Visa Innovation Program: Giving Streets και iSpiral για τον συνάνθρωπο και την ασφάλεια επιχειρήσεων
Με τον τρίτο κύκλο του Visa Ιnnovation Program να βρίσκεται ήδη στην τελική του φάση, οι fintech εταιρείες που συμμετείχαν στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της εμπειρίας, προκειμένου να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μέλλον.
Το Visa Innovation Program άλλωστε, είναι μία πλατφόρμα συνεργασία της Visa για νεοσύστατες εταιρείες, τράπεζες και έμπειρους επιχειρηματίες, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στοχεύει στην ώθηση των συμμετεχόντων προς την περαιτέρω ανάπτυξη.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν fintech επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον οικονομικό τομέα και προωθούν τεχνολογικές λύσεις για ζητήματα που πλέον μπορούν να διευθετούνται δυναμικά, άμεσα, εύκολα και απλά. Για παράδειγμα, οι fintechs Giving Streets και iSpiral που ανέπτυξαν προϊόντα τα οποία απαντούν σε απαιτήσεις και ζήτηση της αγοράς, αλλά και της κοινωνίας.
Giving Streets: Η βοήθεια στον συνάνθρωπο στη νέα εποχή
Οι σύγχρονοι πολίτες καλωσόρισαν στην καθημερινότητά τους τις μη εγχρήματες συναλλαγές, που για διάφορους λόγους, είναι σήμερα ο συνηθέστερος τρόπος συναλλαγών. Την ίδια ώρα, η fintech Giving Streets εντόπισε ένα «κενό» που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας: Οι δωρεές προς τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη δεν ήταν πλέον τόσο εύκολο να γίνουν. Για τον λόγο αυτό δημιούργησε μία εφαρμογή για smartphones μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας να πραγματοποιεί τη δωρεά που επιθυμεί χωρίς την χρήση μετρητών, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, άστεγους ή οικογένειες σε ανάγκη. Μέσω του Giving Streets, το μόνο που χρειάζεται ένας οργανισμός για να λάβει μια δωρεά, είναι η κάρτα QR code που παρέχει η εταιρεία, ενώ ο δωρητής απλά σκανάρει τον κωδικό και επιλέγει το ποσό της δωρεάς. Οι ωφελούμενοι μπορούν να εξαργυρώσουν τις δωρεές που έχουν συλλέξει σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, όπως καταστήματα τροφίμων, καφέ, εστιατόρια, ακόμα και ξενώνες φιλοξενίας και οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί λαμβάνουν τα χρήματα απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Όπως τονίζει στο CNN Greece η συνιδρύτρια της Giving Streets Έλενα Αβαταγγέλου, «η διαδικασία, από τη δωρεά έως την εξαργύρωση, γίνεται χωρίς καθόλου χρήση μετρητών, με διαφάνεια και δεν απαιτεί κανενός είδους εξοπλισμό. Η εφαρμογή μας αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά, σε πιλοτική εφαρμογή, σε συνεργασία με την PRAXIS, ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση που προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους σε ανάγκη σε όλη την Ελλάδα».
Η ίδια μιλάει για την καθοριστική σημασία που είχε η συμμετοχή της εταιρείας στο Visa Innovation Program, όσον αφορά στην υπερκέραση εμποδίων για την ίδια της λειτουργία και φυσικά για την περαιτέρω ανάπτυξή της: «Η συνεργασία με τη Visa μας ωφέλησε με διάφορους τρόπους. Κερδίσαμε αναγνωρισιμότητα, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε διεθνές επίπεδο και ήδη είμαστε σε συζητήσεις με φορείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ισπανία, προκειμένου να λανσάρουμε την εφαρμογή και εκεί. Επιπλέον, έχουμε αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά σχήματα, μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να λανσάρουμε πλήρως την εφαρμογή στην Ελλάδα, να μπούμε στις νέες αγορές και να έχουμε ομάδα πλήρους απασχόλησης για την ανάπτυξη της εφαρμογής και των πωλήσεών μας. Επιπλέον, σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε τα διάφορα εργαλεία που προσφέρει η Visa, προκειμένου να βελτιώσουμε τόσο την εμπειρία των χρηστών μας, όσο και την ίδια την εφαρμογή. Το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε μία πλατφόρμα που θα δώσει τη δυνατότητα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να ενταχθούν οικονομικά και να ενσωματωθούν στη νέα κοινωνία των μη εγχρήματων συναλλαγών. Πιστεύουμε ότι η Visa μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια».
iSPIRAL: Λογισμικό και λύσεις τελευταίας τεχνολογίας κατά του οικονομικού εγκλήματος
Η iSPIRAL δραστηριοποιείται ως εταιρεία fintech σε ένα εξαιρετικά δαιδαλώδες φάσμα, αυτό της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος -που στην εποχή μας διεξάγεται κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά. Παρέχοντας λύσεις τελευταίας τεχνολογίας και λογισμικό Regulatory Technology, εδώ και 13 χρόνια, βοηθά επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδρύματα όχι μόνο να θωρακίζονται κατά των απατεώνων, αλλά και να εκπληρώνουν τις κανονιστικές τους υποχρεώσεις με απρόσκοπτο και αυτοματοποιημένο τρόπο.
«Η iSPIRAL είναι μία εταιρεία που δημιουργεί υψηλής τεχνολογίας προϊόντα με ειδίκευση στα θέματα ανίχνευσης και πρόληψης ξεπλύματος μη νόμιμου χρήματος και οικονομικής απάτης καθώς και τεχνολογίες διαχείρισης κινδύνων με ειδίκευση σε κινδύνους οικονομικής φύσης, λειτουργικής ή και κινδύνων σε σχέση με τη φήμη ενός οργανισμού», δηλώνει στο CNN Greece o Χρήστος Ττινιόζου, Managing Director, της iSPIRAL, ενώ η εταιρεία αναδεικνύει ως κορυφαίο στόχο και ζητούμενο «έναν κόσμο χωρίς οικονομικό έγκλημα» και για τον λόγο αυτόν, οι λύσεις της ενσωματώνουν πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως το cloud computing, η μηχανική μάθηση και η ανάλυση BI με στόχο τον εντοπισμό απάτης και τη διαχείριση των κινδύνων γρηγορότερα και ακριβέστερα.
«Με το Visa Innovation Program καταφέραμε να γνωρίσουμε τους μέντορες μας που μας μετέφεραν απίστευτη γνώση καθώς και έχουμε δημιουργήσει και πολύ δυνατές συνέργιες τόσο με τους μέντορες, τις υπόλοιπες ομάδες αλλά και τη Visa. Το πιο σημαντικό για εμάς, όμως, είναι ότι μαζί με τη Visa εξετάζουμε την ευκαιρία να εισέλθουμε στο Visa market place», δηλώνει ο ίδιος για την εμπειρία της iSpiral στο Visa Innovation Program.
Visa Innovation Program: Ένα πρόγραμμα σε αριθμούς
Στις 99 καταγράφηκαν οι φετινές συμμετοχές fintech εταιρειών στο Visa Innovation Program, που έχει δεχτεί συνολικά 579 αιτήσεις. Στην τελική φάση του τρίτου κύκλου, που ολοκληρώνεται τον προσεχή Νοέμβριο, προκρίθηκαν 18 εταιρείες, που συμμετέχουν σε μία κρίσιμη διαδικασία για την πορεία τους στο μέλλον. Συνολικά στο πρόγραμμα έχουν γίνει δεκτές 49 Startups και έχουν διεξαχθεί 22 επιτυχημένα σεμινάρια, με 455 ώρες mentorship. Μεταξύ των fintechs που συμμετέχουν και των τραπεζών αλλά και των στελεχών της Visa έχουν διεξαχθεί 168 συναντήσεις, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα του προγράμματος, οι εταιρείες έχουν αντλήσει κεφάλαια ύψους 35,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο τρίτος κύκλος του Visa Innovation Program ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο. Οι fintechs που εντάχθηκαν στον κύκλο αυτό μέσα από τρία κέντρα (Hubs) στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο κοινό και να προγραμματίσουν μια σειρά από συνεδρίες δικτύωσης.
Το Visa Innovation Program καθιερώνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως μία κινητήριος δύναμη fintech εταιρειών, που αναζητούν τον δρόμο της εξέλιξης, μέσω της διευκόλυνσης μιας σειράς διαδικασιών, της επιμόρφωσης, της δυνατότητας περαιτέρω ανάπτυξης. Οι νεοφυείς εταιρείες, ειδικά στον χρηματοοικονομικό/τεχνολογικό τομέα, χρειάζονται και αξιοποιούν αυτού του είδους τη στήριξη, ανοίγοντας νέους δρόμους στο μέλλον.