TECH

Οι επόμενες κινήσεις στη «σκακιέρα» της αγοράς του επιχειρηματικού λογισμικού

Ο κλάδος του επιχειρηματικού λογισμικού, παρουσιάζει έντονη η κινητικότητα ενώ οι ανακοινώσεις για εξαγορές είναι συνεχείς

Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Epsilon Net προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε όσους δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών και ειδικότερα στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού.

Ταυτόχρονα, αποτελεί μία σαφή ένδειξη του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος του επιχειρηματικού λογισμικού, όπου η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα έντονη και οι ανακοινώσεις για εξαγορές συνεχείς.

Την τελευταία πενταετία, ο κλάδος παρουσιάζει έντονες τάσεις συγκέντρωσης μεταξύ των ελληνικών εταιρειών ανάπτυξης εφαρμογών και ψηφιακών λύσεων που απευθύνονται σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Η περίοδος της πανδημίας της COVID-19 ανέδειξε τη σημασία των ψηφιακών λύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όμως, η τάση για συγκέντρωση είχε ουσιαστικά ξεκινήσει πριν το 2020 και πιο συγκεκριμένα το 2017 όταν άρχισε να διαφαίνεται ένα φως στο τούνελ που είχε βάλει την εγχώρια αγορά η οικονομική κρίση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι κάτι που συζητιέται εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια με την πανδημία να επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης σχετικών έργων από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτή την τάση έσπευσαν να αξιοποιήσουν ορισμένες ελληνικές εταιρείες και το αποτέλεσμα μετά από ένα αρκετά μεγάλο κύμα εξαγορών είναι αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 3 όμιλοι που διαθέτουν ικανοποιητικό -για τα ελληνικά δεδομένα- μέγεθος, παρουσία σε μία σειρά από κάθετες αγορές αλλά και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ως πελάτες.

Και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη παρουσία και εκτός Ελλάδας όπως και πλάνα για την περαιτέρω διεθνή επέκταση τους.

Οι τρεις όμιλοι που έχουν δημιουργηθεί είναι αυτοί της Epsilon Net και της Entersoft, οι οποίες αξιοποίησαν τα κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έκαναν το 2020 προκειμένου να «μεταβούν» από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως και εκείνος της SoftOne. Η τελευταία είναι μη εισηγμένη μεν αλλά έχει ιδιαίτερα ισχυρούς επενδυτές στη μετοχική σύνθεση της, όπως είναι ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού αλλά και ο Μάρκος Βερέμης.

Δημιουργώντας συνέργιες

Οι τρεις εταιρείες ακολουθούν πάντως διαφορετικές τακτικές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινούνται όσον αφορά στις εξαγορές τους.

Η Epsilon Net δείχνει να επιδιώκει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων προχωρώντας σε εξαγορές εταιρειών που αναπτύσσουν λογισμικό για κάθετες αγορές όπως είναι αυτές του λιανικού εμπορίου (iQom), των φοροτεχνικών (Data Communication, Taxheaven), των ξενοδοχείων (Hoteliga), του ψηφιακού μάρκετινγκ (Digital4u) και αρκετές ακόμη αντίστοιχες κινήσεις. Φυσικά, έχει αποκτήσει -σε συνεργασία με την Space Hellas- και τη SingularLogic, μία κίνηση που της έδωσε μεγάλη πρόσβαση σε μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η SoftOne προσπαθεί να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο λύσεων που καλύπτουν οριζόντια τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η πρώτη εξαγορά ήταν εκείνη της Prosvasis που της έδωσε πρόσβαση στο χώρο των λογιστικών γραφείων με επόμενη σημαντική κίνηση να είναι εκείνη της εξαγοράς της Unisoft που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική διεύρυνση του πελατολογίου όσον αφορά μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, οι κινήσεις της SoftOne αφορούν εξαγορές εταιρειών με εφαρμογές που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες των επιχειρήσεων. Τέτοιου είδους κινήσεις είναι οι εξαγορές της Impact (ηλεκτρονική ανταλλαγή παραστατικών), της cosmoONE (ηλεκτρονικές δημοπρασίες), της Regate (enterprise mobility) κ.ά.

Όσον αφορά την Entersoft, έχει επιλέξει να κινηθεί πιο προσεκτικά όσον αφορά στις εξαγορές έχοντας κάνει και αυτή αρκετές κινήσεις με πιο πρόσφατες αυτές της Smartware (εφαρμογές για φαρμακεία) και Logon, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχει αποκτήσει εταιρείες όπως η Optimum (warehouse management) και Wedia (web development).

Η Entersoft έχει ενεργή παρουσία στη Ρουμανία όπου επίσης έκανε μία κίνηση αποκτώντας το 75% της τοπικής Bit Software. Στο εξωτερικό παρουσία έχει και η SoftOne, τα στελέχη της οποίας δεν κρύβουν την πρόθεση τους για κινήσεις εκτός των ελληνικών συνόρων.

Οι υπόλοιποι «παίκτες»

Οι τρεις προαναφερθέντες όμιλοι είναι οι μεγαλύτεροι εγχώριοι «παίκτες» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες εταιρείες λογισμικού που κάνουν κινήσεις. H Profile είναι ένα τέτοιο παράδειγμα που αυτή την περίοδο δείχνει να έχει στραμμένο το βλέμμα της εκτός των ελληνικών συνόρων όσον αφορά την επέκταση της, όπως και η Qualco. Η τελευταία απέκτησε πρόσφατα την άυλη πνευματική ιδιοκτησία (Intellectual Property) για το σύνολο των λύσεων λογισμικού της Motivian, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε αποκτήσει τον τομέα χρηματοπιστωτικών εφαρμογών και λύσεων της Neurosoft.

Επίσης, η Performance Technologies προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση του 60% της Adaptera προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στο χώρο της κυβερνοασφάλειας. Η Performance φέρεται έτοιμη για δύο ακόμη εξαγορές, ενώ γενικότερα η κυβερνοασφάλεια είναι από τους τομείς όπου υπάρχει ενδιαφέρον. Ο όμιλος Ideal προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της Netbull επιδιώκοντας να δημιουργήσει συνέργιες με την Adacom. Αν και το μεγάλο στοίχημα του ομίλου δεν είναι άλλο από την ενσωμάτωση της Byte, η οποία κινείται στο χώρο του system integration κατά κύριο λόγο. Αν και στο χώρο του system integration αναμένεται να δούμε αρκετές ακόμη κινήσεις, ιδίως καθώς ξεκινούν να δημοπρατούνται τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που απαιτούν πολλές συνεργασίες και συνέργιες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης