TECH

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο της επόμενης μέρας για τη Viva Wallet

Με έναν τραπεζικό «κολοσσό» όπως η JP Morgan ως μέτοχο μειοψηφίας, ξεκινά πλέον η επόμενη μέρα για τη Viva Wallet, στόχος της οποίας είναι να αλλάξει τον τρόπο που οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη πληρώνουν και πληρώνονται.

Η ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απόκτησης του 48,5% της Viva Wallet Holdings Software Development S.A., όπως είναι η επίσημη ονομασία της Viva Wallet, έδωσε τέλος σε ένα μίνι σίριαλ που είχε προκύψει τους τελευταίους μήνες καθώς η συμφωνία είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2022 αλλά χρειάστηκε να φθάσουμε στο τέλος της χρονιάς για να ολοκληρωθεί.

Στην επίσημη ανακοίνωση τονίζεται πάντως ότι οι ιδρυτές Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παραμένουν μέτοχοι πλειοψηφίας και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet. Και ένα από τα στοιχήματα της επόμενης μέρας είναι πως θα συνεργαστούν οι δύο ιδρυτές με τα στελέχη της JP Morgan.

Η τελευταία φέρεται να κατέβαλλε ένα τίμημα της τάξεως των 800-820 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το 48,5% της Viva Wallet. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η αποτίμηση της Viva Wallet φθάνει στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, ένα ποσό αρκετά εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα καθώς δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο μία εταιρεία που βασίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες για την παροχή υπηρεσιών να φθάνει σε τόσο υψηλή αποτίμηση. Σημειωτέον πως στο πλαίσιο της συναλλαγής, η JP Morgan μετατρέπει το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της Viva Wallet, με αποτέλεσμα η Viva Wallet να εκμηδενίζει το δανεισμό της. Παράλληλα, η Viva Wallet αυξάνει το κεφάλαιό της κατά 100 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τη JP Morgan.

Το μεγάλο ατού της Viva Wallet και ένας από τους βασικούς λόγους που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της JP Morgan είναι η παρουσία της 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία είναι να επιδιώκει να ενοποιήσει τον κατακερματισμένο ευρωπαϊκό χώρο των πληρωμών, δίνοντας έμφαση στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Ο κ. Καρώνης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι η Viva Wallet επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις και όχι στους οικιακούς πελάτες, με τον κλάδο της λιανικής να είναι εκείνος που δίνεται μεγαλύτερη έμφαση δεδομένου ότι εκεί είναι ο μεγαλύτερος ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιούνται.

Ένας δεύτερος λόγος που η Viva Wallet προσέλκυσε το ενδιαφέρον της JP Morgan είναι η τεχνολογία που έχει αναπτύξει. Ουσιαστικά, η Viva Wallet είναι μία πανευρωπαϊκή neobank που λειτουργεί αποκλειστικά σε cloud υποδομές και έχει δημιουργήσει υπηρεσίες όπως το “tap-on-phone Viva Wallet POS app” και το Smart Checkout payment gateway. Στα πλάνα της εταιρείας είναι και η αξιοποίηση των ευκαιριών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Digital Services Act της ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη των marketplaces.

Ένας ακόμη λόγος για το ενδιαφέρον της JP Morgan ήταν και το ανθρώπινο δυναμικό της Viva Wallet, το οποίο αυξάνεται διαρκώς. Σημειωτέον πως η Viva Wallet ήταν από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που αξιοποίησε το «χαρτί» των stock options προκειμένου να προσελκύσει ανθρώπινο ταλέντο. Οι εργαζόμενοι που επέλεξαν να αποκτήσουν δικαιώματα προαίρεσης βρίσκονται μπροστά σε ένα υψηλό bonus για τη συμβολή τους στην εταιρεία δεδομένου ότι 35.000 μετοχές αξίας 50 εκατ. δολαρίων θα διανεμηθούν σε 200 στελέχη της Viva Wallet. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα share option plans που έχουν εφαρμοστεί στον επιχειρηματικό κόσμο. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα μελλοντικά στελέχη και εργαζόμενοι της Viva Wallet θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στο νέο πλάνο διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης