TECH

Digital Gate: Καινοτόμες ιδέες αναζητά ο Διεθνές Αερολιμένας Αθηνών

Digital Gate: Καινοτόμες ιδέες αναζητά ο Διεθνές Αερολιμένας Αθηνών
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους προηγούμενους τρεις κύκλους συμμετείχαν περισσότερες από 180 καινοτόμες επιχειρήσεις ΙΝΤΙΜΕ

Την έναρξη -για τέταρτη φορά- του προγράμματος Digital Gate: The Airport Innovation Challenge ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), και μέσω του οποίου το ΔΑΑ αναζητά τις καλύτερες προτάσεις και εφαρμογές για νέες ψηφιακές υπηρεσίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες, με δυνατότητα υλοποίησης στο πραγματικό περιβάλλον του αεροδρομίου!

Σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους κύκλους, μία καινοτομία που υπάρχει φέτος, όπως αναφέρθηκε και στη σχετική συνέντευξη Τύπου, είναι ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μεμονωμένα άτομα (π.χ. επιστήμονες, φοιτητές, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες με ισχυρό τεχνολογικό -και όχι μόνο- υπόβαθρο) που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε μία νέα ομάδα και να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις που απασχολούν την αεροδρομιακή κοινότητα, αναπτύσσοντας νέες ιδέες και προτάσεις και αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους προηγούμενους τρεις κύκλους συμμετείχαν περισσότερες από 180 καινοτόμες επιχειρήσεις, αρκετές από τις οποίες έχουν συνεργασία με το ΔΑΑ, όπως για παράδειγμα η Clio Muse, η Tekmon και η Nable Solutions.

Οι φετινές «προκλήσεις» επικεντρώνονται στα παρακάτω πεδία:

  • Βελτίωση των διαδικασιών του αερολιμένα
  • Βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών
  • Νέες καινοτόμες υπηρεσίες για το εμπορικό κέντρο του αερολιμένα (Retail Management)
  • Νέες καινοτόμες υπηρεσίες για την ασφάλεια του αεροδρομίου και τη διαχείριση κρίσεων
  • Δημιουργία «πράσινου» αεροδρομίου και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

  • Δημιουργία «έξυπνου» αεροδρομίου (smart airport), Big Data και καινοτομίες ψηφιακής τεχνολογίας

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπορούν να διεκδικήσουν:

  • Υποστήριξη από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την υλοποίηση του πρωτότυπου της υπηρεσίας με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών και μεντόρων.
  • Υποστήριξη σε μορφή υπηρεσιών καθοδήγησης (coaching) και υποδομών φιλοξενίας από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την περαιτέρω ανάπτυξη των καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.
  • Χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν το πρωτότυπό τους (MVP) στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι τις 15 Ιουνίου στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής ξεπερνά τις 200.