TECH

Smartphones: Στα 200 MP ανεβαίνει η ανάλυση της κάμερας

Smartphones: Στα 200 MP ανεβαίνει η ανάλυση της κάμερας
Το πρώτο μοντέλο που θα χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο αισθητήρα αναμένεται να είναι το Galaxy S23 Ultra AP Photo/Eric Risberg

Οι κατασκευαστές smartphones αρέσκονται σε μία «μάχη» τεχνικών χαρακτηριστικών και το 2023 όλα δείχνουν πως θα είναι μία χρονιά όπου η ανάλυση στη βασική κάμερα της συσκευής θα έχει ανάλυση που θα φθάνει στα 200 megapixel.

Αν και στο τέλος του 2022 είδαμε τα πρώτα smartphones με κάμερα στα 200 megapixel, φέτος αναμένεται να δούμε πολύ περισσότερες επιλογές. Ένας βασικός λόγος είναι ότι η Samsung ανακοίνωσε χθες, Τρίτη (17/1) τον ISOCELL HP2, τη δεύτερη «γενιά» του αισθητήρα εικόνας της κορεάτικης εταιρείας με ανάλυση 200 MP, βελτιωμένη τεχνολογία pixel και μεγάλη χωρητικότητα.

Το πρώτο μοντέλο που θα χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο αισθητήρα αναμένεται να είναι το Galaxy S23 Ultra, η κορυφαία έκδοση της επερχόμενης νέας «ναυαρχίδας» της Samsung, η επίσημη παρουσίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για την 1 η Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο προηγούμενος κορυφαίος αισθητήρας της Samsung, ο ISOCELL HP1 προσέφερε ανάλυση στα 200 MP αλλά ο κορεατικός κολοσσός απέφυγε να τον ενσωματώσει σε κάποια από τα μοντέλα που παρουσίασε στο δεύτερο μισό του 2022. Αυτό δεν σήμαινε, όμως, ότι ο συγκεκριμένος αισθητήρας δεν αξιοποιήθηκε από άλλους κατασκευαστές, δεδομένου ότι η Samsung δεν έχει κανένα πρόβλημα να «μοιράζεται» την τεχνολογία που αναπτύσσει. Έτσι, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 είδαμε δύο μοντέλα με τον συγκεκριμένο αισθητήρα: το Το πρώτο smartphone με κάμερα στα 200 megapixel που ανακοινώθηκε ήταν το Motorola Edge 30 Ultra και το Xiaomi 12T Pro, τα οποία διατίθενται ήδη στην ελληνική αγορά και απευθύνονται στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς, όπως και το Samsung Galaxy S23 Ultra.

Με δεδομένο τι έχουμε δει στο παρελθόν, θα πρέπει να αναμένουμε τον ISOCELL HP2 να χρησιμοποιηθεί στα κορυφαία μοντέλα κατασκευαστών όπως η Xiaomi, η Motorola αλλά και η Nokia. Στη σχετική λίστα δεν αποκλείεται να προστεθεί και κάποιος από τους Κινέζους «παίκτες» όπως η vivo και η Oppo δεδομένου του «πολέμου» τεχνικών χαρακτηριστικών στον οποίο αρκετά συχνά εμπλέκονται οι κορυφαίοι κατασκευαστές smartphones.

Σύμφωνα με τη Samsung, o ISOCELL HP2 εμπεριέχει 200 εκατομμύρια pixel 0,6 μικρομέτρων (μm) σε οπτική μορφή 1/1,3”, ένα μέγεθος αισθητήρα που χρησιμοποιείται ευρέως σε κύριες κάμερες smartphone 108MP. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες να απολαμβάνουν ακόμη πιο υψηλές αναλύσεις στα πιο πρόσφατα smartphones υψηλής τεχνολογίας, χωρίς μεγάλα εξογκώματα κάμερας στις συσκευές τους.

Επιπλέον, με την προηγμένη τεχνολογία pixel-binning της Samsung, Tetra2pixel, το HP2 φέρνει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην κάμερα καθώς προσαρμόζει διαφορετικά μεγέθη pixels για να φιλοξενήσει διαφορετικά επίπεδα φωτισμού. Σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού, ο αισθητήρας μετατρέπεται είτε σε αισθητήρα εικόνας 1,2μm 50MP είτε σε 2,4μm 12,5MP, συνδέοντας τέσσερα έως δεκαέξι γειτονικά pixel. Επιπλέον, για ένα ακόμη πιο πλήρες αποτέλεσμα 8K βίντεο, περίπου στα 33MP, το HP2 μεταβαίνει σε λειτουργία 1,2μm 50MP για να ελαχιστοποιήσει την περικοπή και να καταγράψει μεγαλύτερο μέρος του «σκηνικού». Η λήψη 8K στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps), που συνεπάγεται τη λήψη ενός ευρύτερου οπτικού πεδίου σε συνδυασμό με pixels μεγαλύτερου μεγέθους, οδηγούν στη λήψη κινηματογραφικών βίντεο, εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας.

Μέχρι τα μέσα του 2022, η υψηλότερη ανάλυση σε κύρια κάμερα σε smartphone ήταν στα 108 megapixel, ενώ υπήρχαν ουκ ολίγα μοντέλα με την ανάλυση της βασικής κάμερας να είναι στα 50 ή στα 64 megapixel. Προφανώς, όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση στην κύρια κάμερα οι λήψεις είναι και καλύτερες αλλά δεν φτάνει αυτό προκειμένου να τραβήξει κανείς εξαιρετικές φωτογραφίες ή video.

Υπάρχουν μία σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως π.χ το διάφραγμα αλλά και οι δυνατότητες του υπερευρυγώνιου φακού ή/και του τηλεφακού που συμπληρώνουν ένα τριπλό σύστημα κάμερας, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Συν ότι οι κατασκευαστές έχουν σπεύσει να ενσωματώσουν ειδικό λογισμικό και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμη καλύτερο. Όπως και να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία λήψης μίας φωτογραφίας ή video ακόμη σε και δύσκολες συνθήκες.