TECH

Καινοτόμες και ενδιαφέρουσες οι ιδέες του φετινού Squeeze του Orange Grove

Καινοτόμες και ενδιαφέρουσες οι ιδέες του φετινού Squeeze του Orange Grove
Η ιδιαιτερότητα της φετινής εκδήλωσης ήταν ότι παρευρέθηκε ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος – Αλεξάνδρος μαζί με τη σύζυγο του, βασίλισσα Μάξιμα

Με τη συμμετοχή startups που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως είναι ο αγροδιατροφικός, η αυτοματοποίηση διαδικασιών, οι ιατρικές υπηρεσίες αλλά και η φροντίδα των ηλικιωμένων πραγματοποιήθηκε ο φετινός διαγωνισμός «The Squeeze» που διοργάνωσε η «θερμοκοιτίδα» Orange Grove, η αποτελεί μία πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ολλανδίας.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής εκδήλωσης ήταν ότι παρευρέθηκε ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος – Αλεξάνδρος μαζί με τη σύζυγο του, βασίλισσα Μάξιμα. Το βασιλικό ζεύγος, το οποίο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις σύντομες παρουσιάσεις των startups που συμμετείχαν στον διαγωνισμό αλλά και να μιλήσει με τα στελέχη τους. Σημειωτέον πως η Ολλανδία είναι από τις χώρες που έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του startup οικοσυστήματος στην Ελλάδα με την παρουσία του βασιλικού ζεύγους να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα.

Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβε το Grandmama, μία online πλατφόρμα που βοηθά οικογένειες να βρουν έμπιστους ανθρώπους που θα αναλάβουν την περίθαλψη ηλικιωμένων ανθρώπων. Όπως ανέφερε η Βίκυ Κλήμη, επικεφαλής της ομάδας της Grandmama, το 2022 μέσω της πλατφόρμας περίπου 1400 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα βρήκαν άνθρωπο για να τους βοηθήσει στην καθημερινότητα τους, αριθμός αυξημένος κατά 44% σε σχέση με το 2021, ενώ ο στόχος για το 2023 είναι το αντίστοιχο νούμερο να ανέλθει στους 4200.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Struuct, μία startup που αναπτύσσει μία πλατφόρμα για την αυτόματη αναγνώριση προβλημάτων που δημιουργούνται σε κτιριακές υποδομές και μεγάλες κατασκευές με στόχο την πρόληψη ζημιών και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής τους.

Οι δύο νικητές κέρδισαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ολλανδία όπου θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις και επενδυτές προκειμένου να ενισχύσουν τη δικτύωση τους.

Αρκετά ενδιαφέρουσες ήταν πάντως και οι υπόλοιπες 4 startups που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Η Agro-U έχει δημιουργήσει μία online πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες αλλά και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα να βρουν εξειδικευμένους εργάτες. Στόχος είναι η απλοποίηση της διαδικασίας εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού για αγροτικές εργασίες.

To Meterscope αναπτύχθηκε από την Infoscope Hellas και είναι σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας των τροφίμων που αξιοποιεί πλατφόρμες IoT και έχει ως στόχο την ψηφιοποίηση διαδικασιών στο χώρο των τροφίμων.

Η αυτοματοποίηση διαδικασιών αλλά στο χώρο της βιομηχανίας είναι ο στόχος της Induct Systems από την Πάτρα, η οποία επίσης αξιοποιεί λύσεις IoT προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγικότητα βιομηχανικών μονάδων και τη μείωση του κόστος. Το σύστημα της Induct Systems χρησιμοποιείται ήδη από παραγωγικές μονάδες στην Πάτρα με εξαιρετικά αποτελέσματα όπως αναφέρθηκε.

Τέλος, η Genomix4U είναι μία startup, επίσης από την Πάτρα, η οποία έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε άνθρωπο να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που αξιοποιούν τον γενετικό κώδικα και προσωποποιούν την ιατρική θεραπεία. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει τον δικό της φορητό εξοπλισμό και εκτιμά ότι μπορεί να βοηθήσει στον σημαντικό περιορισμό των ιατρικών λαθών.