TECH

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕ για την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας

Τα στοιχεία της ΕΕ για την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας Pixabay

Τη σημαντική βελτίωση της Ελλάδας όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτυπώνουν τα τελευταία αποτελέσματα του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, όμως, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει ιδίως σε τομείς όπως είναι αυτός των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων και εκείνος της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις.

Με βάση τα στοιχεία του DESI 2022, η επίδοση της Ελλάδας (38,9 μονάδες) τη φέρνει στην 25η θέση, στην οποία η χώρα μας παραμένει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 52,3 μονάδες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ βασίζεται σε στοιχεία μέχρι τα μέσα του 2021 για να καταλήξει στα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης και τη διαμόρφωση του δείκτη.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πάντως, έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση καθώς στην αντίστοιχη μελέτη του 2021 η επίδοση της Ελλάδας ήταν 37,3 μονάδες (έναντι 50,7 που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), ενώ αν πάμε λίγο πιο πίσω στο DESI 2018 ήταν μόλις 32,3 μονάδες. Η βελτίωση είναι αρκετά μεγάλη και η διαφορά με τον μέσο όρο της ΕΕ έχει μειωθεί λίγο αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν ιδίως σε κύριους τομείς.

Ψηφιακή διακυβέρνηση

Ένας τομέας όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα -δεδομένου και της «ώθησης» που έδωσε η πανδημία είναι αυτός της ψηφιοποίησης του κράτους. Χάρη στο gov.gr, η αύξηση του αριθμού των ενεργών χρηστών ψηφιακών υπηρεσιών (e-government) αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 φτάνοντας το 69% από 67% που ήταν πέρυσι, υπερβαίνοντας κατά τέσσερις μονάδες τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 65%. Αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, με την έκθεση να σημειώνει ότι «ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών το 2021 (566 εκατομμύρια) ήταν έξι φορές υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του 2020 (94 εκατομμύρια)».

Επίσης, όσον αφορά την ωριμότητα των ανοικτών δεδομένων, με 82%, η Ελλάδα έχει επιδόσεις ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (81%).

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει επιδόσεις χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στα προσυμπληρωμένα έντυπα (45 έναντι 64 μονάδες) αν και έχει μειώσει τη διαφορά (36 έναντι 63 στο DESI 2020). Επίσης, η Ελλάδα έχει βαθμολογία πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ στους δείκτες για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες και για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για επιχειρήσεις (48 έναντι 82) και για τους πολίτες (52 έναντι 75). Σημειωτέον πάντως πως αφενός έχει μειωθεί σημαντικά η διαφορά και επίσης ότι η ΕΕ μετρά ανά διετία τις επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα, όπερ σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η κατάσταση στην επόμενη μελέτη να είναι αρκετά διαφορετική δεδομένων των εξελίξεων των τελευταίων μηνών.

Συνδεσιμότητα

Στον τομέα της συνδεσιμότητας, υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε γενικές γραμμές ιδίως όσον αφορά στο 5G. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ανέβηκε πέντε θέσεις χάρη στην επίδοση των υποδεικτών του 5G και την βελτίωση της σταθερής ευρυζωνικότητας. Δηλαδή, ο ελληνικός δείκτης αυξήθηκε κατά 19,5% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο +19,5%.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση στην ΕΕ κυρίως λόγω επιδόσεων όπως η κάλυψη του 5G που έχει φθάσει στο 66%. Η ΕΕ επισημαίνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και στη σταθερή ευρυζωνικότητα καθώς η κάλυψη με δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων έφθασε πλέον στο 20% από 10% που ήταν. Όμως, παραμένει πολύ πίσω σε σχέση με την ΕΕ όπου ο μέσος όρος είναι στο 70%. Επίσης, σε χαμηλά επίπεδα παραμένει το ποσοστό διείσδυσης τη σταθερής ευρυζωνικότητας με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, καθώς διαμορφώθηκε στο 9% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 41%. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2020 που ήταν τότε μόλις στο 3%.

Η χώρα σημείωσε επίσης πρόοδο όσον αφορά τον πληθυσμό που διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες — με ποσοστό 52%, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (54%). Ενδιαφέρον στοιχείο ότι το ποσοστό των γυναικών που εξειδικεύονται σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ανέρχεται στην Ελλάδα στο 21% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%.

Όσον αφορά την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ. Μόνο το 39% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έναντι 55% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Ωστόσο, το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα πωλούν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους μέσω διαδικτύου, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ (18%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης