Σκεπτικοί οι Έλληνες απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο σκεπτικισμός είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των Ελλήνων απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη με την βασική ανησυχία να εστιάζεται στο τι θα συμβεί αν βρεθεί σε «λάθος χέρια».
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα από έρευνα της Focus Bari που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο αντίστοιχης έρευνας που πραγματοποίησε το δίκτυο YouGov σε άλλες 17 χώρες, οι πολίτες των οποίων, επίσης, δείχνουν να είναι σκεπτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.
Συγκεκριμένα, η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1001 ατόμων, έδειξε ότι η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί σκεπτικισμό/αμφιβολία στο 48% των πολιτών με το 32% να δηλώνει πάντως θετικό απέναντι στο ΑΙ και το 20% να εκφράζει αρνητικά συναισθήματα. Το ποσοστό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο μεταξύ των 18 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα και στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα, οι περισσότερες από τις μεγάλες χώρες της δυτικής Ευρώπης καθώς επίσης και χώρες από τη Λατινική Αμερική αλλά και την νοτιοανατολική Ασία.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 23% των Ελλήνων αισθάνεται «αποδοχή» και το 21% «αισιοδοξία» όταν ακούει τον όρο «τεχνητή νοημοσύνη», ενώ το 28% δηλώνει ότι φοβάται. Γενικότερα, το επίπεδο της ανησυχίας στην Ελλάδα δείχνει να είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες.
Ως προς τις απόψεις τους, το 63% των Ελλήνων δηλώνει πως είναι ανάμικτες, με το 23% να απαντά πως έχει μόνο «αρνητικές» και το 14% μόνο «θετικές». Η μεγαλύτερη ανησυχία (51%) είναι τι θα συμβεί αν η τεχνητή νοημοσύνη βρεθεί σε «λάθος χέρια», ενώ το 50% δηλώνει ότι πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ταυτόχρονα, το 48% υποστηρίζει ότι θα μεταμορφώσει εντελώς κάποιες μορφές της κοινωνίας όπως είναι η ιατρική και το εμπόριο, ενώ το 45% εκτιμά πως θα αντικαταστήσει ανθρώπινες ενέργειες ρουτίνας.
Γενικότερα, σύμφωνα με τη Focus Bari, η συνοπτική εικόνα είναι πως το ελληνικό κοινό είναι σχετικά μοιρασμένο, καθώς το 40% δηλώνει πως είναι «εξίσου θετικό και αρνητικό» απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, το 29% δηλώνει «περισσότερο θετικό» και το 20% «περισσότερο αρνητικό».
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν καλά τι εστί τεχνητή νοημοσύνη. Μόλις το 9% απάντησε ότι είναι καλά ενημερωμένο για το ΑΙ και τις δυνατότητες, ενώ το 46% υποστήριξε ότι γνωρίζει αρκετά πράγματα και το 45% ότι «απλά έχει ακουστά».
Ιατρική, τηλεπικοινωνίες/επικοινωνία, βιομηχανία, τραπεζικές και οικονομικές υπηρεσίες είναι οι κλάδοι που θεωρεί το ελληνικό κοινό ότι θα επηρεαστούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη.
Επίσης, οι Έλληνες θεωρούν πως θα είναι λίγοι οι τομείς που το κοινό πιστεύει πως μπορούν να στηριχθούν περισσότερο στην αυτοματοποίηση παρά στον ανθρώπινο παράγοντα και τον εξειδικευμένο επαγγελματία. Τέτοιοι τομείς είναι τα έξυπνα σπίτια, οι ηλεκτρονικές αγορές, η βιομηχανία, οι μετακινήσεις και ο σχεδιασμός προϋπολογισμών.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διαφορά μεταξύ των Ελλήνων και των πολιτών άλλων χωρών αναφορικά με το ποιοι οργανισμοί θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη εφαρμογών AI. Στην Ελλάδα, το 40% το περιμένει από τις αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας και το 34% από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ενώ το 26% εκτιμά ότι οι μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας θα έχουν ισχυρό ρόλο. Στο εξωτερικό η αίσθηση είναι διαφορετική καθώς το 32% περιμένει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να ακολουθούν με 23% οι μικρότερες εταιρείες και με 20% οι αναπτυσσόμενες. Όσον αφορά το ρόλο των κυβερνήσεων, στην Ελλάδα μόλις το 13% περιμένει το κράτος να είναι αυτό που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.