Mastodon vs Twitter: Θα κατασπαράξει ο Μαστόδοντας το μπλε πουλί;
Ο προϊστορικός πρόγονος του ελέφαντα και του μαμούθ δείχνει τους διαδικτυακούς του «χαυλιόδοντες» στο μπλε ζαλισμένο πουλί του Τwitter.
Με το μήνυμα «το πουλί είναι ελεύθερο» ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό την απόκτηση του twitter. Το τίμημα μπορεί να ήταν κάτι περισσότερο από μεγάλο, αλλά για τον Ίλον Μασκ τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια δεν είναι πρόβλημα.
Ο καθημερινός πόλεμος που έχει ανοίξει ο Μασκ με επιφανείς και όχι μόνο χρήστες της πλατφόρμας που εξαγόρασε και το γεγονός πως μέσα στην παραζάλη της νίκης του επί των πρώην ιδιοκτητών ο ζάμπλουτος Μασκ απέλυσε περίπου το 50% του προσωπικού έχει δημιουργήσει όχι μόνο δυσαρέσκεια από την πλειονότητα των χρηστών αλλά και από τους διαφημιζόμενους που είτε «παγώνουν» τις συμφωνίες εκατομμυρίων ή απλά αποχωρούν πληρώνοντας ένα ελάχιστο ποσοστό για την λύση των συμβολαίων.
Το μεγάλο πρόβλημα για τον Ίλον Μασκ δεν είναι τόσο το πώς θα συντηρήσει των νέο αστραφτερό του απόκτημα αλλά κυρίως το πώς θα καταφέρει να πείσει την απαιτητική κοινότητα που αριθμεί περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες πως πρόθεσή του είναι η ελευθερία του λόγου και η ανταλλαγή απόψεων και ειδήσεων σε περιβάλλον απαλλαγμένο από ρητορική μίσους.
Τα 8 δολάρια το μήνα για την μπλε επαλήθευση των «επιφανών» και των εταιρικών λογαριασμών της κοινότητας ήρθε να προσθέσει ακόμη μία πινελιά αρνητικής διαφήμισης στις προσπάθειες του Μασκ. Η αιτιολόγηση πως με 96 δολάρια το χρόνο μπορείς να αποδείξεις πως «δεν είσαι ελέφαντας» φαίνεται πως δημιούργησε ένα μεγάλο, το πρώτο ίσως από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, κύμα φυγής από το twitter.
Αντίστοιχη με το twitter πλατφόρμα μέχρι πρότινος δεν υπήρχε. Λάθος, υπήρχε απλά εμείς δεν την γνωρίζαμε και μάλιστα από το 2017. Το όνομά της Μαστόδοντας ή κοινώς Mastodon… ο προϊστορικός πρόγονος του ελέφαντα και του μαμούθ. Ο Μαστόδοντας γεννήθηκε ως ιδέα στον Eugen Rochko όταν ο Ίλον Μασκ και ο Πίτερ Τίελ άρχισαν να «ψάχνονται» για να εξαγοράσουν το «μπλε πουλάκι» πέντε χρόνια πριν.
Ο Rochko δεν ήθελε να είναι μέλος μίας κοινότητας – πλατφόρμας η οποία θα ανήκει αποκλειστικά σε μία και μόνο οντότητα και αυτή του η επιλογή και οι σημαντικές γνώσεις πληροφορικής του των ώθησαν στην δημιουργία του «θηρίου».
Τα αριθμητικά δεδομένα και το περιβάλλον χρήσης
Ο Μαστόδοντας άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός στους χρήστες μόλις το τελευταίο διάστημα, λίγο μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς του twitter. Μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα αριθμεί 1.028.362 χρήστες. Ελάχιστοι η αλήθεια είναι μπροστά στους 238 εκατομμύρια του Τwitter και τους σχεδόν 2 δισεκατομμύρια του Facebook.
Η διαφορά είναι πως αυτούς τους χρήστες η νέα πλατφόρμα τους απέκτησε μέσα σε μόλις μερικές ημέρες και είναι όλοι τους καθημερινά ενεργοί. Στο περιβάλλον χρήσης οι διαφορές με το twitter είναι ελάχιστες. Υπάρχουν hashtags, followers, λέξεις κλειδιά, τάσεις και φυσικά απόψεις.
Ποια είναι η διαφορά του από το Twitter;
Η λογική που ακολουθείται από τη νέα πλατφόρμα είναι αυτή της αποκέντρωσης της είδησης και των πληροφοριών. Δεν υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης και κάθε χρήστης είναι ελεύθερος να επιλέγει δικό του πάροχο της υπηρεσίας ή ακόμη και να γίνεται μέσω του δικού του server ο ίδιος πάροχος της υπηρεσίας. Ειδικοί αναφέρουν πως η διαδικασία είναι σα να επιλέγεις να στείλεις ηλεκτρονικό μήνυμα από τον προσωπικό ή τον εταιρικό σου λογαριασμό.
Δεν υπάρχει καμία φυσική ή εταιρική οντότητα που να ελέγχει την πλατφόρμα και έτσι είναι αδύνατο και να επιβάλλει κάποιος κανόνες και πλαίσιο και κυρίως κανένας δεν μπορεί να πουλήσει ή να κλείσει το σύστημα.
Πρόσφατα ο Rochko κλήθηκε από τις εποπτικές αρχές της ευρωπαϊκής ένωσης και όχι για επίπληξη ή πρόστιμο. Αντίθετα στον Γερμανό προγραμματιστή – οραματιστή επιδόθηκε επίσημη επιστολή πως η πλατφόρμα του είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις διατάξεις και το νομικό πλαίσιο της Ένωσης.
Παραμένει άγνωστο εάν το φιλόδοξο σχέδιο του Γερμανού προγραμματιστή προχωρήσει και φτάσει να απειλήσει του παγκόσμιους αμερικανικούς κολοσσούς. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το εγχείρημα κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι.
Ο Μαστόδοντας προς το παρόν βρυχάται, εάν θα «κατασπαράξει» κάποτε το «μικρό μπλε πουλί» μένει να φανεί.