Twitter: Τι σημαίνει η εξαγορά των 44 δισ. ευρώ για την πλατφόρμα
Ανανεώθηκε:
Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποφάσισε… Η πλατφόρμα πωλεί εαυτόν στον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ έναντι 44 δισ. ευρώ -μια εξαγορά που έχει τη δυναμική να επεκτείνει την αυτοκρατορία του επιχειρηματία και να κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη επικεφαλής ενός εκ των πιο δημοφιλών κοινωνικών δικτύων του κόσμου.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter διεξήγαγε μια προσεκτική και συνοπτική διαδικασία για να αξιολογήσει την πρόταση του Ίλον, εστιάζοντας στην αξία, τη βεβαιότητα και τη χρηματοδότηση», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για τους μετόχους του Twitter».
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους και έρχεται αφότου ο Μασκ, ο ιδρυτής της Tesla και της Space X, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει την εταιρεία.
Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συνεδρίασε την Κυριακή για να αξιολογήσει την προσφορά του Μασκ να αγοράσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας (κατείχε ήδη το 9,2%) έναντι 54,20 δολαρίων το τεμάχιο.
Το πρωί της Δευτέρας, η μετοχή του Twitter σημείωσε άνοδο πάνω από 5% μετά τις αναφορές περί κλεισίματος της συμφωνίας, ξεπερνώντας τα 51 δολάρια ανά μετοχή.
Τι σημαίνει ο Μασκ για το Twitter
Ο Ίλον Μασκ είναι δεν είναι μόνο ένας ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος και ενεργός χρήστης του κοινωνικού δικτύου αλλά και ένας αμφιλεγόμενος.
Έχει πάνω από 83 εκατομμύρια ακολούθους στην πλατφόρμα, την οποία κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του έχει χρησιμοποιήσει για να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς του «φίλους» memes, να συζητήσει για τις επιχειρήσεις του, να προσβάλλει πολιτικούς αλλά και να μοιραστεί παραπλανητικούς ισχυρισμούς για την Covid – 19.
Ο Μασκ έχει δηλώσει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες πως στόχος του είναι να «ξεκλειδώσει» τις εξαιρετικές δυνατότητες του Twitter.
Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Μασκ είπε πως θέλει να κάνει το Twitter καλύτερο βελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, κάνοντας τους αλγόριθμους open source για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των χρηστών ώστε να διαπιστωθεί ότι πρόκειται όντως για ανθρώπους.
Μάλιστα, σε tweet του τη Δευτέρα, ο ίδιος είπε πως «ακόμη και οι χειρότεροί μου επικριτές παραμένουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».
Ωστόσο, όπως εξηγεί το CNNi, ορισμένοι ειδικοί του χώρου ανησυχούν πως η επιθυμία του Μασκ για ελευθερία του λόγου στο κοινωνικό δίκτυο ενδεχομένως να σημαίνει πως θα υπάρξουν πισωγυρίσματα στη δουλειά που έχει κάνει το Twitter για τον περιορισμό των fake news, της παρενόχλησης και άλλου επιβλαβούς περιεχομένου.
Άλλοι διερωτήθηκαν εάν ο δισεκατομμυριούχος σκοπεύει να επαναφέρει τον λογαριασμό του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανεστάλη στις αρχές της περασμένης χρονιάς -μετά από την εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο- επειδή παραβίασε τις πολιτικές του Twitter για παρότρυνση βίας.
Εκφράζονται δε φόβοι πως μια τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2024.
Παρότι το Twitter είναι μικρότερο από κάποια άλλα κοινωνικά δίκτυα, έχει δυσανάλογη επιρροή online αλλά και offline επειδή χρησιμοποιείται από πολλούς πολιτικούς, δημόσια πρόσωπα και δημοσιογράφους.
Μάλιστα, στο παρελθόν, η πλατφόρμα έχει υπάρξει παράδειγμα προς μίμηση για άλλα κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται επιβλαβές περιεχόμενο.
«Μην επιτρέψετε να καλλιεργηθούν η ρητορική μίσους ή διάφορα ψέματα που μπορούν να ανατρέψουν τη δημοκρατία μας στο Twitter» δήλωσε μετά την εξαγορά μαμούθ ο Ντέρεκ Τζονσον, πρόεδρος της NAACP, της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων.
Μια νέα και αβέβαιη εποχή για το Twitter
Από τη στιγμή που ο Μασκ έκανε την πρώτη του προσφορά για το κοινωνικό δίκτυο, αρκετοί είναι αυτοί που διερωτήθηκαν εάν το Twitter θα προσπαθούσε να βρει έναν άλλο αγοραστή.
Ο αναλυτής της εταιρείας επενδύσεων CFRA Άνγκελο Ζίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ενδεχομένως να αποφάσισε να συζητήσει σοβαρά το θέμα της εξαγοράς από τον μεγιστάνα επειδή αντελήφθη πως δεν θα βρεθεί εύκολα κάποιος άλλος «ιππότης» για να τους σώσει.
Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν ο Παράγκ Αγκραουάλ, ο οποίος πήρε τα «ηνία» της εταιρείας από τον Τζακ Ντόρσι τον περασμένο Νοέμβριο, θα παραμείνει στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή μετά από την εξαγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Μασκ έχει… τουιτάρει ένα meme που παρομοίαζε τον Αγκραουάλ με τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν ενώ στο επίσημο γράμμα του για την εξαγορά της πλατφόρμας υποστήριξε ότι «δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση».
Στα θετικά, όμως, η εν λόγω συμφωνία μπορεί επιτέλους να βάλει ένα… φρένο στο χάος που επικρατεί στο Twitter την τελευταία δεκαετία λόγω της εισαγωγής του στο χρηματιστήριο αλλά και την… παρέλαση CEOs.
«Το Twitter έχει ένα σκοπό και μια συνάφεια που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο» έγραψε ο Αγκραουάλ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα του Πάσχα.
Και συμπλήρωσε:
«Είμαι βαθύτατα υπερήφανος για τις ομάδες και την εμπνευσμένη δουλειά, που είναι πια πιο σημαντική από ποτέ».