TECH

Ο Άρης πλησιάζει τη Γη

Η επιφάνεια του Άρη NASA

Ο κόκκινος πλανήτης πλησιάζει σταδιακά τη Γη εδώ και 11 χρόνια. Στις 30 Μαΐου οι δύο πλανήτες απείχαν μόλις 75,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Είναι όντως μία μεγάλη απόσταση, αλλά με δεδομένο ότι κάποιες φορές απέχουν 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα, η διαφορά είναι εμφανής.

Η κίνηση του Άρη προς τη Γη, σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA σημαίνει ότι ο Κόκκινος πλανήτης θα φαίνεται πιο μεγάλος και λαμπερός μέχρι και τις 3 Ιουνίου. Δεν θα χρειάζεται απαραίτητα τηλεσκόπιο για να δει κάποιος τον Άρη καθώς διακρίνεται με γυμνό μάτι από τον ουρανό.

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ η καταλληλότερη ώρα να παρατηρήσει κάποιος τον πλανήτη είναι τα μεσάνυχτα, όταν θα φαίνεται ως το φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό.

Η μεγάλη προσέγγιση του Άρη και της Γης συμβαίνει κάθε δύο χρόνια και δύο μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η προσέγγιση των δύο σωμάτων είναι μεγαλύτερη επειδή ο Άρης ακολουθεί ελλειπτική τροχιά, ενώ εξαρτάται και από το πόσο απέχει από τον Ήλιο. Η επόμενη επαφή θα συμβεί στις 31 Ιουλίου του 2018, όπου η απόσταση θα είναι στα 57.000.000 χιλιόμετρα.

Πηγή: NASA / Η Γη, όπως διακρίνεται από τον Άρη

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι τα δύο σώματα δεν θα έρθουν τόσο κοντά μέχρι τις 28 Αυγούστου του έτους 2287.

Mars and Earth closest they've been for 11 years

By Amanda Barnett, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης