TECH

Ποιο είναι το Άλφα του Κενταύρου όπου θα αναζητήσουν τη Νέα Γη...

Ποιο είναι το Άλφα του Κενταύρου όπου θα αναζητήσουν τη Νέα Γη...
NASA

Στον αστερισμό Άλφα του Κενταύρου αναζητείται η Νέα Γη από το νέο διαστημικό πρότζεκτ ‘’Breakthrough Starshot’’ υπό την χρηματοδότηση των Στίβεν Χόκινγκ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Γιούρι Μίλνερ.

Το πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων θα περιλαμβάνει χιλιάδες μικρούς δορυφόρους στο μέγεθος μια πεταλούδας, οι οποίοι θέλουν να ανακαλύψουν μια Νέα Γη στον αστερισμό.

Ποιος είναι όμως ο αστερισμός του Κενταύρου και πόσο μακριά βρίσκεται;

Ο Κένταυρος είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι μεγάλος νότιος αστερισμός και συνορεύει με 8 άλλους αστερισμούς:

Ύδρα, Αντλία, Ιστία, Τρόπις, Μυία, Νότιος Σταυρός, Διαβήτης και Λύκος .

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ολόκληρος στο νότιο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, ο Κένταυρος είναι αμφιφανής στην Ελλάδα, είναι ορατός, ωστόσο, κατά το μεγαλύτερο μέρος του τις ανοιξιάτικες νύχτες.

Η απόσταση του από τη Γη υπολογίζεται σε 4,3 έτη φωτός και οι μάζα είναι περίπου η ίδια με αυτή της Γης.
Περιστρέφεται γύρω από το άστρο του, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ζωής. Το αστρικό σύστημα Άλφα του Κενταύρου συνιστάται από τρείς αστέρες, οι δύο από αυτούς μάλιστα φαίνονται ως ενιαίο άστρο, με το γυμνό μάτι. Ονομάζονται άλφα Κενταύρου Α’ και άλφα Κενταύρου Β’ και βρίσκονται σε τροχιά μεταξύ τους.

Τον Οκτώβριο του 2012 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός πλανήτη γύρω από τον άλφα Κενταύρου Β, ο οποίος είναι πιο κοντινός εξωηλιακός πλανήτης στη Γη. Ο πλανήτης έχει μάζα ίση με αυτή της Γης και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο κάθε 3,24 μέρες. Ο ημιάξονας της τροχιάς του είναι 0,04 ΑΜ, περίπου 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Εξαιτίας της εγγύτητάς του στο άστρο, η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι 1.500 °C, σύμφωνα με το universetoday.

Μπορεί να φαίνεται σαν μια τεράστια απόσταση, αλλά είναι το κοντινότερο πλανητικό σύστημα, όπως αναφέρει και η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της. Το Voyager 1, το διαστημικό σκάφος είναι ακόμα σε ενεργεία και εξερευνεί το διάστημα. Ταξιδεύει με πορεία 17.3 χιλιόμετρα το λεπτό.

Υπολογίζεται από τη διαστημική υπηρεσία ότι για να πλησιάσει τον αστερισμό, με την σταθερή πορεία που έχει, θα χρειαστούν 73.000 χρόνια. Η νέα αποστολή, έχει ως στόχο, τα μίνι διαστημόπλοια να ταξιδέψουν πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός, φτάνοντας πιο γρήγορα στα αστέρια, και να είναι τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμένα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σήμερα, το ταχύτερο διαστημικό όχημα χρειάζεται περίπου 30.000 χρόνια για να φτάσει στο αστρικό σύστημα, που βρίσκεται 25 τρισεκατομμύρια μίλια μακριά. Όμως τα νάνο-διαστημόπλοια, θα μπορούν να ταξιδέψουν 1.000 φορές ταχύτερα, το οποίο θα επιτρέψει την εξερεύνηση του Κενταύρου, σε περίπου 20 έτη. Με βάση την τεχνολογία που διαθέτουν, έχουν σχηματίσει ήδη το προσχέδιο.

Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι θα μπορούν να βρουν έναν πλανήτη, ο οποίος θα περιστρέφεται γύρω από έναν ήλιο και θα έχει πετρώδη σύσταση και νερό, παρόμοια χαρακτηριστικά δηλαδή με τη Γη.

«Η ανθρώπινη ιστορία είναι κοντά στο να κάνει σημαντικά βήματα για το μέλλον», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μίλνερ.

«Πενήντα πέντε χρόνια πριν, ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Σήμερα, είμαστε έτοιμοι, να κάνουμε το πρώτο βήμα, στα αστέρια».

Το πόστ του Ζάκερμπεργκ για την αποστολή