TECH

Ρωσική κυριαρχία στην κούρσα του διαστήματος

Ρωσική κυριαρχία στην κούρσα του διαστήματος
Russian Space Agency

Μπορεί η ρωσική οικονομία να μην βρίσκεται στα καλύτερα της όμως η Μόσχα εδώ και αρκετό καιρό φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κυριαρχήσει στην κούρσα του διαστήματος ,έστω και αν αυτή δεν συνοδεύεται από το πρεστίζ που είχε σε προηγούμενες δεκαετίες.

Έτσι, εντύπωση προκάλεσε πριν από λίγες μέρες η πληροφορία πως η Ρωσία ετοιμάζει διαστημικό σκάφος με σύστημα προώθησης με την χρήση πυρηνικής ενέργειας. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να μικρύνει πολύ την ταχύτητα για ένα ενδεχόμενο ταξίδι στον Άρη.

Βασικό πλεονέκτημα ενός πυρηνικού κινητήρα είναι ότι επιτρέπει σε ένα διαστημικό σκάφος να ελιχθεί σε όλη την διάρκεια της πτήσης, ενώ η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία καθιστά δυνατή μόνο μια καθορισμένη πτήση σε τροχιά.

«Μια πυρηνική μονάδα ισχύος καθιστά δυνατή την προσέγγισή μας στον Άρη σε ένα έως ενάμιση μήνα, παρέχοντας μας τη δυνατότητα για ελιγμούς κατά την διάρκεια της πτήσης και της επιτάχυνσης», είπε ο επικεφαλής της πυρηνικής εταιρίας Rosatom, Sergey Kirienko. «Η σημερινοί κινητήρες μπορούν να φτάσουν στον Άρη σε ένα και σε ενάμιση χρόνο, χωρίς καν τη δυνατότητα της επιστροφής», δήλωσε ο Kirienko.

Η πρωτότυπη αυτή πυρηνική μονάδα θα μπορούσε να αρχίσει να δοκιμάζεται πριν το 2018. Οι παραδοσιακοί κινητήρες πυραύλων πιστεύεται ότι έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος.

Η Ρωσία κατακτά και τον διαστημικό τουρισμό

Την ίδια στιγμή Ρωσία μπαίνει δυναμικά και στον λεγόμενο διαστημικό τουρισμό. Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος (Roscosmos) έχει δημιουργήσει το πρώτο πρότζεκτ για διαστημική ξενάγηση εύπορων τουριστών. Η εταιρεία KosmoKurs πήρε άδεια για να αναπτύξει ένα σύστημα για εκτοξεύσεις πτήσεων τουριστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό Russia Today και τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Πάβελ Πούσκιν (Pavel Pushkin).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα διαστημικό όχημα και ένα διαστημόπλοιο που θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους 200 χιλιόμετρα έξω από την ατμόσφαιρα της γης. Το πρώτο 15λεπτο διαστημικό ταξίδι υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2020 με τιμή εισιτηρίου 200.000 με 250.000 δολάρια. Η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιεί πτήσεις από ομάδες έξι τουριστών δίνοντας τους την ευκαιρία να περνούν 5-6 λεπτά στη μηδενική βαρύτητα. Η «κάψουλα» θα διευθύνεται από ένα πιλότο.

Ο διαστημικός τουρισμός θεωρείται ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα συμβάλλει στην επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων που είναι σε αδράνεια. Η αμερικανική εταιρεία Virgin Galactic είχε εισάγει ένα νέο μοντέλο διαστημικών πτήσεων -το SpaceShipTwo- τον προηγούμενο μήνα. Σχεδιάστηκε να μεταφέρει 6 τουρίστες ανά πτήση, με 2 πιλότους. Το διαστημόπλοιο αυτό αντικατέστησε το προηγούμενο μοντέλο του που είχε συντρίβει τον Οκτώβριο του 2015, οδηγώντας σε θάνατο έναν πιλότο και τραυματίζοντας πολλά άτομα. Μια δίωρη πτήση σε υψόμετρο 200 χιλιομέτρων κοστολογείται εξίσου στα 250.000 δολλάρια.

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που προσέφερε διαστημικά ταξίδια και την ευκαιρία να επισκεφτεί κάποιος τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το 2001, ο αμερικανός Ντένις Τίτο (Dennis Tito) πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει ο πρώτος διαστημικός τουρίστας με προσωπικό του ταξίδι. Η αποστολή είχε προγραμματιστεί με το σκάφος Soyuz-32. Ο άνθρωπος πέρασε οχτώ μέρες σε τροχιά σαν νέο μέλος. Άλλοι έξι τουρίστες ακολούθησαν τον Τίτο, πριν η Ρωσία ακυρώσει τελικά το πρόγραμμα.