TECH

Εθνική πύλη ΕΚΟΜΕ: «Ψηφιακό παράθυρο» στον κόσμο της οπτικοακουστικής παραγωγής

Εθνική πύλη ΕΚΟΜΕ: «Ψηφιακό παράθυρο» στον κόσμο της οπτικοακουστικής παραγωγής
Pixabay

Πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με την εκτέλεση παραγωγής ταινιών σε ελληνικές τοποθεσίες, με θέματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή με σπάνια αρχειακά οπτικοακουστικά έργα που θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν μέσα από μια ψηφιακή βιβλιοθήκη πρόκειται να προσφέρει η εθνική πύλη του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του ΕΚΟΜΕ».

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ότι το εν λόγω έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και έχει βασικό στόχο την κατασκευή ενός portal που θα παρέχει ένα ευρύτατο φάσμα υποστηρικτικών δομών στη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, ώστε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της οπτικοακουστικής παραγωγής.

Πρακτικά, το portal θα εμπλουτίζεται διαρκώς προσφέροντας χρήσιμες κατευθύνσεις όσον αφορά την ανάπτυξη ενός κινηματογραφικού έργου, δίνοντας αναλυτικές οδηγίες για τις αιτήσεις χρηματοδότησης οπτικοακουστικών παραγωγών, ενώ θα διαλειτουργεί πλήρως με το εθνικό δίκτυο των Film Offices, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο της οπτικοακουστικής παραγωγής με πλούσιο ενημερωτικό υλικό σε παραγωγούς, Έλληνες και ξένους, που επιθυμούν να γυρίσουν μια ταινία σε ελληνική τοποθεσία. Όπως τόνισε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης «η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο» και υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των Film Offices αναφέροντας ότι «είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να εμπλουτιστούν και να πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες».

Ταυτόχρονα, η λειτουργία του νέου portal του ΕΚΟΜΕ θα αποτελέσει την κεντρική υποδομή για τη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπου θα προσφέρεται μια ποικιλία πρωτοβουλιών σε νέους που θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ενώ θα επιδιώκεται η μετάδοση τεχνογνωσίας στον οπτικοακουστικό χώρο, αλλά και η εκπαίδευση στα οπτικοακουστικά, κινηματογραφικά και ψηφιακά δρώμενα της χώρας.

Παράλληλα, όσον αφορά την τρίτη σημαντική δράση του ΕΚΟΜΕ, η εθνική πύλη που θα δημιουργηθεί θα συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του Εθνικού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Έργων μέσα από τη διαδικασία ψηφιοποίησης των οπτικοακουστικών έργων που στοχεύει στη διαφύλαξη, τη συντήρηση αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση του οπτικοακουστικού αποθέματος της χώρας μας. Έτσι, μέσα από μια ψηφιακή βιβλιοθήκη οι ενδιαφερόμενοι, είτε είναι επαγγελματίες, ερευνητές, φοιτητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σπάνιο αρχειακό υλικό.

Σε ένα κλάδο που επηρεάζεται απόλυτα από την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών που διέπουν τη λειτουργία των πυλώνων δράσης του ΕΚΟΜΕ, θα συνδράμουν καταλυτικά στη θωράκιση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών των δημιουργικών επιχειρήσεων, στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος (film tourism) και στην ανάδειξη του brand name «Ελλάδα», ως ενός από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για την πραγματοποίηση επενδύσεων την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Αναφέρεται ότι το ύψους 610.000 ευρώ έργο κατασκευής του portal του ΕΚΟΜΕ που διενεργείται μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια εθνική πύλη εγκατεστημένη στο κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος G- Cloud και αναμένεται να υλοποιηθεί σε 15 μήνες.

Το ΕΚΟΜΕ λειτουργεί από το 2018 ως εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΑΕ του Δημοσίου και μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος Cash Rebate, επιστρέφει το 40% των επιλέξιμων δαπανών μιας οπτικοακουστικής παραγωγής που έχει επιλέξει την Ελλάδα για τα γυρίσματά της. Από το 2018 έως σήμερα πάνω από 110 ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακά παιχνίδια, ελληνικές και ξένες παραγωγές, χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 116 εκατομμύρια ευρώ επένδυσης στον οπτικοακουστικό κλάδο στη χώρα μας, με πολλαπλάσια οφέλη για τις θέσεις απασχόλησης που προκλήθηκαν και φυσικά, τις αμέτρητες τοποθεσίες γυρισμάτων που αναδείχθηκαν μέσα από τα γυρίσματα.