TECH

Build 2021: η Microsoft επεκτείνει τις επιλογές που δίνει στους δημιουργούς εφαρμογών

Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft έχει δείξει έντονη την πρόθεση να μην «περιορίζει» τους δημιουργούς εφαρμογών (developers) αποκλειστικά στο δικό της οικοσύστημα και γενικότερα ακολουθεί μία περισσότερο «ανοικτή» στρατηγική. Κάτι που φάνηκε και στη φετινή Build 2021, το μεγαλύτερο συνέδριο του αμερικανικού κολοσσού για την κοινότητα των developers.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγμα, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς και ο Satya Natella, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, είναι ότι οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν τα εργαλεία του αμερικανικού κολοσσού θα μπορούν να εκτελούν τις εφαρμογές σε διάφορα περιβάλλοντα, μεταξύ των οποίων και το Kubernetes, η δημοτικότητα του οποίου έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Όπως επισημάνθηκε σε μία εποχή όπου το cloudέχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, οι προγραμματιστές επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να τρέχουν τις εφαρμογές τους στο cloud προκειμένου αυτές να μπορούν να είναι προσβάσιμες από παντού.

Οι εγγενείς cloud εφαρμογές φυσικά αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα του cloud όπως τη σταθερότητα, τη μικρή απόκριση, τον υψηλό χρόνο διαθεσιμότητας και τη δυνατότητα άμεσης αύξησης της χωρητικότητας και των διαθέσιμων πόρων αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Στις ανακοινώσεις της Microsoft περιλαμβάνεται η δυνατότητα οι υπηρεσίες του Azure να τρέχουν σε ένα Kubernetescluster αλλά και στο AzureArc.

Στις υπηρεσίες του Azure που μπορούν να «τρέξουν» στο Kubernetes περιλαμβάνονται τα App Services, Functions, Logic Apps, API Management και EventGrid ενώ για άλλες λύσεις μεταφοράς, ακόμα και άλλες cloud υπηρεσίες, υπεύθυνο είναι το AzureArc.

Επιπλέον, είναι άμεσα είναι διαθέσιμη σε όλους η υπηρεσία AzureKubernetes on AzureStack HCI, με τους developers να μπορούν όχι μόνο να δημιουργήσουν και να «τρέξουν» και γενικότερα να διαχειριστούν όλες τις εφαρμογές τους.

Ίδρυμα Green Software

Ένα άλλο δείγμα της «ανοικτής» προσέγγισης είναι η συνεργασία με το Linux Foundation για τη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού Green Software Foundation (GSF).

Σκοπός του ιδρύματος και των μελών του είναι ο περιορισμός κατά 45% των ρύπων που εκπέμπουν τα datacenters με χρονικό ορίζοντα το 2030. Σημειωτέον πως σύμφωνα με τη Microsoft, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειεας από τα datacenters όλων των εταιρειών ξεπερνάει το 1% της συνολικής κατανάλωσης παγκοσμίως, ένα ποσοστό που θα εκτοξευθεί στο 3 με 8% την επόμενη δεκαετία.

Αποστολή του GSF είναι η οικοδόμηση ενός αξιόπιστου συνόλου ατόμων, προτύπων, εργαλείων και βέλτιστων πρακτικών από τη Green Software Engineering. Φιλοδοξία του όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση στη Build είναι να βοηθήσει τη βιομηχανία λογισμικού να διαδραματίσει το ρόλο της, προσφέροντας τη δυνατότητα στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών να μειώσει τις εκπομπές αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, με το GSF η Microsoft επιθυμεί να καλλιεργήσει και να διευρύνει την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού των Green Software Engineers προκειμένου να προκύψει ένα αξιόπιστο σύνολο εργαλείων, για εφαρμογές όπως η μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας από τις εφαρμογές, τα δίκτυα και τις cloud υπηρεσίες.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης