TECH

Τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να βρεθεί στην πρωτοπορία του 5G

Στρατηγική προτεραιότητα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποτελέσει η αξιοποίηση της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G) προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες δείχνουν να κινούνται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο CNN Greece o Ulf Pehrsson, ανώτερος διευθυντής της Ericsson με περιοχή ευθύνης τις σχέσεις με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις (senior director, government & industry relations της Ericsson). «Αυτή τη στιγμή η βόρεια Αμερική και η ανατολική Ασία είναι πολύ πιο μπροστά από την Ευρώπη, η οποία έχει μείνει πίσω» αναφέρει ο κ. Pehrsson, επισημαίνοντας πάντως πως το θέμα δεν είναι τεχνολογικό, δεδομένου ότι δύο εκ των κορυφαίων προμηθευτών εξοπλισμού για δίκτυα 5G, ήτοι η Ericsson και η Nokia, είναι ευρωπαϊκές. «Πρέπει να είμαστε περήφανοι ως Ευρωπαίοι που δύο εταιρείες μας ηγούνται της υλοποίησης και της ανάπτυξης των δικτύων 5G σε περιοχές που κινούνται εξαιρετικά γρήγορα όπως, για παράδειγμα, η Αυστραλία» αναφέρει το υψηλόβαθμο στέλεχος της σουηδικής εταιρείας, εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί εκ νέου στην πρωτοπορία όσον αφορά την ανάπτυξη του 5G με τον κ. Pehrsson να επισημαίνει ότι θα πρέπει η ΕΕ να θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους. Ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που τέθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. «Το 5G θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ» τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ericsson.

Καταρχάς, θα πρέπει να επιταχυνθεί η έναρξη της εμπορικής διάθεσης των δικτύων 5G. Αν και υπάρχουν χώρες όπου όλοι οι πάροχοι έχουν λανσάρει 5G υπηρεσίες, όπως είναι η Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη κράτη που δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διάθεση του φάσματος συχνοτήτων που θα αξιοποιηθεί για το 5G.

Ένα σημείο που αξίζει επισήμανσης είναι πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, κάτι που σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Pehrsson. «Η Ελλάδα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία διάθεσης του φάσματος συχνοτήτων» αναφέρει ο κ. Pehrsson. «Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, αλλά πάντα μπορεί να κάνει περισσότερα» επισημαίνει, σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει υπερφορολόγηση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας αλλά και να δοθούν κίνητρα για να υπάρξουν επενδύσεις που να αξιοποιούν τις δυνατότητες του 5G. «Ο δημόσιος τομέας μπορεί να βοηθήσει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση» σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ericsson.

Οι προτάσεις για την ΕΕ

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν η ΕΕ όσον αφορά το 5G τουλάχιστον σύμφωνα με την άποψη της Ericsson; Καταρχάς, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των δικτύων προκειμένου να υπάρχει πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν ως στόχο να υπάρχει εθνική κάλυψη με δίκτυα 5G. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προώθηση του 5G είναι θέμα εθνικής ανταγωνιστικότητας». Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκχώρησης του φάσματος συχνοτήτων. «Ακόμη, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να προωθηθούν επενδύσεις που σχετίζονται με το 5G και να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε ο κ. Pehrsson, ο οποίος σημειώνει ότι η Ελλάδα δείχνει να κινείται σε αυτό το δρόμο με δράσεις όπως το 5G corridors να είναι εξαιρετικά σημαντικές και ενδιαφέρουσες.

Επιπλέον, το 5G θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ευρυζωνικότητας σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω του αποκαλούμενου fixed wireless access (FWA), καθώς θεωρείται ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όσον αφορά το κόστος υλοποίησης, σε σχέση με τις συνδέσεις οπτικών ινών.

Η επόμενη γενιά του 5G

Βέβαια, ένα μεγάλο ζήτημα που υπάρχει αφορά την εικόνα που έχουν οι πολίτες όσον αφορά το 5G καθώς θεωρούν ότι απλώς προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων. Υπάρχουν, όμως, πολλές ακόμη εφαρμογές στο χώρο των επιχειρήσεων αλλά και πολλών κλάδων. Πολλές από τις οποίες θα δούμε να υλοποιούνται στην επόμενη φάση του 5G. Όπως σημειώνει ο κ. Pehrsson, η πραγματική «επανάσταση» θα έρθει με το 5G SA (stand-alone) όταν και θα αλλάξει η αρχιτεκτονική του δικτύου σε επίπεδο πυρήνα. Αυτό αποτελεί μία ευκαιρία για την ΕΕ. «Θα ήταν λογικό να πάμε πιο γρήγορα στο 5G SA» τονίζει ο κ. Pehrsson. «Στην Ευρώπη έχουμε πολύ ισχυρό κατασκευαστικό και βιομηχανικό κλάδο και οι δυνατότητες που θα φέρει το 5G SA θα μπορούσαν να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου» αναφέρει το υψηλόβαθμο στέλεχος του σουηδικού κολοσσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης