TECH

Θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ τους χειρουργούς;

Sheikh Zayed Institute

Τα ρομπότ έχουν ενσωματωθεί πλέον στην καθημερινότητα, καθώς κατέχουν ήδη αρκετές θέσεις στην αγορά εργασίας.

Οι επιστήμονες πλέον θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ. Αυτό σημαίνει ότι τα ανδροειδή θα μπορούν παίρνουν αποφάσεις πάνω στο έργο που τους έχει ανατεθεί.

Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι αν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα άνθρωπο, συγκεκριμένα, έναν χειρουργό. Η ιδέα μπορεί να τρομάζει πολλούς, όμως οι επιστήμονες μπορούν να το πραγματοποιήσουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Ιατρικού Κέντρου της Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, η ιατρική ομάδα δημιούργησε ένα αυτόνομο, υπό επίβλεψη, ρομπότ το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί μικρές εγχειρήσεις πάνω σε πειραματόζωα, συγκεκριμένα χοίρους. Όπως αποδείχτηκε, η δουλειά που έκανε το ρομπότ ήταν πολύ καλύτερη από το ανθρώπινο χέρι.

«Ο νέος χειρουργός με τεχνητή νοημοσύνη μας έδειξε πώς γίνεται με ακρίβεια η εγχείρηση. Δεν είναι ένα ρομπότ το οποίο έχει στόχο να αντικαταστήσει το ανθρώπινο χέρι, αλλά μπορεί να δείξει πώς πρέπει να γίνεται η σωστή διαδικασία. Οι γιατροί μπορούν να διδαχτούν πολλά», αναφέρει στο CNN ο Πίτερ Κιμ (Peter Kim), υπεύθυνος χειρούργος του Κέντρου "STAR".

Ο Κιμ υποστηρίζει ότι η ρομποτική προσφέρει καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς, ανεξάρτητα από το ποιος χειρούργος είναι διαθέσιμος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Δεν θα ήταν σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις να παρέχεται η κατά το δυνατόν καλύτερη φροντίδα;»

Ρομπότ εναντίον ανθρώπων

Η χρήση ρομπότ στην ιατρική δεν είναι νέο επίτευγμα. Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν συχνά τη ρομποτική για την εκτέλεση πολύπλοκων επεμβάσεων, καθώς τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή πρόσβαση σημείων που είναι δύσκολο να φτάσει το ανθρώπινο χέρι, όπως είναι οι όγκοι.

Ωστόσο, ο Κιμ και η ομάδα "STAR", θέλουν να δημιουργήσουν ένα μηχάνημα που θα ξεπεράσει την ανθρώπινη εργασία. «Τα σημερινά εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι επέκταση των ανθρώπινων άκρων. Πρέπει να τα εξελίξουμε, διαφορετικά δεν υπάρχει νόημα», αναφέρει ο ίδιος.

Πηγή:Smart-Tissue Autonomous Robot (STAR)

Πώς δουλεύουν τα ρομπότ

Στην έρευνα που διεξάγεται στα εργαστήρια της "Star", χρησιμοποιούνται ζώα για την διεξαγωγή των πειραμάτων. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τη σύγχρονη χειρουργική καθώς και το συστήμα "Da Vinci".

Η μηχανή αποτελείται από ένα ρομποτικό βραχίονα καθώς και χειρουργικά εργαλεία όπου απεικονίζεται η πλοήγηση κατά μήκος των ιστών. Τα οπτικά εφέ που διαθέτει βοηθάει το ρομπότ να αποφασίσει που πρέπει να γίνουν τα ράμματα, με ακρίβεια ενός υπό-χιλιοστού.

Οι μηχανές ήδη χρησιμοποιούνται σε σκληρούς ιστούς, όπως είναι τα κόκκαλα, όπου η χειρουργική επέμβαση είναι πιο εύκολη. Ωστόσο, οι μαλακοί ιστοί είναι πιο δύσκολο να τραυματιστούν. Η ομάδα ελπίζει ότι με τη χρήση αυτόνομων ρομπότ θα εξαλείψουν την περίπτωση ανθρωπίνου λάθους.

Περίπου 45.000 χειρουργεία γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, και μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα ιατρικά λάθη είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στη χώρα.

Μια ηθική πρόκληση

Ένα κρίσιμο ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο θα ήταν αποδεκτό τα ρομπότ να χρησιμοποιούνται σε διαδικασίες όπου η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Υπάρχουν ηθικά ζητήματα, όπως η απόδοση ευθύνης αν ένα μηχάνημα είναι πλήρες αυτοματοποιημένο» αναφέρει ο Σάφι Αχμετ (Shafi Ahmed), χειρουργός και σύμβουλος του Βασιλικού νοσοκομείου στο Λονδίνο.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η χρήση ρομπότ πρέπει να είναι ένα βοηθητικό συμπλήρωμα ενός γιατρού, για να μην υπάρχει αυτό το δίλημμα. Διερωτάται επίσης γιατί ένα ρομπότ να είναι απαραίτητο όταν βρίσκεται στο δωμάτιο ένας χειρούργος.

Η μελέτη έχει σκοπό να δείξει ότι υπάρχει και δεύτερη επιλογή σε μια χειρουργική επέμβαση. Ο ομάδα του Κιμ ελπίζει η μηχανή να γίνει πιο έξυπνη ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει μια διαδικασία.

«Δεν είναι ένα αλάνθαστο τεχνολογικό επίτευγμα. Κάνει λάθη. Αλλά σίγουρα είναι πολύ ασφαλές και προσβάσιμο σε όλες τις περιπτώσεις».

Would you let a robot perform your surgery by itself?

By Meera Senthilingam, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης