TECH

Deutsche Telekom: «Βλέπει» ευκαιρίες για τον ΟΤΕ - Διαψεύδει φήμες περί πώλησης

Deutsche Telekom: «Βλέπει» ευκαιρίες για τον ΟΤΕ - Διαψεύδει φήμες περί πώλησης
Σύμφωνα με την κα Leroy, η ελληνική αγορά έχει περιθώρια ανάπτυξης και επεσήμανε ότι υπάρχουν τρεις τομείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Καμία πρόθεση να αλλάξει το υπάρχουν status quo στον ΟΤΕ όσον αφορά το ποσοστό της συμμετοχής της δεν υπάρχει από την πλευρά της Deutsche Telekom, η οποία μάλιστα βλέπει σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, ιδίως στον τομέα των λύσεων για επιχειρήσεις αλλά και των έργων πληροφορικής.

«Δεν γνωρίζω από που προέρχονται αυτές οι φήμες» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση της Dominique Leroy, επικεφαλής της Deutsche Telekom για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο του MWC Barcelona που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Ενδεχομένως να είναι κάποιο chatbot τεχνητής νοημοσύνης» αστειεύτηκε η κα Leroy απαντώντας στην ερώτηση για τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες και αναφέρουν ότι η DT εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 100% στον ΟΤΕ είτε ακόμη και να πουλήσει μέρος αυτής. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε τον έλεγχο» τόνισε χαρακτηριστικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom.

«Η Ελλάδα είναι μία πολύ σημαντική χώρα για εμάς» επεσήμανε η κα Leroy, σύμφωνα με την οποία η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της χώρας προσφέρει πολλές και σημαντικές ευκαιρίες. «Έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε καλύτερες υποδομές, βοηθώντας στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της χώρας» τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, αναφερόμενη στο επενδυτικό πλάνο των 3 δισ. ευρώ που έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιεί ο όμιλος ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την κα Leroy, η ελληνική αγορά έχει περιθώρια ανάπτυξης και επεσήμανε ότι υπάρχουν τρεις τομείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο πρώτος είναι η δημιουργία νέων πηγών εσόδων από την αξιοποίηση τηλεπικοινωνιακών υποδομών όπως είναι τα δίκτυα οπτικών ινών και το 5G.

Ο δεύτερος είναι εκείνος των λύσεων για επιχειρήσεις αλλά και τα έργα πληροφορικής όπου ο όμιλος ΟΤΕ κινείται με πολύ καλούς ρυθμούς. Η κα Leroy επεσήμανε ότι στον συγκεκριμένο τομέα κινείται μέσω συνεργασιών με εταιρείες πληροφορικής, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για εξαγορά κάποιας εταιρείας πληροφορικής (system integrator).

Όσον αφορά τον τρίτο τομέα, αυτός είναι οι αποκαλούμενες νέες αγορές για τον όμιλο ΟΤΕ, όπως είναι αυτός των πληρωμών όπου έχει λανσάρει το payzy και της πλατφόρμας παραγγελιών όπου δραστηριοποιείται με το Box. Σε αυτές τις νέες αγορές, αξιοποιείται το εμπορικό σήμα της Cosmote, για το οποίο η κα Leroy υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά ισχυρό και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής του.

Νέες λύσεις

Στο πλαίσιο του MWC η Deutsche Telekom παρουσίασε αρκετές νέες λύσεις και υπηρεσίες, ορισμένες από τις οποίες θα δούμε και στην Ελλάδα. Όπως είναι, για παράδειγμα, η «αναβάθμιση» των τερματικών συσκευών για την ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο (router) με μία πλατφόρμα λογισμικού που βασίζεται στο αποκαλούμενο Reference Design Kit (RDK).

Αυτή η «αναβάθμιση» θα δίνει τη δυνατότητα στο router για μία σειρά από επιπλέον λειτουργίες, όπως είναι η βελτίωση της ποιότητας της WiFi σύνδεσης αλλά και η πρόληψη βλαβών και άλλες δυνατότητες με στόχο την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους συνδρομητές. Η κα Leroy ανέφερε ότι αυτή η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το πότε, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα καθώς πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο έργο. «Γενικότερα έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον τερματικό εξοπλισμό και έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα» επεσήμανε η επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Deutsche Telekom.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο MWC Barcelona ήταν το «αίτημα» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να συνεισφέρουν οι μεγάλοι παραγωγοί δεδομένων στις επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών. «Υπάρχουν 5 «παίκτες» που είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος της τηλεπικοινωνιακής κίνησης.

Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να επιβληθεί κάποιος φόρος αλλά ζητούμε να υπάρχει μία πιο δίκαιη κατανομή στη χρήση και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να πληρώσουν οι μεγάλοι «παίκτες» ανέφερε η κα Leroy, σπεύδοντας να τονίσει πως αυτό αφορά αποκλειστικά τους μεγάλους παρόχους streaming υπηρεσιών. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο προκειμένου να μειωθεί το βάρος που δημιουργούν στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ο τεράστιος όγκος των δεδομένων που διακινούνται καθώς αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας αλλά και επιπλέον τα δίκτυα γίνονται λιγότερο ευέλικτα» επεσήμανε το υψηλόβαθμο στέλεχος της DT.

Τέλος, η κα Leroy αναφέρθηκε και στο θέμα της πειρατείας, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και της DT. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε σωστά τα επιχειρηματικά μοντέλα όσον αφορά στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης» επεσήμανε η κα Leroy, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να υπάρξει αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο και να καθίσταται υπεύθυνος και ο τελικός χρήστης και να του επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που κάνει «πειρατικής» συνδρομής.