TECH

Γ. Πολυχρονόπουλος στο CNN Greece: Τα επόμενα βήματα για το επενδυτικό ταμείο Φαιστός

Γ. Πολυχρονόπουλος στο CNN Greece: Τα επόμενα βήματα για το επενδυτικό ταμείο Φαιστός
Βασική πηγή για τον πρώτο γύρο της χρηματοδότησης του Φαιστός ήταν το 25% των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου από την εκχώρηση των συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται για τα δίκτυα 5G.

Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε τις ανακοινώσεις για τις πρώτες επενδύσεις του Φαιστός, του fund, το οποίο διαχειρίζεται η 5G Ventures, και ασχολείται αποκλειστικά με καινοτόμα εγχειρήματα που αξιοποιούν τις 5G τεχνολογίας.

Αυτό εκτιμά, μιλώντας στο CNN Greece ο Γιώργος Πολυχρονόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της 5G Ventures, ο οποίος σημειώνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές καινοτόμες ιδέες να χρηματοδοτούνται από το νέο ταμείο όπως και επιχειρήσεις που θα κάνουν το βήμα να έλθουν για εγκατάσταση στην Ελλάδα προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του Φαιστός.

Βασική πηγή για τον πρώτο γύρο της χρηματοδότησης του Φαιστός ήταν το 25% των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου από την εκχώρηση των συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται για τα δίκτυα 5G.

Όμως, στο πρώτον γύρο της συγκέντρωσης κεφαλαίων «εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό» όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονόπουλος. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και χαρούμενοι για τη συμμετοχή του Ομίλου ΟΤΕ / Deutsche Telekom, του Latsco Family Office της κυρίας Μαριάννας Λάτση, και του family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου που μαζί με την ΕΑΤΕ ως εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου δημιουργούν ένα ισχυρό γκρουπ επενδυτών.

Το επόμενο, βέβαια, βήμα είναι η επενδυτική δραστηριότητα και έχουμε ήδη δει ατύπως -δηλαδή κατά τη διάρκεια του fundraising- περισσότερες από 35 προτάσεις. Βάσιμη εκτίμησή μου είναι πως θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στις πρώτες επενδύσεις και, βεβαίως, στις σχετικές ανακοινώσεις σύντομα» επισημαίνει ο κ. Πολυχρονόπουλος, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα επενδύσεων στο χώρο της τεχνολογίας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδότησης, ο κ. Πολυχρονόπουλος υποστηρίζει πως «το συνολικό κεφάλαιο του ταμείου είναι σήμερα απολύτως ικανοποιητικό για το έργο που έχει να επιτελέσει» σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι «βεβαίως διατηρούμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε δεύτερο γύρο».

Τρία πλεονεκτήματα

poluxronopoulos.jpg
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της 5G Ventures, Γιώργος Πολυχρονόπουλος

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του Φαιστός, ο κ. Πολυχρονόπουλος θεωρεί είναι τρία. «Πρώτον, στο Φαιστός συναντώνται για πρώτη φορά δύο κόσμοι που στην Ελλάδα κακώς νομίζω συνηθίζουμε να τους θεωρούμε ασύμβατους. Μιλώ, φυσικά, για τον συνδυασμό κεφαλαίων που προέρχονται τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα και νομίζω πως από αυτή την πλευρά το Φαιστός μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για ανάλογα εγχειρήματα στο μέλλον».

Το δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Φαιστός, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονόπουλο είναι ότι «το Φαιστός δεν είναι απλώς ένας χρηματοδότης, δηλαδή απλώς ένα ταμείο που μπαίνει ως επενδυτής σε υφιστάμενες ή νέες πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις. Μαζί με τα κεφάλαια προσφέρει στις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει δυνατότητα πρόσβασης σε τμήμα του φάσματος συχνοτήτων 5G, καθώς και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποστήριξης από φορείς κύρους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Corallia, την Vantage Towers, την Nokia, την Cosmote και πρόσφατα ανακοινώσαμε και την προσθήκη της ESA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Τι πετυχαίνουμε με αυτές τις συνεργασίες, θα ρωτήσετε. Πολύ απλά, δίνουμε στις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύουμε όλα τα εργαλεία, όλη την υποστήριξη που μπορεί να χρειαστούν για να αναπτύξουν τις νέας γενιάς υπηρεσίες και τα νέα γενιάς προϊόντα. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει, προφανώς με συγκεκριμένους ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις, ένα δεσμευμένο μέρος του ραδιοφάσματος ώστε να δει τις δυνατότητες των λύσεων που αναπτύσσει σε πραγματικές συνθήκες. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις στις οποίες επενδύουμε έχουν πρόσβαση σε τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις R&D, παθητικές υποδομές, με λίγα λόγια ό,τι μπορεί να χρειαστούν στη διάρκεια της ανάπτυξης των προϊόντων και των υπηρεσιών που έχουν σχεδιάσει».

Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο πλεονέκτημα, εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της 5G Ventures. «Είναι η δυνατότητα που δίνεται μέσω του Φαιστός στις επιχειρήσεις αυτές να μπορούν να βρουν τον λεγόμενο πρώτο πελάτη μέσα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν για παράδειγμα αναπτύσσετε μια λύση για τον χώρο των μεταφορών ή της υγείας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μια συγκοινωνιακή επιχείρηση ή μια δομή υγείας του δημοσίου τομέα, να συνεργαστείτε μαζί τους και να δείτε, πάλι σε πραγματικές συνθήκες. τις δυνατότητες της λύσης που έχετε αναπτύξει, τι χρειάζεται να προσέξετε, τι να αλλάξετε».

Κλάδοι επένδυσης

Ερωτώμενος αν υπάρχουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας που πρέπει να επενδύσει το ταμείο, ο κ. Πολυχρονόπουλος σπεύδει να τονίζει ότι «το Φαιστός είναι ένα fund που επενδύει στις νέας γενιάς ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα». Πρόκειται για μία ευρύτερη διατύπωση μεν, αλλά σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονόπουλο ο λόγος που την επιλέγει είναι απλός: «το 5G θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας, θα επιταχύνει τον μετασχηματισμό κλάδων και θα δημιουργήσει χώρο για την ανάπτυξη ενός νέου κύματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, δεν είναι απλώς το επόμενο G στην εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας αλλά κάτι ευρύτερο».

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περιπτώσεις που βλέπει το Φαιστός να είναι ορισμένες φορές κάπως διαφορετικές από αυτές που θα περίμενε κανείς. «Ξέρετε, βλέπουμε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων που σκέφτονται “out of the box”. Ενώ, δηλαδή, για πολλούς ανθρώπους στο άκουσμα του όρου 5G το μυαλό τους πηγαίνει σε γρήγορη πρόσβαση στο Internet, βλέπουμε προτάσεις που μιλούν για εκμετάλλευση των τεχνικών πλεονεκτημάτων του 5G σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, το Διάστημα, τα logistics, ακόμα και την ψυχαγωγία» τονίζει ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονόπουλος, «ο στόχος είναι για επενδύσεις σε πιο ώριμα επιχειρηματικά σχήματα». Για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει δογματική αντιμετώπιση εξαιτίας της θεματικής φύσης του fund, οπότε ελκυστικές προτάσεις από startups μας ενδιαφέρουν επίσης».

Διεθνές ενδιαφέρον

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι το Φαιστός μπορεί να αποτελέσει λόγο προκειμένου να έλθουν εταιρείες από το εξωτερικό για εγκατάσταση στην Ελλάδα. «Ο ιδρυτικός μας νόμος, ο 4727/2020, προβλέπει ρητά πως το Φαιστός μπορεί να επενδύσει σε επιχειρήσεις από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο με μία βασική προϋπόθεση – την ανάπτυξη δραστηριότητας στην Ελλάδα. Έχουμε προτάσεις από επιχειρήσεις για τη δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και, ξέρετε, το θέμα δεν αφορά μόνο στη δημιουργία εκατοντάδων πολύτιμων και υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας» αναφέρει ο κ. Πολυχρονόπουλος.

«Στη μεγάλη εικόνα, αυτές οι επενδύσεις δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν "δεξαμενές γνώσης" στην Ελλάδα, από τις οποίες θα προκύψουν νέες ιδέες, νέα επιχειρηματικά σχήματα, στην ουσία μιλάμε για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ανατροφοδοτούμενου κύκλου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να βγει από την κατάσταση του καταναλωτή τεχνολογίας και να διεκδικήσει μερίδιο στη δημιουργία, στην ανάπτυξη τεχνολογίας. Το μέγεθος της χώρας προφανώς δεν παίζει ρόλο, δείτε στο κοντινό μας Ισραήλ πόσο έντονη είναι η δραστηριότητα στον τομέα των VCs και της επιχειρηματικότητας».

Η σημασία του 5G

Όσον αφορά τι σημαίνει για τον ίδιο το 5G, ο κ. Πολυχρονόπουλος εκτιμά πως θα επιταχύνει την αλλαγή σε πολλούς τομείς. «Με το χαμηλό latency και την υποστήριξη ταυτόχρονα πολλαπλών συνδέσεων το 5G είναι κατά τη γνώμη μου η τεχνολογία που θα συμβάλει στον ταχύτερο μετασχηματισμό τομέων όπως είναι οι μεταφορές, η υγεία, η εκπαίδευση, η μεταποίηση, ο τουρισμός ή η ψυχαγωγία» σημειώνει.

«Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την EY, το 5G μπορεί να δημιουργήσει περίπου 70.000 θέσεις εργασίας ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε και να συμβάλει στην οικονομία της χώρας με πολλαπλασιαστικό όφελος άνω των 12,5 δισ. ευρώ, όμως δεν αποκλείεται στο τέλος αυτές οι εκτιμήσεις να αποδειχθούν συντηρητικές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ