Ινδία: Επιτυχής εκτόξευση πειραματικού διαστημικού λεωφορείου
Ένα μικρό βήμα για την Ινδία, αλλά ένα πιθανό τεράστιο άλμα για φθηνότερα διαστημικά ταξίδια.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) με επιτυχία κατάφερε να εκτοξεύσει το πρώτο «επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα» του, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να βάζει τους δορυφόρους σε τροχιά.
Οι επιστήμονες εκτόξευσαν το μη επανδρωμένο μοντέλο σε μέγιστο ύψος 65 χιλιομέτρων και μετά πραγματοποιήθηκε προσγείωση σε ελεγχόμενη περιοχή στον Κόλπο της Βεγγάλης. Η συνολική πτήση διήρκησε περίπου 13 λεπτά.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι», δήλωσε ο Ντεβιπρασάντ Καρνίκα (Deviprasad Karnika), ένας εκπρόσωπος του ISRO. «Η ομάδα εργάζεται πάνω στο πρόγραμμα τα τελευταία 10 χρόνια, με τα τελευταία πέντε να δαπανώνται για το σχεδιασμό του πραγματικού μοντέλου».
Αλλά ο Καρνίκα προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά τους. «Αυτό είναι απλά ένα πείραμα, το οποίο είναι απλώς ένα βήμα μπροστά στο τελικό επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα εκτόξευσης που θα χρειαστεί χρόνια για να γίνει πράξη», δήλωσε στο CNN μία εβδομάδα πριν από την εκτόξευση.
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο επόμενο βήμα για την ομάδα μας. Προς το παρόν εξετάζουμε τα δεδομένα», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi), έσπευσε να συγχαρεί την ομάδα. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter από την Τεχεράνη, καθώς είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί (Hassan Rouhani).
«Ο δυναμισμός και η αφοσίωση με την οποία εργάζονται οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι του ISRO κατά τη διάρκεια των ετών είναι εξαιρετική και πολύ ενθαρρυντική».
Η Ινδία είναι πλέον γνωστό ότι έχει φιλοδοξίες να κατασκευάζει διαστημικά σκάφη με χαμηλό κόστος. Η επιτυχημένη δοκιμή της Δευτέρας κόστισε περίπου 11,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικά μικρότερο ποσό σε σχέση με τους πυραύλους της SpaceX που κοστίζουν 53-80 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός ότι το όχημα θα είναι ανακυκλώσιμο θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των μελλοντικών αποστολών και να κάνει τα διαστημικά ταξίδια φθηνότερα. Ο εκπρόσωπος του ISRO, Καρνίκ, εξήγησε ότι σήμερα το 80% του κόστους μίας αποστολής δαπανάται στην ανάπτυξη ενός σκάφους που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθεί.
Τον Δεκέμβριο του 2015, η SpaceX, μια ιδιωτική εταιρεία με επικεφαλής τον επιχειρηματία Έλον Μάσκ (Elon Musk), εκτόξευσε και προσγείωσε με επιτυχία ένα πλήρους μεγέθους επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο, τον Falcon 9. Αλλά η διαστημική εταιρεία του διευθύνων σύμβουλου της Amazon, Τζεφ Μπέζος, η Blue Origin, νίκησε τους αντιπάλους της, όταν επιτυχώς εκτόξευσε και προσγείωσε πύραυλο, το Νοέμβριο, αν και η πτήση της ήταν μικρότερης διαρκείας.