ΣΕΒ – Accenture: Οι προϋποθέσεις για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στην καινοτομία
Ανανεώθηκε:
Για σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων σε καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα κάνει λόγο ειδική μελέτη του ΣΕΒ σε συνεργασία με την Accenture.
Σύμφωνα με τη μελέτη με τίτλο «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment», η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά την αναμόρφωση του οικονομικού της μοντέλου και τον μετασχηματισμό του σε ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις.
Η ραγδαία άνοδος των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχει παρατηρηθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο αποτελεί απόδειξη των παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης εφόσον ξεπεράσει τους δομικούς περιορισμούς της και προσελκύσει επιπλέον επενδυτές στη χώρα.
Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα πρέπει να ενώσουν δυνάμεις και να δράσουν παράλληλα, ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία των επενδυτών, τονίζεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.
Προαπαιτούμενα
Η μελέτη εντόπισε 6 βασικά προαπαιτούμενα:
- Στοχευμένες επικοινωνιακές δράσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις,
- Συνεχής βελτίωση της εμπειρίας των επενδυτών και άρση των εμποδίων,
- Κίνητρα εστιασμένα σε ξένες επενδύσεις στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία,
- Συνεχής αναβάθμιση των δεξιοτήτων και αύξηση της δεξαμενής του επιστημονικού δυναμικού,
- Περαιτέρω επένδυση στην καινοτομία και στη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων υψηλής τεχνολογίας,
- Διασφάλιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
Η μελέτη επισημαίνει ότι οι ξένες Επενδύσεις στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία (ΕΚΥΤ) τονώνουν την εγχώρια καινοτομία, ενισχύουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την ψηφιακή προσαρμοστικότητα, και την παραγωγικότητα στις χώρες υποδοχής, και βελτιώνουν τις δυνατότητες συμμετοχής σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.
Innovative Greeks
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ την 1η Δεκεμβρίου με τίτλο «Reinventing Greece through Investments in Innovation» με προσκεκλημένους ομιλητές επιχειρηματίες και επικεφαλής πολυεθνικών που έχουν ήδη πραγματοποιήσει επιτυχημένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, «η ευημερία μας εξαρτάται από την αναβάθμιση της συλλογικής μας ικανότητας να καινοτομούμε» και σημείωσε ότι «η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονται στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης σήμερα και στο μέλλον». O κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι ο ΣΕΒ εργάζεται συστηματικά, ώστε με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, να αναβαθμιστεί το οικοσύστημα καινοτομίας, να έρθουν κοντά οι μεγάλες επιχειρήσεις με τις νεοφυείς εταιρίες και να διασυνδεθούν με τα πανεπιστήμια και την επιστημονική έρευνα, ώστε να ενισχυθούν οι τεχνολογικές ικανότητες και επιδόσεις.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, αφού έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τα τελευταία χρόνια. Όπως τόνισε υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι η Ελλάδα αισιόδοξη ως προς την καινοτομία: Το οικοσύστημα, από σχεδόν ανύπαρκτο πριν λίγα χρόνια, σήμερα μεγαλώνει, δημιουργεί παραδείγματα προς μίμηση και προσδοκούμε να τριπλασιαστεί σε μια πενταετία.
Οι επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα επιταχύνονται, ενώ αξιοποιείται σταδιακά και το μεγάλο δίκτυο των Ελλήνων της Διασπορά που μεταφέρουν επενδύσεις, συμβουλές και τεχνογνωσία στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχει σαφής πρόοδος ως προς την αξιοποίηση της ερευνητικών αποτελεσμάτων των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων.
Εντοπίζεται επίσης, μια δυναμική για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters) ιδιαίτερα σε κλάδους, όπως η βιοτεχνολογία και το φάρμακο. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τον συγχρονισμό προκλήσεων όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και οι αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την ευρεία συναντίληψη που διαμορφώνεται στο χώρο των επενδύσεων, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων για τις άμεσες προκλήσεις και την καινοτομία.
Κυρίως όμως, είναι θετική η μεταστροφή της αντίληψης της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα, και πως αποτελεί μέρος της λύσης σε διάφορα ζητήματα. Από την άλλη, επισήμανε ότι το ποτήρι είναι και μισοάδειο, διότι παραμένουμε πίσω από τις προηγμένες χώρες και τους ανταγωνιστές μας.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αντιληφθούμε πως πρέπει να επιταχύνουμε, γιατί επιταχύνουν και οι υπόλοιπες χώρες, στα θέματα χρηματοδότησης, επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού, και πρόσθεσε ότι στον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό για επενδύσεις στην καινοτομία και υψηλή τεχνολογία, μπορούμε και πρέπει να σταθούμε με αξιώσεις.
Πρωτοβουλίες του ΣΕΒ
Στις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για την αναβάθμιση της καινοτομίας αναφέρθηκαν στη δική τους τοποθέτηση ο Μάρκος Βερέμης (συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ) και η διευθύντρια του Τομέα Καινοτομίας κ. Μάγκη Αθανασιάδη. Ειδικότερα, επισήμαναν ότι οι εταιρίες καινοτομίας και τεχνολογίας έχουν βρει το σπίτι τους στον ΣΕΒ, που σήμερα εκπροσωπεί 60 από τις πλέον δυναμικές νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας στη χώρα μας, αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ, η οποία έχει θέσει 5 βασικούς στόχους, όπως:
- Την ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να είναι ανταγωνιστικές και να εξάγουν σε όλο τον κόσμο.
- Την περεταίρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα 10 δισ.
- Τον μετασχηματισμό της αξιόλογης έρευνας που παράγεται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια σε καινοτόμα προϊόντα, πατέντες και περισσότερες spinoffs.
- Την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία που λειτουργούν ως επιταχυντές για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, και τέλος
- Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, τη διασφάλιση καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί της Επιτροπής Καινοτομίας, σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται σημαντικές πρωτοβουλίες όπως:
- Το Innovation Ready που καλλιεργεί και διευκολύνει την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ βιομηχανίας και επιχειρήσεων με τις startups και την ερευνητική κοινότητα.
- Οι Innovative Greeks, μια πρωτοβουλία που υλοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Endeavor με στόχο να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει τους «εφευρετικούς Έλληνες ανά τον κόσμο» προκειμένου να βοηθήσουν με τις γνώσεις και τις επαφές τους στην ανάπτυξη του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
- Το SEV scaleup community. O ΣΕΒ έχει γίνει το σπίτι για τις εταιρείες τεχνολογίας και τα start ups. Ιδρύσαμε την κοινότητα SEV Scaleup με μέλη ελληνικές startups και scaleups προκειμένου να συμβάλλουμε στην ταχύτερη ανάπτυξή τους.
- Συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και από κοινού σχεδιασμό δράσεων που βοηθούν στην παραγωγική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
- Το workintech, μια ψηφιακή πλατφόρμα που αναπτύξαμε σε συνεργασία με την Endeavor προκειμένου να φέρνουμε σε επαφή ελληνικές startups με ταλέντο από όλο τον κόσμο, και τέλος
- Την πρωτοβουλία «Reinventing Greece through Investments in Innovation» για τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν σε τεχνολογικούς κολοσσούς από όλο τον κόσμο να επενδύσουν στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ ανέθεσε στην Accenture την υλοποίηση της μελέτης «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment».