TECH

Προχωρά το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ

Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς σχεδιάζει να αναπτύξει το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) η ΔΕΗ έχοντας ως στόχο να έχει καλύψει 450.000 νοικοκυριά σε περίπου 10 δήμους της χώρας μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών - ITC 2022.

Το δίκτυο FTTH που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί πιλοτικά η ΔΕΗ αξιοποιεί τα εναέρια καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πρώτη φάση του πιλοτικού έργου έχει ξεκινήσει να υλοποιείται εδώ και μερικούς μήνες στον δήμο Περιστερίου και, σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, έχει φθάσει ήδη τα 25 χλμ σε μήκος, ενώ η κάλυψη φθάνει στα 5000 σπίτια. Συνεργάτης της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο πιλοτικό έργο είναι η εταιρεία ADTRAN.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν στο Διαδίκτυο σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες τα πρώτα σπίτια. Εντός του καλοκαιριού, η κάλυψη θα φθάσει στα 15.000 σπίτια, ενώ το πλάνο είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δικτύου στο σύνολο του δήμου Περιστερίου.

Ο κ. Πατεράκης ανέφερε, ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την επόμενη φάση ανάπτυξης του δικτύου FTTH της ΔΕΗ με τον στόχο να είναι να υπάρξει κάλυψη 10 δήμων της χώρας και συνολικά 450.000 νοικοκυριών μέσα σε ένα διάστημα 6-8 μηνών. Ο τελικός στόχος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, είναι το δίκτυο να φθάσει να καλύπτει 3 εκατ. νοικοκυριά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ με τα 530 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ομολογιακά δάνεια και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πατεράκης, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να είναι αυτή που θα προσφέρει εμπορικά ευρυζωνικές υπηρεσίες σύνδεσης στους ενδιαφερόμενους πελάτες, αλλά θα συνεργαστεί με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας συνεργασίας με τη Nova – Wind με τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία αναφορικά με το πλαίσιο της συνεργασίας τους. Ο κ. Πατεράκης υποστήριξε ότι υπάρχουν επαφές και με άλλους παρόχους, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει ποιους. Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συνεργαστεί με την Cosmote, δεδομένου ότι ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί το δικό του πλάνο ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών και στοχεύει επίσης στην κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών μέχρι το 2027.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, το δίκτυο FTTH της ΔΕΗ μπορεί να αναπτυχθεί «3 φορές πιο γρήγορα» και με χαμηλότερο κόστος, ενώ οι ταχύτητες που μπορεί να προσφέρει θα φθάνουν το 1 Gbps. Σημειωτέον πως και οι υφιστάμενες συνδέσεις FTTH που έχουν υλοποιηθεί μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες 1 Gbps αλλά μέχρι στιγμής οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κινούνται μέχρι τα 200 Mbps. Μικρότεροι πάροχοι, όπως είναι η Inalan, προσφέρουν σε ορισμένες περιπτώσεις και υψηλότερες ταχύτητες αλλά η γεωγραφική κάλυψη τους είναι αρκετά περιορισμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η ΔΕΗ θα επιδιώκει να τοποθετηθεί δυναμικά όσον αφορά στην αγορά της χονδρικής διάθεσης ευρυζωνικών συνδέσεων, προσφέροντας σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον υπάρχοντα ανταγωνισμό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Πατεράκης ότι το δίκτυο FTTH της ΔΕΗ αναπτύσσεται ξεκινώντας από τα μεγάλα αστικά κέντρα και σταδιακά θα επεκτείνεται σε μικρότερες πόλεις της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης