Visa Innovation Program: Fintech επιχειρηματικότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη
To παράδειγμα των Quadible και Simply
Την fintech επιχειρηματικότητα του αύριο αναδεικνύει το Visa Innovation Program, του οποίου ο τρίτος κύκλος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Πρόκειται για μία πλατφόρμα συνεργασίας της Visa για νεοσύστατες εταιρείες, τράπεζες και έμπειρους επιχειρηματίες, που αφορά ειδικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Συνολικά 190 ήταν οι φετινές συμμετοχές στο πρόγραμμα, από τις οποίες τελικά 18 fintechs εντάχθηκαν στον τρίτο κύκλο, μέσα από τρία κέντρα (Hubs) στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία και ένα κοινό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, νεοσύστατων επιχειρήσεων, συμβούλων και επενδυτών και από τις τρεις αγορές. Οι 18 αυτές εταιρείες που ανήκουν στον οικονομικό/τεχνολογικό τομέα θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό, αλλά ιδίως σε επενδυτές, ενώ παρακολουθούν χρήσιμα σεμινάρια, συναντήσεις και ενημερώσεις από έμπειρα στελέχη τόσο της Visa όσο και γενικά του χρηματοπιστωτικού χώρου.
Την ουσιαστική ώθηση ανέλιξης που δίνει το Visa Innovation Program στις fintech επιχειρήσεις που συμμετέχουν και ξεχωρίζουν μέσω αυτού, επιβεβαιώνουν οι συμμετέχοντες του προηγούμενου κύκλου, που μίλησαν στο CNN Greece για τη συνολική εμπειρία τους.
Quadible: Η Τεχνητή Νοημοσύνη «στην υπηρεσία» πελατών και τραπεζικών συστημάτων
H Quadible είναι μία από τις έξι ελληνικές fintech επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον δεύτερο κύκλο του Visa Innovation Program. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα, η χρήση του οποίου διευκολύνει τόσο τους πελάτες όσο και τις ίδιες τις τράπεζες και βασίζεται στην ανάγκη διεξαγωγής κατά το δυνατόν ασφαλέστερων συναλλαγών. Αντί οι πελάτες να «μπαίνουν στο σύστημα» της κάθε τράπεζας χρησιμοποιώντας ένα user name και password, που όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να παραβιαστεί από πιθανούς απατεώνες, η Quadible δίνει τη δυνατότητα αυτό να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Έτσι, αξιολογώντας και συνθέτοντας συνολικά 14 διαφορετικές παραμέτρους συμπεριφοράς, όπως ο τρόπος που ο χρήστης κινείται, ο τρόπος που χρησιμοποιεί τις διάφορες συσκευές του, βιομετρικά στοιχεία και μοτίβα, η εφαρμογή επιτρέπει την είσοδο στο σύστημα, διασφαλίζοντας δύο ισχυρά πλεονεκτήματα: Αφενός διευκολύνει την εμπειρία του χρήστη/πελάτη της τράπεζας και αφετέρου μειώνει τις πιθανότητες εξαπάτησης και άρα το κόστος λειτουργίας του ίδιου του τραπεζικού ιδρύματος.
«Το Visa Innovation Program μάς βοήθησε πάρα πολύ. Αρχικά, κάναμε συναντήσεις με τη Visa και τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα, όπου καταλάβαμε καλύτερα τις ανάγκες, όπως, επίσης, κάναμε και συζητήσεις για ένα proof of concept. Στη συνέχεια, είχαμε πάρα πολύ καλούς μέντορες, τόσο στον τεχνικό τομέα, όπου μας βοήθησαν να αναπτύξουμε περαιτέρω το προϊόν μας, όσο και στο business κομμάτι, όπου καταλάβαμε καλύτερα τον κύκλο πώλησης στις τράπεζες. Τέλος, κάναμε διάφορες συναντήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εδώ στην Ελλάδα, όπου θέσαμε τις βάσεις για τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης μας. Οπότε ήταν πάρα πολύ σημαντικό» δηλώνει ο Νίκλας Παλαγγιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Quadible στο CNN Greece.
Simply: Απλοποιώντας την καθημερινότητα μικρών επιχειρήσεων
Η Simply επίσης αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργικότητα των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρών επιχειρήσεων, που ονομάζουμε small businesses. Χρονοβόρες διαδικασίες, που απαιτούν πλήρη αφοσίωση και λεπτομερείς εργασίες από τους υπεύθυνους της κάθε επιχείρησης -όπως οι παραγγελίες εμπορεύματος, η αποθήκευση, η διαχείριση πελατών και προμηθευτών, αλλά και οι πωλήσεις μπορούν, χάρη στο έργο της Simply, να γίνονται αυτοματοποιημένα, με τη χρήση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το Simply είναι ουσιαστικά ένα cloud λογισμικό, «μία σουίτα από εργαλεία διαχείρισης πελατών, προμηθευτών, αποθήκης και πωλήσεων που αυτοματοποιεί χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν σε μία μικρή επιχείρηση», όπως δηλώνει στο CNN Greece o ιδρυτής της εταιρείας Ευάγγελος Ρωσσέτος. Για την ανάπτυξη της Simply, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, η συμμετοχή στον δεύτερο κύκλο του Visa Innovation Program ήταν κομβικής σημασίας: «Το σημαντικότερο που κερδίσαμε από το Visa Innovation Program είναι αφενός exposure ή contacts που θα μας έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο να βρούμε αν κάναμε αυτή την έρευνα χωρίς τη βοήθεια του προγράμματος, και αφετέρου ήρθαμε σε επαφή με key stakeholders, όπως τις κατάλληλες διευθύνσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, εκπροσώπους από ιδρύματα πληρωμών αλλά και πάρα πολύ χρήσιμες επαφές από το παγκόσμιο σύστημα της Visa».
Τρίτος Κύκλος Visa Innovation Program
Από τον Μάρτιο του 2021 ξεκίνησε η υλοποίηση του τρίτου κύκλου του Visa Innovation Program, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική φάση. Από τις 190 υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, επιλέχθηκαν οι 18, μετά από ειδική αξιολόγηση εκπροσώπων τραπεζικών ιδρυμάτων και από τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία: Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Akbank, Dskbank, Postbank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank και VakifBank.
Ακολουθούν οι 18 εταιρείες που εισήλθαν στον τρίτο κύκλο του Visa Innovation Program, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο:
- eVostro, Βουλγαρία: Μια λύση BaaS για τις παραδοσιακές τράπεζες.
- Fondy, Ηνωμένο Βασίλειο: Πλατφόρμα πληρωμών για διαδικτυακές επιχειρήσεις που δίνει τον πλήρη έλεγχο των πωλήσεων από την τιμολόγηση έως τις πληρωμές στους συνεργάτες.
- FINQware, Ρουμανία: Το FinQware είναι μια λύση διαχείρισης λογαριασμών σε πολλές τράπεζες σε πραγματικό χρόνο μέσω Open Banking.
- Tap2Pay, Πολωνία: Το Tap2Pay ενεργοποιεί πληρωμές σε όλα τα ψηφιακά κανάλια: ιστότοπους, κοινωνικά δίκτυα, αγγελιοφόρους.
- Rilla, Βουλγαρία: Η Rilla είναι μια εφαρμογή για κινητά για προσωπική διαχείριση οικονομικών.
- Finloup, Ελλάδα: Πλατφόρμα «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» που βοηθά τους εμπόρους να αποκτήσουν περισσότερους καταναλωτές στο σημείο πώλησης, αξιοποιώντας το Open Banking.
- Parkadoro, Ελλάδα: Λογισμικό διαχείρισης χώρων στάθμευσης με βάση το cloud, ιδανικό για μικρούς-μεσαίους χώρους στάθμευσης.
- Roadcube, Ελλάδα: Loyalty As A Service Platform όπου εταιρείες όλων των μεγεθών μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε είδος προγράμματος loyalty μέσω POS.
- Welcome Pickups, Ελλάδα: Η Welcome Pickups είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ταξιδιωτική κινητικότητα και τις επίγειες μεταφορές που εξυπηρετούν εκατομμύρια ταξιδιώτες σε περισσότερους από 55 προορισμούς.
- Woli, Ελλάδα: Smart Money App για σύγχρονες οικογένειες που αυτοματοποιεί το χαρτζιλίκι και βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν καλές δεξιότητες χρημάτων με διασκεδαστικό και ασφαλή τρόπο.
- Wealthywood, Ελλάδα: Η πρώτη εφαρμογή δημιουργίας προσωπικής περιουσίας DIY για μακροπρόθεσμους επενδυτές. H Wealthyhood καθοδηγεί τους επενδυτές να χτίσουν την περιουσία τους με την πάροδο του χρόνου, επενδύοντας έξυπνα τα χρήματά τους, με τον τρόπο που θέλουν, με ελάχιστα έξοδα.
- FineDine, Τουρκία: Μία βασισμένη στην ΑΙ πλατφόρμα παραγγελιών που βοηθά τα εστιατόρια να αυξήσουν τις πωλήσεις και τις κρατήσεις με ψηφιακά μενού.