TECH

Γιουρέλης στο CNN Greece: Πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των θυγατρικών του Υπερταμείου

Ο κ. Στέφανος Γιουρέλης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου

Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις θυγατρικές του αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους του Υπερταμείου, το οποίο ετοιμάζει μία σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις εταιρείες που εποπτεύει.

«Δίνουμε έμφαση τόσο σε έργα που αφορούν όλες τις θυγατρικές μας όπως είναι αυτό για την πρόσβαση σε ανοικτά δεδομένα (open data) όσο και σε προσπάθειες που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες για τη δημιουργία καινοτομιών», σημειώνει στο CNN Greece ο Στέφανος Γιουρέλης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου.

Ένα από τα πιο πρόσφατα δείγματα αυτής της προσπάθειας είναι το O2 Hub, ένα πρωτοποριακό open data και open API Hub, μέσω του οποίου παρέχεται πρόσβαση σε επιλεγμένα σύνολα ανοιχτών δεδομένων των θυγατρικών του Υπερταμείου, σε θεματικές όπως η ύδρευση και αποχέτευση, οι μεταφορές και τα ταχυδρομεία, η διανομή τροφίμων, αλλά και σε άλλους τομείς που συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητές του. Στο συγκεκριμένο hub, το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα 41 σύνολα δεδομένων από 7 θυγατρικές εταιρείες, σε 10 θεματικές περιοχές. Ο επισκέπτης του κόμβου μπορεί να βρει δεδομένα των αστικών συγκοινωνιών (Συγκοινωνίες Αθηνών), της παραγωγής και κατανάλωσης πόσιμου νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), της διακίνησης αλιευμάτων, οπωρολαχανικών και κρεάτων (ΟΚΑΑ, ΚΑΘ), δεδομένα ταχυδρομικών υπηρεσιών (εισαγωγές-εξαγωγές ταχυδρομικών αντικειμένων) (ΕΛΤΑ) και πολλά ακόμη χρήσιμα στοιχεία.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιουρέλης, στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες να παράγουν καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές αξιοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα. Πρόκειται για μία πρακτική που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε διεθνές επίπεδο με την Ελλάδα την τελευταία διετία να έχει αρχίσει να την υιοθετεί καθώς υπάρχει και το σχετικό πλαίσιο. Αρχικά, στο hub συμμετέχουν οι εταιρείες που ήταν περισσότερο «έτοιμες», όμως, το πλάνο, σύμφωνα με τον κ. Γιουρέλη είναι να αυξηθεί τόσο ο αριθμός των θυγατρικών που θα «δημοσιεύουν» όσο και ο όγκος των δεδομένων που θα «ανεβαίνουν».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα είναι η μόνη. Μία επόμενη κίνηση αφορά μία δράση που θα έχει ως στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων των θυγατρικών του Υπερταμείου για θέματα κυβερνοασφάλειας με τον κ. Γιουρέλη να αναφέρει ότι για το σκοπό αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο site με εκπαιδευτικό περιεχόμενο για το συγκεκριμένο θέμα, η σημασία του οποίου έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Ενίσχυση υφιστάμενων πρωτοβουλιών

Πέραν από τις πρωτοβουλίες του Υπερταμείου, ένας έτερος στόχος είναι η ενίσχυση και η ενθάρρυνση για καινοτόμα έργα όπου αξιοποιούνται ψηφιακές τεχνολογίες. «Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες και τις ενθαρρύνουμε» τονίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο που υλοποιήθηκε στα ΕΛΤA, στο κέντρο διανομής των οποίων στο Κρυονέρι διαθέτει πλέον ένα ρομποτικό σύστημα αυτόματης διαλογής αντικειμένων, το οποίο έχει αυξήσει με εντυπωσιακό τρόπο την ταχύτητα διαλογής. «Ήταν μία ιδέα που αγκαλιάσαμε άμεσα» επισημαίνει ο κ. Γιουρέλης, σπεύδοντας να προσθέσει ότι το Υπερταμείο είναι έτοιμο ακόμη και να επενδύσει σε τέτοιου είδους προσπάθειες εφόσον αυτή απαιτείται.

Τέτοιου είδους έργα υλοποιούνται και από άλλες θυγατρικές με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. «Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των θυγατρικών μας» αναφέρει ο κ. Γιουρέλης, σημειώνοντας ότι στο Υπερταμείο έχει δημιουργηθεί μία ειδική ομάδα η οποία ασχολείται με την περαιτέρω προώθηση τέτοιου είδους έργων. «Θέλουμε οι θυγατρικές μας να παράγουν αξία και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και με τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν προς τους πολίτες» επισημαίνει ο κ. Γιουρέλης.

Ένας άλλος στόχος του Υπερταμείου είναι να δημιουργήσει συνέργιες όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών μεταξύ των θυγατρικών. Ένα παράδειγμα είναι οι «έξυπνοι» μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας. Όπως είναι προφανές, στο συγκεκριμένο έργο μπορούν να υπάρξουν συνέργιες για αντίστοιχα έργα που σχετίζονται με τις εταιρείες ύδρευσης και αυτό είναι κάτι που θα επιδιώξει να υλοποιήσει το Υπερταμείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης