TECH

Το αεροδρόμιο φάντασμα της Ισπανίας

Miquel Ros/CNN

Ένα βιομηχανικό αεροδρόμιο βρίσκεται στην ανατολική Ισπανία σε μια μικρή πόλη το Τέρουελ (Teruel), κοντά στη Μεσόγειο θάλασσα.

Ωστόσο δεν είναι ένα απλό αεροδρόμιο καθώς δεν γίνονται "check in", δεν έχει τελωνείο, χώρο για βαλίτσες, καφετέριες, ταξί και οτιδήποτε βλέπει κανείς σε ένα κανονικό αεροδρόμιο. Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο, δεν πραγματοποιούνται πτήσεις. Μάλιστα, δεν είχε γίνει καμία πτήση από τη στιγμή που άνοιξε.

Το αεροδρόμιο φάντασμα είχε ανοίξει για έναν τελείως διαφορετικό σκοπό. Συγκεκριμένα, φιλοξενεί αεροσκάφη από όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και παρέχει υπηρεσίες συντήρησης. Δεν είναι μια μάντρα αεροσκαφών ωστόσο.

Ορισμένα παλιά αεροσκάφη διαλύονται και στην συνέχεια ανακατασκευάζονται νέα, κάποια είναι έτοιμα να πετάξουν, άλλα αναμένουν απλά να διευθετηθούν οικονομικά και νομικά ζητήματα των ιδιοκτητών τους. Πολλές αεροπορικές εταιρείες, ακόμα, φυλάσσουν εκεί τα αεροπλάνα έως ότου οι συνθήκες της αγοράς να είναι κατάλληλες για να τα υποδεχτούν.

Άλλες δραστηριότητες

Ο διευθυντής του κέντρου, αναφέρει στο CNN ότι γίνονται πολλές ακόμα δραστηριότητες στο χώρο.

«Από τη στιγμή που άνοιξε το αεροδρόμιο, έχουμε υποδεχτεί ακόμη και δοκιμές ρουκετών. Φιλοξενούμε πτήσεις μη επανδρωμένων οχημάτων και σύντομα θα ολοκληρωθούν και τα σχέδια για ένα πιλοτικό κέντρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός της Ισπανία, αντίστοιχα αεροδρόμιο φιλοξενούνται στην έρημο της Καλιφόρνια και στη Γαλλία.
Το αεροδρόμιο του Τέρουελ είναι χτισμένο σε μια θέση που δεν επηρεάζεται τόσο από τις κλιματικές αλλαγές και ευνοεί τις επιδείξεις καθώς και τις δοκιμές που λαμβάνουν χώρα.

Σύνδεση με τη Ρωσία

Η αναγκαιότητα να υπάρξει μια τέτοια εγκατάσταση έχει απαιτηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ο Τζούαν Μάνουελ Γκαλέγκο (Juan Manuel Gallego) μηχανικός και πρόεδρος της εταιρίας «Icarum» αναφέρει: «Ο δυναμισμός της ανάπτυξης των αεροσκαφών οδηγεί σε μια ανάγκη να υπάρξουν ανάλογες εγκαταστάσεις».

Συγκεκριμένα, στην Ισπανία φιλοξενούνται και πολλά αεροσκάφη και από τη Ρωσία, γεγονός που επήλθε λόγο της οικονομικής κρίσης. Δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας είχαν ένα άσχημες μέρες το 2015 και αναγκάστηκαν να παύσουν το στόλο τους και τη λειτουργία.

Σαν αποτέλεσμα η Ισπανία είχε μια μεγάλη εισροή ρωσικών αεροσκαφών όλων των τύπων και μάλιστα κάποια από αυτά μόλις είχαν κατασκευαστεί .

Λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, στα σχέδια τους είναι να επεκτείνουν το χώρο για να μπορούν να υποδεχτούν μέχρι και 200 αεροσκάφη ακόμα.

The huge ghost airport where planes go to sleep

By Miquel Ros for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης