειχνε μία παρουσίαση για το 6G, όπου το δίκτυο μπορούσε να καταλάβει που βρίσκεται ο χρήστης από τις αντανακλάσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στο σώμα του

Τι φέρνει το 6G

Για όσους αναρωτιούνται τι θα φέρει το 6G, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το πρότυπο δεν έχει ακόμη καθοριστεί και πρόκειται για μία διαδικασία που θα «τρέξει» μέσα στα επόμενα χρόνια. Όμως, με βάση αυτά που είδαμε στους χώρους κατασκευαστών όπως η Ericsson, η Nokia και η Huawei θα πρέπει να αναμένουμε ταχύτητες που θα φθάνουν στα 100 Gbps, χρήση περισσότερων μπαντών φάσματος συχνοτήτων, όπως εκείνες μεταξύ 7 και 15 MHz αλλά και αυτές πάνω από τα 90 MHz, αλλά και νέου τύπου εφαρμογές όπως το Διαδίκτυο των… Αισθήσεων (Internet of Senses).

Το τελευταίο είναι κάτι που παρουσίαζε στο περίπτερο της η Ericsson και ήταν αρκετά εντυπωσιακό, καθώς η σουηδική εταιρεία έδειχνε ρούχα στα οποία είχαν ενσωματωθεί εκατομμύρια μικροσκοπικοί αισθητήρες, οι οποίες μέσω ενός ειδικού chip μετέδιδαν δεδομένα για το σώμα αυτού/ής που το φορούσε. Αν αναρωτιέστε, πως γινόταν η φόρτιση αυτών των αισθητήρων, η απάντηση είναι στα… ραδιοκύματα. Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που επιτρέπει τη φόρτιση μικρών, φορητών συσκευών μέσα από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή γενικότερα δίκτυα ασύρματων τεχνολογιών.

Picture3.jpg
Η Ericsson, έδειχνε ρούχα στα οποία είχαν ενσωματωθεί εκατομμύρια μικροσκοπικοί αισθητήρες, οι οποίες μέσω ενός ειδικού chip μετέδιδαν δεδομένα για το σώμα αυτού/ής που το φορούσε

Γενικότερα, στο 6G περιμένουμε να δούμε διαφορετικές εφαρμογές, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Nokia, η οποία παρουσίασε και το νέο λογότυπο της, έδειχνε μία παρουσίαση για το 6G, όπου το δίκτυο μπορούσε να καταλάβει που βρίσκεται ο χρήστης από τις αντανακλάσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στο σώμα του!

Σημειωτέον πάντως πως η τεχνολογία της φόρτισης μέσω ραδιοκυμάτων μάλλον θα κάνει την εμφάνιση της πριν την έλευση του 6G.

Η Huawei την έχει ενσωματώσει στο όραμα της για το 5.5G, όπως αποκαλεί η κινεζική εταιρεία το όραμα της για την επόμενη φάση του 5G. Η φόρτιση μέσω ραδιοκυμάτων είναι απαραίτητη προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα για το αποκαλούμενο «παθητικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Passive IoT), όπου εκατομμύρια αισθητήρες θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα. Πέραν αυτού, το 5.5G όραμα της Huawei κάνει λόγο και για ταχύτητες διακίνησης δεδομένων στα 10 Gbps, αν και αυτή η ταχύτητα ήταν κάτι που αναμέναμε να δούμε και στην πρώτη «γενιά» του 5G.

Picture4.jpg
Το 5.5G όραμα της Huawei κάνει λόγο και για ταχύτητες διακίνησης δεδομένων στα 10 Gbps, αν και αυτή η ταχύτητα ήταν κάτι που αναμέναμε να δούμε και στην πρώτη «γενιά» του 5G

Αξιοποιώντας το 5G

Γενικότερα, πάντως, η βασική τάση στο φετινό MWC Barcelona, το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση παγκοσμίως στο χώρο των κινητών και ασύρματων τεχνολογιών, ήταν πως θα αξιοποιηθεί το 5G, το οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει αποτελέσει μία σημαντική πηγή εσόδων για τον κλάδο.

Στο MWC πάντως είδαμε ουκ ολίγες εφαρμογές και λύσεις, πολλές από τις οποίες ήδη υλοποιούνται. Όπως, για παράδειγμα, υπηρεσίες για παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων με επιπλέον υπηρεσίες και λειτουργίες όπου ο χρήστης μπορεί να αλλάζει τις κάμερες ή να έχει μία βελτιωμένη εμπειρία θέασης. Ή εφαρμογές για επιχειρήσεις που δίνουν δυνατότητες για παρακολούθηση σε άμεσο χρόνο των συμβάντων σε ένα χώρο όπως ένα τεράστιο εργοστάσιο ή ένα λιμάνι. Ή μία λύση IoT για να μπορούν οχήματα να κινούνται ταυτόχρονα σε ένα δρόμο και να μην συγκρούονται μεταξύ τους.

Γενικότερα, η τάση δείχνει να είναι προς ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον όπου ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος θα λειτουργεί και ως πλατφόρμα που θα αξιοποιηθούν άλλες επιχειρήσεις και συνεργάτες προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι η Nokia ανακοίνωσε την επέκταση της προς το χώρο των λύσεων που απευθύνονται σε εταιρείες και οργανισμούς δείχνει ότι το αποκαλούμενο Β2Β είναι ένας τομέας που κερδίζει έδαφος μεταξύ των παρόχων αλλά και των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Και δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι οι άνθρωποι της Huawei έδιναν μεγάλη έμφαση στις παρουσιάσεις τους στο τεράστιο περίπτερο του κινεζικού κολοσσού στο γεγονός ότι η υπολογιστική ισχύ των δικτυακών πλατφορμών τους έχει ενισχυθεί πολύ. Και αυτό γιατί πλέον τα δίκτυα αρχίζουν να εξελίσσονται σε «υπερυπολογιστές» και αναλαμβάνουν επιπλέον ρόλο στη διαχείριση και την αξιοποίηση των δεδομένων.

Picture5.jpg
Βασική τάση στο φετινό MWC Barcelona, ήταν πως θα αξιοποιηθεί το 5G, το οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει αποτελέσει μία σημαντική πηγή εσόδων για τον κλάδο

Σταθερές ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις

Δύο τομείς όπου υπήρχε αρκετή έμφαση ήταν το κομμάτι της «συνεργασίας» δορυφορικών υποδομών με τα δίκτυα κινητής με παρόχους, όπως η Deutsche Telekom να προχωρούν σε συνεργασίες με διαστημικούς οργανισμούς όπως η ESA, αλλά και οι σταθερές ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις (fixed wireless access - FWA).

Όσον αφορά το FWA, σε πολλές χώρες αποτελεί μία εναλλακτική -στις οπτικές ίνες- λύση για την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές ή ακόμη και σε νησιά. Μάλιστα, η Intracom Telecom ανακοίνωσε την 5η γενιά της λύσης WiBAS που προωθεί με μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης της τάξεως του 1 Gbps!

Η Intracom Telecom, στο περίπτερο της, είχε πάντως και αρκετές εφαρμογές που αφορούν τον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν πολύ το φετινό MWC Barcelona με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναζητούν λύσεις για να μειώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος που έχουν οι υποδομές τους αλλά και ταυτόχρονα να συνεισφέρουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους.