Οι κατασκευαστές smartphones ετοιμάζονται για τη «μάχη» του φθινοπώρου
Το φθινόπωρο είναι η περίοδος που οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphones παρουσιάζουν τα νέα τους προϊόντα, εκείνα που θα τους βοηθήσουν να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά των Χριστουγέννων, η οποία παραδοσιακά -ακόμη και την περίοδο της πανδημίας- είναι αυτή με τις υψηλότερες πωλήσεις.
Είναι η περίοδος που η Apple ανακοινώνει τη νέα γενιά του iPhone με τη Samsung να είναι πάντως εκείνη που ανοίγει το «χορό» των παρουσιάσεων και τους υπόλοιπους κατασκευαστές όπως η Xiaomi να προσπαθούν να κλέψουν τις εντυπώσεις.
Η φετινή χρονιά δεν δείχνει να αποτελεί εξαίρεση αν και η διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πως πλέον έχουμε έναν διαφορετικό ανταγωνισμό με τη Xiaomi να έχει πλησιάσει πολύ τη Samsung όσον αφορά στην κατάκτηση της πρωτιάς σε παγκόσμιο επίπεδο (σ.σ. με βάση τον αριθμό των τεμαχίων που πωλούνται) αλλά και νέους «παίκτες» όπως η Oppo, η vivo και η realme να κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο παγκοσμίως όσο και στην ελληνική αγορά. Ειδικά για την Ελλάδα, το επόμενο τρίμηνο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της αναμενόμενης επίσημης εμφάνισης των Oppo και vivo, δύο κατασκευαστών από την Κίνα που παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα μερίδια
Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς, είναι αξιοσημείωτη η άνοδος της Xiaomi που έχει φθάσει πλέον στη δεύτερη θέση σε απόσταση αναπνοής από τη Samsung. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της IDC, στο β’ τρίμηνο του 2021 η Samsung παρέμεινε στην κορυφή με ένα μερίδιο της τάξεως του 18,8% (από 19,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020) με τη Xiaomi να φθάνει στο 16,9% (από 10,3%) και την Apple στην τρίτη θέση με 14,1% (από 13,6%). Την πεντάδα κλείνουν οι Oppo με 10,5% (από 8,7%) και η vivo με 10,1% (από 8,6%) με τη Huawei να έχει πέσει πλέον πολύ πίσω καθώς το γεγονός ότι δεν μπορεί να ενσωματώσει απευθείας στις συσκευές τις υπηρεσίες της Google αποτελεί σημαντικό εμπόδιο όσον αφορά στις πωλήσεις της σε πολλές αγορές.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία της Canalys, τα οποία δημοσιοποίησε η realme, δείχνουν μία εικόνα «ολιγοπωλίου». Συγκεκριμένα, η Xiaomi εμφανίζεται να απέσπασε κατά το β’ τρίμηνο του 2021 ένα μερίδιο της τάξεως 51% με τη Samsung στο 22%, την TCL στο 11%, την Apple στο 6% και τη realme στο 4%. Μερίδια που αναμένεται πάντως να αλλάξουν στο υπόλοιπο της χρονιάς λόγω και της εμφάνισης νέων συσκευών, κυρίως από την πλευρά της Samsung και της Apple. Αν και είναι ενδιαφέρον το υψηλό μερίδιο της TCL, η οποία χρησιμοποιεί και το brand της Alcatel, καθώς δείχνει να κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας. Σημειώστε ότι η TCL είναι από τα πλέον αναπτυσσόμενα brands παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών συσκευών, αποσπώντας όλο και μεγαλύτερα μερίδια σε προϊοντικές κατηγορίες όπως είναι οι τηλεοράσεις.
Στην περίπτωση της Ελλάδας πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η εμφάνιση της Oppo και της vivo και η δυναμική «επανεμφάνιση» της Honor. Για την Oppo οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τοπικό γραφείο έχει ήδη συσταθεί και η εμπορική διάθεση συσκευών μέσω των μεγάλων αλυσίδων τοποθετείται στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς αλλά σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα. Για τη vivo οι πληροφορίες είναι λίγο πιο συγκεχυμένες, καθώς φαίνεται πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για απόκτηση τοπικής παρουσίας αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση του ελληνικού γραφείο, το οποίο φημολογείται πάντως ότι θα έχει περιφερειακό ρόλο.
Όσον αφορά στην Honor, η «ανεξαρτητοποίηση» της από την Huawei είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της σχέσης με τη Google, όπερ σημαίνει ότι όλες οι νέες συσκευές της κινεζικής εταιρείας θα έρχονται με προεγκατεστημένες τις υπηρεσίες του αμερικανικού κολοσσού (Google Play, Google Maps). Με δεδομένο ότι η Honor -προ πανδημίας- είχε φθάσει στα επίπεδα του 4%-5% όσον αφορά στο μερίδιο της αγοράς της αλλά και ότι πέτυχε να διατηρήσει την αναγνωρισιμότητα της σε καλά επίπεδα μέσα από άλλες συσκευές (π.χ. smartwatches, ακουστικά, φορητοί υπολογιστές), η εκτίμηση είναι πως έχει τη δυναμική να επανέλθει γρήγορα σε αντίστοιχα επίπεδα όσον αφορά στα μερίδια. Ειδικά σε μία αγορά, όπως η ελληνική, που δείχνει να υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Τα νέα προϊόντα
Φυσικά, η «μάχη» θα πραγματοποιηθεί με τα νέα smartphones, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά με πολύ περισσότερα να πρόκειται να παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η Samsung έκανε την αρχή με τις νέες foldables συσκευές της (Galaxy Z Flip 3 και Galaxy Ζ Fold 3) οι οποίες, μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει να είναι εμπορικά δαθέσιμες με την κορεατική εταιρεία να στηρίζει πολλά σε αυτές.
Βέβαια, πολλοί περιμένουν τη νέα γενιά iPhone, η οποία, με βάση το παρελθόν, αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου με πιο πιθανή ημερομηνία τις 14/9. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην ελληνική αγορά θα τα δούμε προς τα μέσα Οκτωβρίου. Πάντως, όσοι αναμένουν μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στο iPhone 13 μάλλον θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2022. Οι υπάρχουσες φήμες κάνουν λόγο για 4 νέες συσκευές (iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro και iPhone 13 Max Pro) με τις διαστάσεις στα ίδια επίπεδα με τις συσκευές της γενιάς του iPhone 12. Φυσικά, θα υπάρχουν βελτιώσεις όσον αφορά στην κάμερα και τον επεξεργαστή αλλά ενδεχομένως οι πιο σημαντικές να αφορούν τον περιορισμό του notch στο πάνω μέρος της οθόνης και την αύξηση της χωρητικότητας της μπαταρίας. Όσοι περίμεναν την κατάργηση της θύρας Lightning ή την αντικατάσταση της από USB-C θύρα μάλλον θα απογοητευτούν, όπως και εκείνοι που αναμένουν την Apple να εισέλθει άμεσα στο χώρο των συσκευών με αναδιπλούμενη οθόνη. Επίσης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δούμε την «επιστροφή» του δακτυλικού αποτυπώματος με την Apple να εμμένει στο Face ID.
Από την πλευρά της, η Xiaomi έχει προγραμματίσει για τις 15 Σεπτεμβρίου μία παρουσίαση διάρκειας 70 λεπτών όπου αναμένεται να δούμε τα νέα smartphones της που κινούνται στα μεσαία στρώματα της αγοράς όπως το Mi 11T και το Mi Note 11. Πάντως, η Xiaomi αποφάσισε στο εξής να σταματήσει να χρησιμοποιεί την επωνυμία Mi και να την αντικαταστήσει με το Xiaomi. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο εμπορικά brands που θα χρησιμοποιεί θα είναι τα Xiaomi και το Redmi. Πρακτικά, η Xiaomi ακολουθεί μία λογική που έχουν οι κινεζικές εταιρείες να χρησιμοποιούν δύο brands με το δεύτερο να είναι το πιο «νεανικό». Κάτι που είχαμε δει με τη Huawei που είχε και την Honor, με τη Xiaomi όταν παρουσίασε το Redmi, ενώ η Oppo έχει τη realme.
Η Honor, επίσης, έχει ήδη ανακοινώσει νέες συσκευές και πιο συγκεκριμένα τη σειρά Magic3 που περιμένουμε σχετικά σύντομα και στην Ελλάδα.
Επίσης, η Huawei δεν δείχνει έτοιμη να παρατήσει τη «μάχη» και όπως δηλώνουν επανηλειμμένως τα στελέχη της δεν πρόκειται να σταματήσει τη διάθεση smartphones στην ευρωπαϊκή αγορά, έχοντας, μάλιστα, σκοπό να παρουσιάσει ένα νέο, πολύ δυνατό, μοντέλο στη μεσαία κατηγορία.