TECH

Αλγόριθμος προβλέπει δολοφονίες

Wikipedia Commons

Ποιος θα διαπράξει μια δολοφονία ή ποιος θα πέσει θύμα δολοφονίας; Τα ερωτήματα αυτά βρίσκουν απάντηση με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου.

Ο έξυπνος μαθηματικός υπολογισμός χρησιμοποιεί δεδομένα από το ποινικό μητρώο που συνδέονται με μια βάση δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, τα άτομα που είναι μέλη συμμορίας, που έχουν τραυματιστεί με σφαίρα ή που έχουν συλληφθεί καταχωρούνται σε ένα αρχείο.

Ο αλγόριθμος αυτός χρησιμοποιείται ήδη από την αστυνομία του Σικάγο, με τις Αρχές να υποστηρίζουν ότι το εργαλείο αυτό τους βοηθά στις έρευνες, στην αναζήτηση υπόπτων ή και θυμάτων.

Από τις αρχές του 2016 περίπου 250 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε περιστατικά ένοπλης βίας και 1.150 έχουν τραυματιστεί. Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων βρισκόταν μέσα στον κατάλογο αυτό.

«Αντιμετωπίζουμε πολλά βίαια περιστατικά στο Σικάγο, όμως γνωρίζουμε ότι αυτά αφορούν ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού, που ανέρχεται σε 2,7 εκατομμύρια κατοίκους» δήλωσε πρόσφατα ο Έντι Τζόνσον, ο αρχηγός της αστυνομίας του Σικάγο.

Υπό τις οδηγίες του, μια ειδική ομάδα πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα μια επιχείρηση ενάντια σε διακινητές ναρκωτικών και όπλων με αποτέλεσμα να συλληφθούν 140 ύποπτοι. Τα ονόματα του 80% αυτών, αναφέρονταν στον κατάλογο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του αλγόριθμου.

Ωστόσο, η ακριβής φύση των κριτηρίων ταξινόμησης παραμένει απόρρητη και σαφώς αμφιλεγόμενη από πολλούς. Ως αποτέλεσμα, καταγγέλεται ότι ο αλγόριθμος θίγει τη δημόσια ελευθερία και στιγματίζει τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτών.

«Από τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, το Σικάγο είναι η πλέον διχασμένη αναφορικά με τις φυλετικές διακρίσεις και εκείνη που αντιμετωπίζει το σοβαρότερο και διαρκέστερο πρόβλημα με τις συμμορίες» αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Κένεντι, του Κολεγίου «John Jay» της Νέας Υόρκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης