TECH

Οι εταιρείες τεχνολογίας που μπορούν να γίνουν η επόμενη Viva

Πρόκειται για μία συμφωνία που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως επειδή η αποτίμηση για τη Viva Wallet έφθασε σε επίπεδα που εκτιμώνται μεταξύ 1,7 και 2,1 δισ. ευρώ Unsplash

To 2022 ξεκίνησε με την ανακοίνωση ότι η JP Morgan συμφώνησε με τους μετόχους μειοψηφίας της Viva Wallet για την απόκτηση του 48,5% της τελευταίας και έκλεισε με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Πρόκειται για μία συμφωνία που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως επειδή η αποτίμηση για τη Viva Wallet έφθασε σε επίπεδα που εκτιμώνται μεταξύ 1,7 και 2,1 δισ. ευρώ. Ένα πολύ υψηλό νούμερο για μία ελληνική εταιρεία που κινείται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και με το ερώτημα που τίθεται αν θα δούμε στο προσεχές μέλλον κάποια άλλη ελληνική εταιρεία, η αποτίμηση της οποίας να φθάνει σε αυτά τα επίπεδα.

Η Viva Wallet μαζί με την Peoplecert, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της πιστοποίησης δεξιοτήτων, είναι οι μοναδικές ελληνικές εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως «μονόκεροι» (unicorns). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για να χαρακτηρίσει εταιρείες από τον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, παρουσιάζουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και η αποτίμηση τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ της Peoplecert και της Viva είναι ότι στην περίπτωση της δεύτερης υπήρξε «έξοδος» των επενδυτών μέσω της πώλησης στην JP Morgan.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη μελέτης για το εγχώριο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (Startups in Greece 2022/2023) που δημοσίευσε το Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, υπάρχουν τουλάχιστον 2 εταιρείες, η αποτίμηση των οποίων είναι κοντά στο όριο του 1 δισ. ευρώ. Η πρώτη είναι το Skroutz με εκτιμώμενη αποτίμηση μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, μία εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει η CVC Capital Partners, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως. Η δεύτερη είναι η Blueground, η οποία εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 700-900 εκατ. ευρώ όσον αφορά στην αποτίμηση της.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, υπάρχουν εταιρείες με υψηλές αποτιμήσεις αλλά σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από το 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στη λίστα της μελέτης με τις startups με τις υψηλότερες αποτιμήσεις περιλαμβάνονται ακόμη η Flexcar (200-300 εκατ. ευρώ) και μετά είναι τρεις εταιρείες (Persado, Hellas Direct και Workable) με την αποτίμηση τους να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη, στη λίστα της συγκεκριμένης μελέτης υπάρχουν οι Spotawheel, TileDB και Plum με αποτίμηση που εκτιμάται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.

Η λίστα αφορά τις εκτιμώμενες αποτιμήσεις στο τέλος του 2022, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ακόμη startup με σχετικά υψηλή αποτίμηση. Ο λόγος για τη Hack The Box, η οποία μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση του νέου γύρου χρηματοδότησης, ύψους 55 εκατ. ευρώ, του οποίου ηγήθηκε το γνωστό επενδυτικό fund Carlyle Group, εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ όσον αφορά στην αποτίμηση της.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μελέτης, οι αποτιμήσεις προέκυψαν με βάση τους γύρου χρηματοδότησης που έχουν λάβει οι εταιρείες του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Σημειωτέον πως αρκετές από αυτές, δεν έχουν την έδρα τους την Ελλάδα αλλά έχουν ιδρυθεί από Έλληνες και διατηρούν ένα μεγάλο αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού της στη χώρα μας.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως υπάρχουν αρκετές ακόμη εταιρείες που εκτιμάται ότι έχουν ήδη φθάσει σε υψηλά επίπεδα όσον αφορά στην αποτίμηση τους, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιο γύρο χρηματοδότησης προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εκτίμηση των επιπέδων που έχουν φθάσει. Και γενικότερα υπάρχουν εταιρείες που εκτιμάται ότι μπορούν να φθάσουν σε επίπεδα «μονόκερου» μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα τέτοιο παράδειγμα θεωρείται η arrikto, η οποία κινείται στο χώρο του αποκαλούμενου deep tech. Γενικότερα, οι εταιρείες deep tech, η εξέλιξη των προϊόντων και των λύσεων των οποίων είναι πιο αργή, είναι στις περιπτώσεις που «εκτοξεύονται» ξαφνικά.

Δύσκολη περίοδος

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει κάποια μεγάλη συμφωνία ή «έξοδος» ή ακόμη και εισαγωγή σε χρηματιστηριακή αγορά με εξαιρετικά υψηλή αποτίμηση μέσα στο 2023, η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη. Ο λόγος είναι ότι σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται αυτή την περίοδο μία διαδικασία περιορισμού των προσδοκιών των επενδυτών και μείωσης των αποτιμήσεων. Αυτό έχει, ως αποτέλεσμα, αρκετοί επενδυτές σε startups να αποφεύγουν να αναζητήσουν πιθανούς αγοραστές για τις εταιρείες που έχουν επενδύσει, αλλά και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων να μην είναι ιδιαίτερα «ζεστοί» στην προοπτική της πώλησης των μετοχών τους.

Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο εισόδου σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά. Η Blueground φέρεται να είναι η εταιρεία εκείνη που εξετάζει σοβαρά την προοπτική της δημόσιας εγγραφής αλλά προς το παρόν δεν έχει δείξει ότι είναι μία κίνηση στην οποία θα προχωρήσει άμεσα. Αν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για αλλαγή του κλίματος και «επιστροφή» σε υψηλότερες αποτιμήσεις στο δεύτερο μισό του 2023, τότε ενδεχομένως να υπάρξει κάποια μεγάλη συμφωνία για ελληνική startup μέσα στην επόμενη διετία.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι την τελευταία τριετία έχουν υπάρξει συμφωνίες πώλησης ελληνικών startups σε ξένους επενδυτές με τα τιμήματα να φθάνουν μέχρι ακόμη και τα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εξαγορά της Softomotive από την Microsoft, της Lenses.io από την Celonis, της Pollfish από την αμερικανική Prodege, της Accusonus από τη Meta και της Think Silicon από την Applied Materials. Εξαγορές με το τίμημα να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 εκατ. ευρώ είναι πιθανό να δούμε μέσα στο 2023.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης