TECH

Η αποκωδικοποίηση του DNA δείχνει την προδιάθεση για σοβαρές ασθένειες

Ακολουθία DNA, οπτικοποιημένη από τον Πολωνό επιστήμονα Γκρέγκορι Ποντγκόρνιακ (Gregory Podgorniak) Wikimedia Commons

Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA μπορεί να δείξει αν υπάρχει προδιάθεση για σημαντικές ασθένειες, έτσι ώστε σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει ανάλογη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και σωστότερη φυσική διατροφή και άσκηση.

Ήδη αρκετοί άνθρωποι στον πλανήτη έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία, ιδίως από τη στιγμή που στο οικείο περιβάλλον τους υπάρχει κληρονομικότητα σοβαρών ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος.

Παλιότερα, η αποκωδικοποίηση στοίχιζε πολλά εκατομμύρια ευρώ, σήμερα αυτή στοιχίζει 5.000-10.000 ευρώ, ενώ πολύ σύντομα δεν θα ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ.

«Αν γίνει αποκωδικοποίηση του DNA θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει αν έχει προδιάθεση σε κάποια ασθένεια. Μπορεί να μάθει και πληροφορίες για τις αιτίες που του δημιούργησαν το πρόβλημα, έτσι ώστε να αλλάξει σύντομα το τρόπο ζωής του και να κερδίσει περισσότερο προσδόκιμο ζωής», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια βιολογίας του ΑΠΘ Πηνελόπη Μαυραγάννη–Τσιπίδου κατά τη διάρκεια του εκδήλωσης στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ για την Παγκόσμια Ημέρα DNA (σ.σ. έχει οριστεί η 25η Απριλίου, προς τιμήν της ανακάλυψης της διπλής έλικας του DNA και της ολοκλήρωσης της χαρτογράφησης του γονιδιώματος του ανθρώπου).

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξε βιωματική ενημέρωση 100 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 13 σχολεία της Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε η κ. Μαυραγάννη–Τσιπίδου:

Το DNA είναι ένα βιβλίο πληροφοριών όπου είναι γραμμένες όλες οι ασθένειες και οι προδιαθέσεις. Με την αποκωδικοποίηση του DNA, το 2003, ορισμένοι θεώρησαν ότι έχουν στα χέρια τους όπλα για να θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες. Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς, αφού οι ασθένειες επηρεάζονται από πολλά άλλα χαρακτηριστικά και δεν εξαρτιόνται αποκλειστικά από ένα γονίδιο. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως το περιβάλλον, η διατροφή, η άσκηση και τις συνθήκες στις οποίες ζει ο οργανισμός. Αν ο οργανισμός βρίσκεται σε ένα κακό περιβάλλον τότε μπορεί να εκδηλωθεί ευκολότερα μια ασθένεια.

Ο καρκίνος είναι ένα πολυπαραγοντικό γνώρισμα και έχει να κάνει με αλλαγές στο DNA. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που είναι κληρονομικός. Όταν υπάρχει προδιάθεση, τότε με καλή ζωή μπορεί να επιβραδυνθεί αρκετά η ασθένεια και να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. Το θέμα είναι αν κάποιος θέλει να το γνωρίζει ή όχι. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο δίλημμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης