TECH

Οι αμερικανοί πιστεύουν ότι σε 50 χρόνια τα ρομπότ θα τους «κλέψουν» τη δουλειά

Οι αμερικανοί πιστεύουν ότι σε 50 χρόνια τα ρομπότ θα τους «κλέψουν» τη δουλειά
REUTERS/Edgar Su (φωτογραφία αρχείου)

Η πλειοψηφία των αμερικανών προβλέπει ότι σε 50 χρόνια, τα ρομπότ και οι υπολογιστές θα «κλέψουν» τις θέσεις εργασίας από τους ανθρώπους –μικρό ποσοστό επίσης φοβάται ότι θα εξαφανιστούν ορισμένα επαγγέλματα και θέσεις απασχόλησης.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη από το «Pew Research Center» ως συμπλήρωμα της μελέτης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2013, σε ανάλογο πρότζεκτ.

Από την αυτόματη οδήγηση σε ρομπότ με ευφυείς αλγορίθμους, οι μηχανές γίνονται όλο και πιο ικανές να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων, από ότι οι άνθρωποι. Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε ταχεία αύξηση της τεχνολογίας και αλλαγή των κοινωνικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, 2 στους 3 αμερικάνους πιστεύουν στην αντικατάσταση του ανθρωπίνου δυναμικού από τα ρομπότ. Το 15% απάντησε με σιγουριά στο ερώτημα και το 50% πιθανόν να συμβεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θέλουν να ελπίζουν ότι οι θέσεις εργασίας τους θα υπάρχουν ακόμα και μετά από δεκαετίες, σε ποσοστό 80%.

Από την άλλη, αμερικανοί που έχουν κυβερνητικές ή εκπαιδευτικές θέσεις φαίνεται να είναι πιο σκεπτικοί σχετικά με το μέλλον της αυτοματοποίησης εργατικού δυναμικού, από τους ανθρώπους που εργάζονται σε εταιρίες.

Μόλις το 7% των αμερικανών που εργάζονται για την κυβέρνηση και την εκπαίδευση αναμένουν ότι τα ρομπότ και οι υπολογιστές θα καταλάβουν την ανθρώπινη εργασία, στα επόμενα 50 χρόνια, ενώ το 13% των ατόμων που εργάζονται κάποια εταιρεία, είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί.

Τα στατιστικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

· 26% των εργαζομένων ανησυχούν ότι μπορεί να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους, επειδή η εταιρεία στην οποία εργάζονται θα έχει κακή διαχείριση.

· 22% θεωρούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, επειδή ο κλάδος τους συρρικνώνεται.

· 15% των Αμερικανών αναμένουν ότι σε 50 χρόνια τα ρομπότ και οι υπολογιστές θα καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας καθώς οι άνθρωποι δεν θα είναι πρόθυμοι να κάνουν τη δουλειά τους με λιγότερα χρήματα.

· 13% ανησυχούν ότι δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίσουν με τις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για να παραμείνει ανταγωνιστική η εργασία τους.

· 11% ανησυχούν για το ότι ο εργοδότης τους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις μηχανές ή προγράμματα υπολογιστή για να αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι θέσεις εργασίας αφορούν κυρίως τη χειρονακτική απασχόληση, εκφράζουν αυξημένη ανησυχία σχετικά με πιθανές απειλές αντικατάστασης, ειδικά όταν πρόκειται για ρομπότ ή άλλα μηχανήματα.

Το 17% αυτών των εργαζομένων ανησυχεί «κάπως» για την απειλή από την αυτοματοποίηση του εργατικού δυναμικού, με το 11% να δηλώνει ότι «ανησυχεί αρκετά».

Αντιθέτως, μόλις το 5% των εργαζομένων των οποίων οι θέσεις εργασίας δεν περιλαμβάνει χειρωνακτική δουλεία, εκφράζει μικρό επίπεδο ανησυχίας σχετικά με την απειλή της αυτοματοποίησης του εργατικού δυναμικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ