Το Genesis Ventures αναζητεί την επόμενη «μεγάλη ιδέα» του ελληνικού επιχειρείν
Ανανεώθηκε:
Το έλλειμμα που παρατηρείται στην χώρα μας όσον αφορά τη χρηματοδότηση νέων, καινοτόμων startups επιδιώκει να καλύψει η Genesis Ventures, ένα επενδυτικό fund που θέλει να στηρίξει επιχειρηματικές ομάδες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
Το Genesis Ventures δημιουργήθηκε από τον Στέργιο Αναστασιάδη και τον Δημήτρη Μαρούλη, δύο στελέχη που έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια εκτός Ελλάδος και έχουν ασχοληθεί με επενδυτικές κινήσεις σε περισσότερους από 10 διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς.
Τα αρχικά κεφάλαια του fund ανέρχονται στα 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα Jeremie, το πρώτο πρόγραμμα για χρηματοδοτήσεις σε startups, και πιο συγκεκριμένα, αφορούν τα κέρδη -αλλά και τις «επιστροφές»- που υπήρξαν από τις επενδύσεις των funds που χρηματοδοτήθηκαν από το Jeremie. Τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από ιδιώτες επενδυτές.
«Στόχος μας είναι να φθάσουμε να χρηματοδοτήσουμε περίπου 65-70 startups μέσα στην επόμενη πενταετία» επισημαίνουν οι κ. Αναστασιάδης και Μαρούλης, μιλώντας στο CNN Greece. Ένας στόχος που δείχνει εφικτός να επιτευχθεί αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα το Genesis Ventures έχε χρηματοδοτήσει περίπου 12 startups.
Στα startups που έχουν χρηματοδοτηθεί περιλαμβάνονται ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που έχουμε δει στην Ελλάδα όπως είναι η Clicktotherapy, η οποία ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες, η Feel Therapeutics, η Wealthyhood, η Prometheus, η Finloup, η Protio, η Zenus, η Swaplanet και η Lerna AI.
Οι χρηματοδοτήσεις κυμαίνονται -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- μεταξύ 100 και 400 χιλιάδων ευρώ. Όπως εξηγούν τα στελέχη του Genesis Ventures, το συγκεκριμένο fund ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση καθώς προκειμένου να επενδύσει σε ένα startup θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιώτες (angels) επενδυτές που θα τοποθετήσουν και αυτοί κεφάλαια.
Πρακτικά, το Genesis Ventures αναλαμβάνει τα δύο τρίτα του γύρου χρηματοδότησης και το υπόλοιπο προέρχεται από ιδιώτες επενδυτές. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές και είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε βρει angel επενδυτές σε κάθε εγχείρημα που έχουμε χρηματοδοτήσει» τονίζουν οι άνθρωποι του Genesis Ventures.
Αναζητώντας τη διαφοροποίηση
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα startups όπου έχει επενδύσει η Genesis Ventures καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων. «Θα λέγαμε πως δεν επικεντρωνόμαστε σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα.
Αυτό που ψάχνουμε είναι η εταιρεία να έχει κάτι δημιουργήσει κάτι που να έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο τεχνολογία και όσον αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο της» σημειώνουν τα στελέχη της Genesis Ventures. «Αναζητούμε πολύ καλές ομάδες που επιδιώκουν να επιλύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα που αφορά μία μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά και διαφοροποιείται σε σχέση με ότι ήδη υπάρχει» σπεύδουν να προσθέσουν ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μαρούλης.
Ένας από τους στόχους του fund είναι και η αξιοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού και δεν είναι τυχαίο ότι στα περισσότερα από τα startups που έχουν γίνει επενδύσεις συμμετέχουν Έλληνες που εργάζονται εκτός Ελλάδος. Παράλληλα, όμως, υπάρχει ενδιαφέρον και για επενδύσεις στην περιφέρεια, όπου «υπάρχει αρκετό ταλέντο» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της Genesis Ventures.
Day One
Σύμφωνα, πάντως, με τα στελέχη της Genesis Ventures, το ταλέντο υπάρχει μεν, χρειάζεται, όμως, και καθοδήγηση στα πρώτα βήματα του. Αυτός είναι και ο λόγος που η Genesis Ventures ανακοίνωσε το Day One, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης διάρκειας 10 εβδομάδων για νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν την πρώτη τους θεσμική επένδυση, έως και 250 χιλιάδες και να κάνουν scale σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκτός από το αρχικό κεφάλαιο, το πρόγραμμα προσφέρει ώρες γραφείου με coaches, ομαδικές συναντήσεις όπου κάθε ομάδα αναφέρεται στην πρόοδό της, συναντήσεις με έμπειρους και επιτυχημένους ιδρυτές startup εταιρειών. Στόχος του προγράμματος μας να φέρει αυτές τις ομάδες πιο κοντά στους στόχους τους. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει αυτές τις ημέρες και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου.