TECH

Αγώνες ταχύτητας drones: το άθλημα του μέλλοντος

thedroneracingleague.com

Ο χώρος και ο χρόνος αποκτούν άλλη διάσταση, σχεδόν εξαφανίζονται, στην μάχη ανάμεσα κορυφαίων πιλοτών drones. Είναι το άθλημα του μέλλοντος; Πιθανότατα, καθώς η δεξιοτεχνία, τα αντανακλαστικά, οι ικανότητες πλοήγησης και η αδρεναλίνη περισσεύουν στους αγώνες ταχύτητας μη επανδρωμένων οχημάτων.

Για το 2016, έχουν προγραμματιστεί έξι κούρσες σε όλο τον κόσμο, ένας μεγάλος διαγωνισμός, όπου θα λάβουν μέρος οι καλύτεροι πιλότοι μη επανδρωμένων οχημάτων, σε επίπεδο παγκοσμίου πρωταθλητισμού. Στην ερώτηση, «γιατί πετάνε;», οι συμμετέχοντες δίνουν τη δική τους προσωπική εμπειρία και στις απαντήσεις τους αποτυπώνεται το πάθος τους, όπως δημοσιεύονται στο επίσημο site του διαγωνισμού, thedroneracingleague.com

«Αρχικά, είναι μια εμπειρία που σε αποπροσανατολίζει. Κάθεσαι στο έδαφος φορώντας τα τρισδιάστατα γυαλιά, αγνοώντας το περιβάλλον γύρω σου και το κοινό. Βλέπεις τον εαυτό σου μέσα σε ένα αεροσκάφος, να πετάει στον ουρανό για πρώτη φορά, με το σώμα να προσαρμόζεται στον ρυθμό που πετάει το drone. Ο έλεγχος που έχεις δεν συγκρίνεται με ένα απλό βιντεοπαιχνίδι. Μετά από λίγη ώρα, ξεχνάς ποιος είσαι, νιώθεις πολύ οικεία. Ξεχνάς που βρίσκεσαι, ξεχνάς ότι είσαι στο έδαφος. Πετάς. Γίνεσαι ένα με το σκάφος.
Το αστείο με εμάς τους πιλότους είναι ότι φανταζόμαστε ότι πετάμε και δεν ξεχωρίζουμε την πραγματικότητα. Η κοινότητά μας δεν είναι πολύ μεγάλη, μερικές εκατοντάδες πιλότοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, που ξέρουν πραγματικά να οδηγούν τόσο καλά. Ο διαγωνισμός αυτής της χρονιάς προβλέπεται να είναι καλύτερος από ποτέ. Είναι μεγάλη χρονιά και η ‘’ψευδαίσθηση’’ της πτήσης γίνεται ακόμα πιο δυνατή».
Υπάρχουν τρία στάδια στον διαγωνισμό. Προκριματικοί, ημι-τελικοί και τέλος, ο μεγάλος τελικός. Κάθε γύρος αποτελείται από αρκετά προκριματικά στάδια, έτσι ώστε οι πιλότοι να διαγωνίζονται στις ίδιες δοκιμασίες. Οι αγώνες DRL, λαμβάνουν χώρα σε μεγάλους χώρους εικονικής πραγματικότητας, με μαθήματα 3D σε αίθουσες και υπόγειες σήραγγες. Οι πιλότοι καλούνται να πετάξουν μέσα από πύλες και διάφορα σημεία ελέγχου, καλούμενοι να παραμείνουν σε τροχιά. Κάθε φορά, συγκεντρώνονται κάποιοι πόντοι με βάση τον έλεγχο που είχαν και την απόδοση του χρόνου τους. Οι αγωνιζόμενοι που συγκεντρώνουν τους περισσότερους πόντους, περνάνε σ τα μετέπειτα στάδια, και αυτοί που έχουν τις καλύτερες αποδόσεις, πηγαίνουν στον τελικό. Ο τίτλος που διεκδικείται φέτος, είναι του Καλύτερου Πιλότου μη επανδρωμένων οχημάτων, στον κόσμο (Word’s Best Drone Pilot).

Προς το παρόν, έχουν γίνει οι προκριματικοί και οι δύο κύκλοι των ημιτελικών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της επίσημης ιστοσελίδας του διαγωνισμού.

Στην πρώτη κούρσα του διαγωνισμού είχε κερδίσει ο Αμερικανός, Στήβ Ζουμάς (Steve Zoomas), ένας εργολάβος οικοδομών. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους FT, «υπάρχουν πολλά παιδιά στο YouTube, που είναι καλύτεροι χειριστές από μένα, αλλά δεν μπορούν να χειριστούν την πίεση. Πολλοί από τους πιλότους που μετέχουν, έχουν λάβει μέρος στο παρελθόν και σε αγώνες μοτοσικλετών ή σκέιτμπορντ. Ενώ έχουν την εμπειρία του να γίνουν ένα με το μηχάνημα, πιστεύω, ότι πρέπει να γίνεται το αντίθετο. Να έχεις πλήρη αντίληψη ότι το αεροσκάφος δεν είσαι εσύ, πρέπει να τα διαχωρίζεις. Αυτό είναι και το προσωπικό μυστικό μου. Φυσικά, πολλές φορές έχω ξεχαστεί και παρασυρθεί, χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και του τόπου».

Στην πρώτη κούρσα, ήταν παρόντες 12 DRL πιλότοι, όλοι άντρες. Δεν έλαβαν καμία πληρωμή, καθώς έπαθλο δίνεται μόνο στην τελική μάχη. Το ταξίδι και η παραμονή τους, χορηγείται από τους οργανωτές και η επιλογή γίνεται με αυστηρά κριτήρια τεχνολογικών δεξιοτήτων, με χειριστές να έρχονται από κάθε σημείο του πλανήτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης