TECH

MWC 2023: Το earth computing και οι εταιρείες κινητής που αναζητούν τρόπους για να «σπρώξουν» το 5G

Το φετινό MWC Barcelona άνοιξε χθες (27/2) τις πύλες του στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης

Η προώθηση της αξιοποίησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) από δημιουργούς εφαρμογών προκειμένου να αρχίσει να επεκταθεί το υπάρχον οικοσύστημα, το οποίο είναι σχετικά περιορισμένο, δείχνει να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του MWC23 Barcelona, της μεγαλύτερης εκδήλωσης του κλάδου που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες.

Γνωστό παλαιότερα ως Mobile World Congress, το φετινό MWC Barcelona άνοιξε χθες (27/2) τις πύλες του στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης.

Η εκδήλωση που συνδυάζει το μεγαλύτερο συνέδριο του κλάδου με μία έκθεση με πάνω από 2000 εκθέτες διοργανώνεται από την παγκόσμια ένωση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας (GSMA), η οποία και ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία ονόματι GSMA Open Gateway.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού -για όλους τους παρόχου- πλαισίου δημιουργία APIs (Application Programmable Interfaces), τα οποία θα επιτρέπουν στους δημιουργούς εφαρμογών και υπηρεσιών να μπορούν να συνδέονται απευθείας στα δίκτυα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες αξιοποιώντας δυνατότητες όπως αυτές που έχει το 5G.

Η εκδήλωση που συνδυάζει το μεγαλύτερο συνέδριο του κλάδου με μία έκθεση με πάνω από 2000 εκθέτες διοργανώνεται από την παγκόσμια ένωση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας (GSMA), η οποία και ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία ονόματι GSMA Open Gateway

Αν και εκ πρώτης όψεως, δείχνει πως πρόκειται για μία αρκετά τεχνική ανακοίνωση, ο γενικός διευθυντής του GSMA, Mats Granryd έκανε λόγο στη σχετική παρουσίαση του για μία εξέλιξη που είναι αντίστοιχη με εκείνη της διαμόρφωσης του προτύπου του GSM πριν από 37 χρόνια, το οποίο άνοιξε το δρόμο για την «έκρηξη» της κινητής τηλεφωνίας! Ο λόγος, σύμφωνα τουλάχιστον με στελέχη των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, είναι ότι αυτά τα APIs επιτρέπουν στους δημιουργούς εφαρμογών να προσαρμόζουν μία φορά τις υπηρεσίες τους στις ιδιαιτερότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, και ιδίως αυτών που αξιοποιούν το 5G, και να μην χρειάζεται να κάνουν κάποια άλλη προσαρμογή όταν θα χρειαστεί να συνδεθούν σε δίκτυο άλλου παρόχου.

Το GSMA Open Gateway συμμετέχουν, αυτή τη στιγμή, 21 πάροχοι, στους οποίους, όμως, περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου (από τη Deutsche Telekom και τη Vodafone μέχρι την AT&T, την Telefonica και την Orange), ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 APIs με τη λίστα να αναμένεται να διευρυνθεί διαρκώς. Στους εκθεσιακούς χώρους του MWC23 Barcelona υπάρχουν αρκετά δείγματα αξιοποίησης του GSMA Open Gateway, ορισμένα από τα οποία είναι εντυπωσιακά και δείχνουν τις δυνατότητες που φέρνει το 5G. Συν ότι υπάρχει η στήριξη από κολοσσούς όπως είναι η Microsoft, η Google και η AWS.

Από το cloud στο earth computing

Προφανώς, το 5G είναι από τα βασικά θέματα του φετινού MWC Barcelona αν και το GSMA δείχνει να θέλει να προωθήσει και μία καινούρια έννοια: αυτή του earth computing, όπως αποκαλείται. Ο πρόεδρος του GSMA και διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής Telefonica, Jose Maria Alvarez – Palette υποστήριξε στη δική του ομιλία ότι τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα μετατρέπονται σε «υπερυπολογιστές» λόγω του τεράστιου όγκου των δεδομένων που μεταφέρουν και εξελίσσονται σε κάτι πολύ περισσότερο από το cloud computing. Ιδίως από τη στιγμή που όλα αυτά τα δεδομένα και οι εφαρμογές θα μπορούν να είναι διαθέσιμα στους χρήστες πάρα πολύ εύκολα μέσω τηλεπικοινωνιακών υποδομών όπως είναι το 5G και οι συνδέσεις οπτικών ινών.

Το γεγονός ότι ο κ. Alvarez υποστήριξε ότι ο όρος «earth computing», ο οποίος είναι αρκετά δύσκολο να αποδοθεί στα ελληνικά, δημιουργήθηκε από το GSMA σε συνεργασία με τη Microsoft, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τελευταίας, Satya Natella να εμφανίζεται σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα και να στηρίζει το όραμα του GSMA δείχνει ότι η συγκεκριμένη τάση θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια.

Η «γκρίνια» των παρόχων

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που παρουσίασε το GSMA, το 5G είναι αρκετά δημοφιλές υπό την έννοια ότι οι χρήστες με 5G συσκευές έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. παγκοσμίως και αναμένεται να φθάσουν το 1,5 δισ. εντός του 2023. Επιπλέον, σύμφωνα με το τελευταίο GSMA Mobile Economy Report που δημοσιεύθηκε χθες, το 5G θα προσθέσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία το 2030 και θα βοηθήσει κάθε κλάδου με τις υπηρεσίες (46%) και την παραγωγή (33%) να είναι εκείνοι που θα έχουν τη μεγαλύτερη ωφέλεια. Γενικότερα, πάντως, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το 5G είναι μία τεχνολογία που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στις επιχειρήσεις και να αξιοποιηθεί από αυτές με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αρχίζουν να δίνουν όλο και μεγαλύτερο βάρος προς τους εταιρικούς πελάτες.

Από την άλλη πλευρά, όλα αυτά τα δίκτυα απαιτούν σημαντικές επενδύσεις για να δημιουργηθούν. Στην ομιλία της, η διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής Orange, Christel Heydemann έκανε λόγο για επενδύσεις 600 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών την τελευταία δεκαετία. Και έσπευσε να προσθέσει ότι την ίδια στιγμή οι καταναλωτές περιμένουν καλύτερες τιμές και επίσης υπάρχουν 5 «παραγωγοί δεδομένων» (digital generators), οι οποίοι «καταναλώνουν» το 55% της τηλεπικοινωνιακής κίνησης, η οποία έχει δραστικά τα τελευταία χρόνια. Η κα Heydemann προφανώς και μιλούσε εκ μέρους όλου του GSMA όταν επεσήμανε ότι θα πρέπει αυτοί οι παραγωγοί δεδομένων (σ.σ. προφανώς εννοούσε εταιρείες όπως η Google, η Amazon, η Meta και το Netflix) θα πρέπει με κάποιον τρόπο να «συμμετέχουν» στην αναβάθμιση των υποδομών. Αν και έσπευσε να σημειώσει ότι δεν προτείνει ούτε κάποιας μορφής φορολόγηση ούτε αλλαγή στο καθεστώς της «διαδικτυακής ουδετερότητας» (net neutrality), επεσήμανε ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο προωθεί ο κλάδος για τουλάχιστον μία δεκαετία, είναι κάτι που δείχνει να απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν κρίνει κανείς από την ομιλία του Thierry Breton, του επιτρόπου της ΕΕ για τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Ο κ. Breton έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθεί ένα οικονομικό μοντέλο που θα προστατεύει τη διαδικτυακή ουδετερότητα αλλά θα είναι και δίκαιο για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Όπως έσπευσε να τονίσει την ανάγκη η Ευρώπη να πετύχει το στόχο που έχει θέσει για πρόσβαση από όλους τους πολίτες σε υψηλής ταχύτητας τηλεπικοινωνιακές υποδομές μέχρι το 2030. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ηγηθεί της επανάστασης της συνδεσιμότητας και θα το κάνει» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Ευρωπαίου Επιτρόπου αναφορικά με το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης