TECH

ΕΑΤΕ: Έντονο το ενδιαφέρον για νέα επενδυτικά funds στην Ελλάδα

ΕΑΤΕ: Έντονο το ενδιαφέρον για νέα επενδυτικά funds στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια, η ΕΑΤΕ, η οποία είναι για την Ελλάδα αυτό που στο εξωτερικό χαρακτηρίζεται sovereign fund-of-funds PIXABAY (ΑΡΧΕΙΟ)

Μία σειρά από νέα επενδυτικά funds αναμένεται να δούμε μέσα στο 2023 στην Ελλάδα, καθώς το ενδιαφέρον που υπάρχουν από υπάρχουσες αλλά και καινούριες ομάδες διαχειριστών είναι ιδιαίτερα έντονο. 

«Η Ελλάδα έχει μπει πλέον στο επενδυτικό ραντάρ» σημειώνει στο CNN Greece ο Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής ΑναπτυξιακήςΤράπεζας Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ).

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΑΤΕ, η οποία είναι για την Ελλάδα αυτό που στο εξωτερικό χαρακτηρίζεται sovereign fund-of-funds, έχει βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση του
επενδυτικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά στη χρηματοδότηση
καινοτόμων εγχειρημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσω της συμμετοχής σε νέα venture capital funds που δημιουργούνται όσο και μέσω στοχευμένων δράσεων και συνεργασιών αλλά και ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

Ένα από τα βασικά ατού της ΕΑΤΕ, γνωστή στο παρελθόν ως ΤΑΝΕΟ, είναι τα σημαντικά υπό διαχείριση κεφάλαια που διαθέτει για επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων (equity) και τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 2,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, έχουν ήδη αξιοποιηθεί μέσω συμμετοχών σε funds την τελευταία διετία περίπου 350 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγεί, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του ποσού που έχει επενδυθεί τα προηγούμενα 20 χρόνια από αντίστοιχα προγράμματα (ΤΑΝΕΟ, Jeremie, Equifund). «Αυτό δείχνει και την ωρίμανση και τη δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα» επισημαίνει στο CNN Greece η κα Λυμπεροπούλου.

Τα κεφάλαια που έχει υπό τη διαχείριση της η ΕΑΤΕ προέρχονται τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (1,5 δισ. ευρώ), ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα τελευταία να αφορούν τα προγράμματα «InnovateNow» και «Q-equity». Επιπλέον, η ΕΑΤΕ συμμετέχει επενδυτικά με επιπλέον 93 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου στο επενδυτικό ταμείο Φαιστός, το οποίο επικεντρώνεται στον τομέα των δικτύων 5G.

Ανοικτή πρόσκληση

Η διοίκηση της ΕΑΤΕ επιδιώκει να ακολουθήσει μία διαφορετική στρατηγική σε σχέση με το παρελθόν, καθώς έχει ανακοινώσει και υλοποιεί 8 επενδυτικά προγράμματα με ανοικτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος (open calls). Αυτό σημαίνει ότι μία ομάδα από διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων (fund managers) μπορεί να υποβάλλει την πρότασή της ανά πάσα στιγμή, υπό την προϋπόθεση της διαθεσιμότητας των κεφαλαίων.

Τα προγράμματα αυτά είναι:

  • Επάνοδος (150 εκατ. ευρώ)
  • 4IR (50 εκατ. ευρώ)
  • Debt (450 εκατ. ευρώ)
  • Made In Greece (50 εκατ. ευρώ)
  • Green Greek Funds (400 εκατ. ευρώ)
  • AccelerateΤΤ (60 εκατ. ευρώ)
  • Co-Investment (100 εκατ. ευρώ)
  • InnovateNow (100 εκατ. ευρώ)
  • Q-Equity (400 εκατ. ευρώ).

Την τελευταία διετία, ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΑΤΕ ανέρχονται στις 100 περίπου αιτήσεις για σύσταση επενδυτικών ταμείων σε όλα τα προγράμματα, εκ των οποίων το 34% ολοκλήρωσε με επιτυχία τις διαδικασίες του
ενδελεχούς ελέγχου.

Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί 15 νέα επενδυτικά ταμεία, με πιο πρόσφατο
δείγμα αυτό του Big Pi II. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια για τα ταμεία αυτά
ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη υλοποιήσει 47 επενδύσεις.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χρονική προθεσμία προκειμένου να
αξιοποιηθούν και επενδυθούν τα υπό διαχείριση κεφάλαια, η κα Λυμπερόπουλου
επισημαίνει ότι «μας ενδιαφέρει η ποιότητα και γενικότερα σκεφτόμαστε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές» , σπεύδοντας να προσθέσει ότι με αυτό τον τρόπο
διασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια σε περίπτωση που υπάρξει αίτηση
για τη δημιουργία κάποιου νέου ενδιαφέροντος fund. Ενώ παράλληλα, σημειώνεται πως τα funds στα οποία συμμετέχει η ΕΑΤΕ δεν επικεντρώνονται σε χρηματοδοτήσεις επενδύσεων σε κάποιο συγκεκριμένο κλάδο.

Νέα funds

Μέσα στο 2023 αναμένεται να δούμε αρκετά νέα funds. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ομάδες διαχειριστών που έχουν ήδη «τρέξει» κάποιο fund αλλά και από νέες ομάδες» σημειώνει ο κ. Λαμπρόπουλος. Μάλιστα, υπάρχουν funds που είναι στην τελική ευθεία και αναμένεται να ανακοινωθεί η σύστασή τους μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, όπως επισημαίνει ο κ. Λαμπρόπουλος, είναι πως πλέον υπάρχει ενδιαφέρον και από Έλληνες διαχειριστές που εργάζονταν στο εξωτερικό και τώρα θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς βλέπουν να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Εξωστρέφεια

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΑΤΕ είναι πάντως και η ενίσχυση της εξωστρέφειας του οικοσυστήματος των επενδυτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με την κα Λυμπεροπούλου, μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις είναι η συμμετοχή της ΕΑΤΕ στην πρωτοβουλία Scale- Up Europe» όπου συμμετέχουν αντίστοιχοι με την ΕΑΤΕ οργανισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να επενδύσουν σε funds που χρηματοδοτούν εταιρείες με προοπτικές κλιμάκωσης. «Η δικτύωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ σημαντική και βοηθά στην προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών funds από την ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ελληνικές scale up εταιρείες» σημειώνει η κα Λυμπεροπούλου.

Πάντως, μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της ΕΑΤΕ είναι οι συνεργασίες και συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί με κρατικά funds από τη Μέση Ανατολή, όπως είναι η Mubudala Capital και η Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ). «Με τη Mubudala έχουμε συμφωνία για συνεπενδύσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση της ADQ είμαστε ο βασικός συνεργάτης της στη Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Λαμπρόπουλος.

Σημειωτέον πως η ADQ έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να πραγματοποιήσει επενδύσεις
συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ένα μέρος των οποίων μπορεί να αξιοποιηθεί και σε συμμετοχές σε επενδυτικά ταμεία (venture capital και private equity) που στοχεύουν στην Ελλάδα.